Inget ologiskt förslag

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson har gjort ett omdebatterat utspel. FOTO: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Torsdag 8 september kl 15.25
Pressombudsmannen Ola Sigvardsson anser att journalisters privata inlägg på Facebook och Twitter ska kunna granskas av Pressens opinionsnämnd.
Nu får förslaget kritik av flera publicister.
Jag går mot strömmen. Jag tycker att det finns en logik i förslaget.
Det var i går som Ola Sigvardsson uttalade sig i tidningen Journalisten och öppnade för att det journalister skriver i privata konton på Facebook och Twitter ska kunna granskas av Pressens opinionsnämnd.
– Det finns inget regelverk hos PO eller PON för sociala medier, och det har aldrig prövats, men min uppfattning är att inlägg som svenska journalister gör i sin yrkesroll på privata konton i sociala medier, ska kunna prövas, sade Sigvardsson till tidningen.
I sociala medier har förslaget fått hård kritik.
Det sågas nu också av flera publicister.
– Om en medarbetare på en tidning som omfattas av det pressetiska systemet använder sitt eget Twitter-konto för att skriva något klandervärt, då bör redaktionen tala förstånd med vederbörande. Det ska inte PO göra, skriver till exempel Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på sin blogg.
Även Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan, är kritisk.
– Det blir en juridisk gråzon. I Sverige har vi yttrandefrihet och det betyder att du har rätt att uttala dig i en massa saker, så vart går gränsen mellan ditt ansvar och ansvarige utgivares ansvar? Även pressetiskt har jag väldigt svårt att se hur en paragraf som ska reglera det här skulle kunna se ut. Det är inte så så att vi vill ha vilda västern men jag tror att det blir svårt att administera sådana här regler via PON, säger han till Dagens Media.
Även jag har intervjuats av Dagens Media i samma ärende och artikel.
Även om jag håller med Mattsson, Sandström och andra kritiker om att detta långt ifrån är oproblematiskt går jag mot strömmen.
Jag tycker att det finns logik i Sigvardssons tankar.
Förslaget handlar inte om journalister som på sin fritid twittrar och facebookar om familjen, semestern, bullbaket och fisketuren.
Det handlar om journalister som är i tjänst och som twittrar i sin tjänsteutövning och därmed är i tjänst på uppdrag av sin arbetsgivare.
Om dessa journalister är utsända av sin arbetsgivare på till exempel en presskonferens och twittrar – på sitt privata twitterkonto – från denna är det inte en orimlig tanke att det som skrivs där kan granskas av PO.
Som ett slags säkerhetsåtgärd, eller hur man nu ska tolka det, har jag noterat att många journalister skriver ungefär så här i presentationen på sina twitterkonton: ”Jag är nyhetsreporter på xxxx, men det jag uttrycker här är mina privata åsikter.”
Det är långt ifrån okomplicerat att uttrycka sig på det sättet.
För, som sagt: Var går gränsen mellan arbete och fritid?
En journalist är alltid en journalist. Visserligen är denna journalist vid jämna tillfällen en ledig journalist, men ledigheten innebär inte automatiskt att man kan glida ur journalistrollen när man publicerar sig.
Det viktigaste med PO:s utspel är trots allt att frågan lyfts och att den debatteras.
Reaktionerna är ett tydligt bevis på att den debatten är nödvändig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *