Åtalet en viktig markering

En 20-åring åtalas nu för hoten mot VF:s medarbetare Jonas Fahlman.

Tisdag 6 september kl 16.55
En 20-åring åtalas för hoten mot vår medarbetare Jonas Fahlman.
Även om hela historien är tråkig, känns det trots allt bra.
Åtalet är en viktig markering. Hot mot journalister får aldrig tolereras.
Ni kan historien vid det här laget.
VF skrev i våras om att vittnen berättade att de hört Luleås sportchef Lars ”Osten” skrika rasistiska ord mot en spelare i Skellefteå AIK. Det är viktigt att betona att brott inte har kunnat styrkas. ”Osten” Bergström är därmed friad från anklagelserna.
Det är bra att biten kring Bergström är utredd.
VF:s syfte har aldrig varit att sänka varken ”Osten” Bergström eller Luleå Hockey.
Rent journalistiskt och pressetiskt har vi hanterat ärendet precis som man bör göra i liknande fall.
Vi har låtit båda sidor kommit till tals och inte tagit ställning i sakfrågan.
Men nog om det.
Låt oss backa bandet.
Jonas Fahlman gjorde – efter samråd med mig som ansvarig utgivare – som alla modiga journalister bör göra efter att vi pratat med våra källor.
Vi kunde förstås ha valt den enkla vägen och tiga och därmed sluppit att få kritik.
Vi valde istället att göra vår plikt som nyhetsförmedlare. För att fullfölja det uppdraget krävs det modiga och skickliga journalister som Jonas Fahlman.
Vi hade tillräckligt mycket på fötterna för en publicering. Vi bedömde våra vittnen som trovärdiga och därför gick vi ut med nyheten om anklagelserna mot Bergström.
Jag hade fattat samma beslut om en liknande situation uppstått i dag, oavsett vilken förening den anklagade personen tillhörde.
Eftersom publiceringen skedde i samband med semifinalserien mellan Skellefteå AIK och Luleå tog tyärr vissa personer vår publicering på fel sätt i stridens hetta. Det ledde till en oerhört otäck förtalskampanj mot Jonas Fahlman och hans familj. Fahlman blev dessutom utsatt för hot och en fysisk attack i samband med en match.
Nu har det hela lett fram till att en 2o-åring åtals för olaga hot via både telefonsamtal och sms.
Enligt åtalet erkänner 20-åringen det hot som 29 mars uttalades via ett sms.
Det är bra att åtalet nu väcks, för det är en viktig markering.
En journalist som enbart utför sitt arbete ska naturligtvis inte utsättas för hot. Det får aldrig någonsin accepteras.
Ett hot mot en journalist är ett hot mot det fria ordet.
Ett hot mot en journalist är ett hot mot demokratin.
Jonas Fahlman har alltid haft mitt orubbliga förtroende.
Jag är mycket glad över att han kommer att bevaka Skellefteå AIK och elitseriehockeyn för VF:s räkning även kommande säsong. Det borgar för hög kvalitet och vi laddar nu inför att bjuda våra läsare på den bästa bevakningen av Skellefteå AIK.
Nu blickar vi framåt.

11 kommentarer

  1. Är det här samma person som skrev på Luleåfans forum? För det är först nu jag hört talas om hot via telefon och SMS. Jag tror de flesta med mig trodde att det bara rörde sig om ”hotet” på LF-forumet. Det var ju det enda som lyftes fram i media vid den tiden.

  2. Om processen hade påbörjats efter slutsignalen i sista semifinalmatchen, då kanske till och med någon hade trott på anklagelserna mot Osten…

  3. Vilket fiasko, Fahlman sitter och skriver på sin blogg helt horribla saker, som juridiskt sett saknar täckning. Han gör det mot lulefans som han de senaste åren bedrivit heligt krig emot, ett en partskrig. Och när han fåt mothugg då kopplas farbror polisen in.
    Att ni dessutom tycker det är lämpligt att JF fortsätter bevaka hockeyn är än mer skamligt. Killen gör allt han någonsin kan för att hamna i centrum, på hockeyn bekostnad.
    Jag kommer från och med idag helt sluta läsa VF. Jag mår bara illa över den dubbelmoral som tycks råda här. Det röda VF märket, som jag tidigare associerat som den bästa västerbottniska tidningen har nu helt andra värden.

    Och ja, jag vet hur de flesta av er resonerar. Ni är säkra på att detta är ännu en partsinlaga av ett lulefans, men så är det icke. Jag är en Leksands supporter boende i västerbotten som följt diskussionen här.
    Hejdå

  4. Jag tycker det är tragiskt att VF fortsätter sätta skygglapparna på och vägra erkänna att de inte skötte storyn särskilt snyggt. Samtliga andra tidningar tog upp fallet på ett sakligt sätt och rapporterade om det, VF valde att istället bedriva en hetskampanj, lyfta fokuset bort från hockeyn och rapportera om det som att Lars Bergström redan var skyldig, dömd och bakom lås och bom. Detta är något av sällan skådat slag i Sverige och att försöka försvara det än idag med att allting sköttes korrekt är så fel så det finns inte. Det här ger enbart dåligt anseende i branschen och visar på stor okunskap inom moral och etik. I övrigt så är det rätt att 20-åringen nu åtalas, Man måste stå för sina handlingar. Det sista får Daniel Nordström och Jonas Fahlman gärna ta som en pik, för det borde gälla er också även om Jag nu inte yrkar på något åtal.
    Med hälsningar från det fredliga Västkusten.

  5. Förövrigt var det en bra skriven kommentar av signaturen Degen som inte alls bröt mot reglerna på något vis, utan det var någon som liksom jag var väldigt besviken på hur ärendet hade sköts från VFs sida, den är nu borttagen. Tråkig ställning VF då man uppenbarligen inte kan ta kritik i ärendet.

  6. @Sandra. Jag håller med dig. Degens kommentar strider inte mot reglerna. Den är godkänd. Vi tål kritik, däremot accepterar vi aldrig hot mot våra medarbetare.
    Daniel Nordström
    chefredaktör och
    ansvarig utgivare

  7. Först: Mycket tragiskt. Hot är aldrig försvarbart och skall bestraffas. Åtalet är såklart helt rätt // Men: Inte tagit ställning i sakfrågan? Såg du Jonas Fahlmans utspel i tv4 när också Bergström var i studion? // Om nu huruvida man tagit ställning i sakfrågan är avgörande för om man agerat pressetiskt så finns det inga tvivel om att er pressetik har brustit på åtminstone den punkten. // Titta på spektaklet – Jag kan inte tänka mig att du kan hävda att ni inte tagit ställning efter det.

  8. Ni har iallafall gett tjurigheten ett nytt ansikte. Har aldrig sett på maken till att banka sig själv på bröstet när ni påstår att ni skött det hela snyggt. För det har ni verkligen inte gjort…

  9. Åtalet är såklart en självklarhet, det finns gränser för hur korkad man får vara. I övrigt är detta journalistiska debacle skött/bevakat/hanterat på ett sätt som är under ALL kritik av VF. Jag räknar med att detta inlägg, i vanlig ordning, tas bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *