Våldsdåd som födde våld

Attacken för exakt tio år sedan. FOTO: SCANPIX

Söndag 11 september kl 20.10
Tio år sedan attackerna.
Det mesta är redan sagt och skrivet kring detta.
Jag bloggar ändå om detta. Jag kan inte låta bli.
Det var efter detta som islamofobin exploderade. Det var efter detta som USA trodde sig vara Gud Faders ställföreträdare på jorden.
11 september 2001.
Jag satt på VF:s redaktion och såg tv-bilderna.
Jag försökte förstå. Det gick inte.
Ni kan historien. Fyra amerikanska passagerarplan kapades. Två av dem kraschade in i World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York. Det tredje kraschade mot Pentagon, USA:s försvarshögkvarter. Det fjärde störtade ute på ett fält i Shanksville, Pennsylvania.
Det var en brutal och vidrigt uttänkt attack.
Omkring 3 000 människor dödades.
Många har, så här tio år efteråt, konstaterat att världen förändrades efter attacken. Utan tvekan är det så.
Attacken var ett fruktansvärt brott mot mänskligheten.
Den väckte sorg, hat och avsky.
USA svarade med hämnd. Med hat. Med våld. Kriget mot terrorismen inleddes och den inleddes med kraft. George W Bush och hans regering tog på sig rollen som hela världens samvete, med rätt att bestämma över liv och död.
Hur många som dött och lidit under detta krig mot terrorismen är oklart, men det hat som terrorismen spred över världen och det hat som USA svarade med fick fruktansvärda konsekvenser.
USA har alltid varit dubbelmoralens land där Gud och dödsstraff har vandrat hand i hand i ett slags gammaltestamentiskt fundament. Öga för öga. Tand för tand.
USA har alltid varit ett präktigt och enormt självgott land, som trott sig vara himmelriket på jorden. USA är ett land som tillåtit att skådespelare som Ronald Reagan och Arnold Schwarzenegger har fått höga politiska poster. USA är ett land som har en sådana som Michele Bachman och Sarah Palin som presidentkandidater. USA är ett land som mässar ”In god we trust” och samtidigt trycker på vapnets avtryckare.
USA är ett märkligt land. USA är ett fascinerande land. Men USA är också ett skrämmande land.
Det är klart att terrorismen måste bekämpas, men det sätt som USA bekämpat terrorismen på har inte varit till världens bästa.
Det sätt som USA gått fram på efter 11 september och ända fram till avrättningen av Usama bin Ladin har utan tvekan gjort att islamofobin och främlingsfientligheten ökat.
Istället för att söka fred har det sökts krig.
Avståndet mellan kulturer och religioner har ökat.
Som en följd av detta har högerkrafter växt fram starkt i många länder under de senaste tio åren.
Istället för att gå samman i kampen mot terrorismen har västvärlden ställts mot arabländerna, där västvärlden och dess Gud målats upp som det goda alternativet och där arabvärlden och dess Gud målats upp som ondskan.
Spänningarna i världen har ökat.
Vi lever under en ständig risk för nya sammanstötningar och våldsdåd.
De gör att världen känns som en tickande bomb.
Jag hade önskat att USA:s ledande politiker hade haft mer av Jens Stoltenbergs grundsyn i sina gener.
Jag tror att världen hade varit bättre att bo i då.

youtube::XbT4eYj_HPc::

8 kommentarer

 1. Vår västerländska värld förändrades den morgonen 11 september 2001. Terror krig och säkerhetstänkande blev en vardag, inte så mycket hos oss i Sverige som i USA, men påverkan var tydlig. Självklart skall vi minnas och hedra de oskyldiga som fick sätta livet till, men jag är lite splitrad. Varför är offren i terroratackerna vid WTC mer värda än andra offer? Vilka av oss tänker och hedrar de som dagligen får sätta livet till i Afghanistan? Vilka av oss engagerar oss mot Våldet i Egypten, Syrien, Tunisien, Jemen och Libyen, som dagligen skördar dödsoffer? Vem sänder en tanke till de 48 644 Afghaner och de 1 690 903 Irakier som fått betala det ultimata priset för ett brott de inte begått, i ett krig de inte är skyldiga att deltaga i? Som avslutning vill jag citera Lord Carrington ”Att kriga för att få fred, är som att knulla för att bli oskuld.”

 2. För några veckor sen hejade du på tanken att invandrarfientliga partier var ansvariga för att monstret i Norge skapades. Men du gillar inte när det islamska tonläget beläggs med ansvar för den muslimska terror som drabbat världen.

 3. Om du skall citera eller granska vad jag skriver så ber jag dig ha artigheten till att inte dra slutsatser som är fel. Kan du länka till det? Jag har inget minne alls av vad du säger? Det måste handla om ngn annan Advokat!

  ALL terror skall ansvarsbeläggas… Skillnaden på dig och mig är att jag säger ALL och du säger bara Muslimsk…

 4. För egen del känns detta mer som ett Västerländskt mediajippo där vi för en dag skall vara bundsförvanter med De Förenta Staterna och visa vår solidaritet. Visst det kan vi göra, men vad gör vi i morgon? Vad gör du i morgon? Vi här hemma tillägnar hela morgondagen till alla andra offer i relaterade krig, offer som vi och många andra aldrig annars tänker på. Ser du allas liv som lika mycket värd? Ser du att ett dödsoffer i Afghanistan är lika värdefullt som något annat? Kan vi hedra och deltaga idag så bör vi även kunna känna solidaritet med andra människor i andra delar av Världen i morgon!

 5. Nej, ”Din Mamma”. Alla människor är inte lika mycket värda, inte ur ett större perspektiv. Rent krasst så har 3000 döda amerikaner haft betydligt större betydelse än om det varit 3000 Afghaner som dött i ett liknande attentat. Du kan ju själv fundera på New Yorks betydelse, jämfört med Kabuls när det gäller finanser, kulturliv, forskning och innovationer. Som Skandinaver har vi också betydligt mer gemensamt kulturellt med Amerikaner än med Afghaner.

 6. Det får stå för dig Uffe! Vi skandinaver? Sen när blev du talesman för Skandinaver? Jag förstår att du har svårt att se människovärdet i ett humanistiskt syfte eftersom du talar om ekonomi. Människovärdet har inget med ekonomi att göra! Det är bara människor som klassar andra utifrån sig själv som har den synen på sina medmänniskor! En motfråga. En Amerikan och en Afghan står åtalade för exakt samma brott! Skall man göra skillnad på dem i en rättegång eller har de samma rättigheter i samma rättegångssal? Beroende på hur du svarar så har du förstått eller inte förstått vad ”Din Mamma” talar om…

 7. Uffe har helt rätt. Vi Skandinaver har en hel del gemensamt med USA då en stor del av vårt samhälle är amerikaniserat. Man behöver inte tycka att det är bra, men det är inte mindre sant för det. Det är ju knappast så att Sverige översköljs av filmer, TV-serier, musik eller snabbmatskedjor från Afghanistan. Däremot har vi alla en bild av New York (sann eller inte) och vi vet vad t ex Broadway och Wall Street är, och har för betydelse. Motsvarigheter från Afghanistan saknas i vårt kollektiva medvetande, därav har vi lättare att känna för amerikanerna.
  Det ”människovärde” som vissa yrar om existerar inte, och har aldrig existerat annat än som en fånig idé. (När det väl kommer till kritan värderar de flesta människor sin familj och sina vänner högre än några okända personer, och våldtäktsmän och pedofiler har allra lägst värde.) Knappt någon av de som yrar om människovärde skulle tycka det var svårt att välja om de fick rädda livet på en familjemedlem eller någon pedofil t ex.

 8. I en rättsal ska alla vara lika inför lagen. I praktiken är det inte så. Men det har inget med det jag talade om att göra. (ledtrådar: ”ur ett större perpektiv”, ”rent krasst”) Du får gärna tycka att alla människor är lika mycket värda, men genom att bortse från de ekonomiska effekterna så missar du också hur otroligt mycket detta terrordåd påverkat oss. Givetvis har vi mycket gemensamt med amerikaner vilket också bidrar till att detta påverkat oss mer än om det skett i Kabul. Man är sig själv och sina egna närmast, precis som Anders säger. Därav den stora mediebevakningen efter dådet i Norge. Hade motsvarande hänt i Kongo hade det inte blivit mer än en notis. Det betyder inte nödvändigtvis att det har med att vi värderar människor olika, utan att allmänintresset och påverkan är helt annorlunda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *