När tekniken styr oss

Torsdag 1 september kl 11.10
Det är ingen tvekan.
Vi lever i en digital värld.
Vad gör den med oss. Egentligen?
Det sägs att vi så kallade moderna människor i den moderna tiden tittar på våra smartphones omkring 150 gånger per dag. Det låter otroligt mycket, men jag tvivlar inte på att det är sant. För jag vet hur det är. Jag erkänner utan tvekan att jag är en digital alkoholist som ständigt måste tänka över hur jag beter mig i sociala situationer och inte minst när jag är med min familj.
För jag lämnar inte mobilen för ett ögonblick – och den åker upp titt som tätt.
Jag har med mig mobilen överallt. Den händer till och med ligger bredvid mig i sängen. Givetvis påslagen.
Jag tittar på den i bilköer, i köer på mataffären. Ja, faktiskt över allt och det är bara att erkänna: Mobilen och internet tar för mycket tid från min familj och min lediga tid. Jag måste helt enkelt skärpa mig.
Dessutom ärver förstås mina barn beteendet. De slukas också allt mer av den digitala världen. Vem vet. Till slut kommunicerar jag kanske mer med dem digitalt än jag gör öga mot öga?
Amerikanska journalisten och författaren Susan Maushart upplevde något liknande.
Hon fick helt enkelt nog till slut.
Susan och hennes tre barn – 14, 15 och 18 år gamla – loggade ur helt och släckte alla skärmar under ett halvårs tid. Resultatet blev boken ”Nedkopplad”.
Jag har ännu inte läst boken, men kommer definitivt att göra det.
Hittills har jag enbart läst mycket om boken och bara det räcker långt som tankeställare.
I till exempel Anders Mildners genomgång av boken i Expressen läser jag om hur den nedkopplade familjen får ett nytt beteende. Den pratar mer tillsammans och skaffar sig nya intressen.
Familjen kopplar åter upp sig efter ett halvt år och återgår till sina gamla rutiner, men familjen upplever ändå att de nedkopplade månaderna har förändrat den.
Familjen upplever att nedkopplingen har givit ett nytt tankesätt.
Jag älskar den nya tekniken och har inga planer på att göra så drastiska åtgärder som Susan Maushart, men jag gillar ändå tanken och idén.
Och jag vet att jag måste tänka på detta varje dag.
Jag måste koppla ner. Åtminstone några timmar under den vakna tiden på dygnet.
Det gäller att vi styr tekniken och inte låter tekniken styra oss.

2 kommentarer

  1. Apropå notisen om ”Maggie – du duger”. Varför publicerar VF emellanåt annonser om bröstförstoring? Behövs dessa intäkter för att bedriva bra journalistik?
    Leva som du lär är en bra tumregel för att skapa förtroende. Gäller även s.k moralpredikanter.

  2. Barbro: Boken om Maggie, som jag bloggat om tidigare är en bok om dieter som vänder sig till små barn. De annonser om bröstförstoring som vi publicerar vänder sig till vuxna människor. Jag tycker inte att det är relevant att jämföra dessa två med varandra. Man kan förstås ha många olika moraliska åsikter om annonser som handlar om bröstförstoring, men jag har inte funnit någonting i dessa annonser som har stridit mot vår etiska policy. Därför har det aldrig varit aktuellt att inte publicera dem. För övrigt är förstås alla intäkter i form av annonser och prenumerationer nödvändiga för att bedriva bra journalistik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *