Medier och signalement

Måndag 10 oktober 13.55
Det är alltid samma tröttsamma diskussion.
Varje gång VF skriver om ett kriminalfall och inte anger signalement på gärningsmännen finns det grupperingar som tror att vi konsekvent undanhåller detta.
Ingenting kunde vara mer fel.
I helgen skrev VF om en överfallsvåldtäkt i Skellefteå.
VF skrev inget signalement på den misstänkta gärningsmannen.
Anledningen är enkel. Vi har ännu inget.
Polisen i Västerbotten är väldigt ofta förtegen.
Anledningen till det kan endast polisen i Västerbotten svara på.
I vilket fall.
Denna gång valde polisen att inte gå ut med något signalement, trots att den vädjar till allmänheten att höra av sig med sina iakttagelser och trots att den utsatta kvinnan lämnat ett signalement på gärningsmannen.
– Just nu vill vi ha in förutsättningslösa uppgifter och därför gör vi bedömningen att vi inte ska gå ut med de uppgifterna ännu, sade inre befäl Joacim Porseby till VF i helgen.
Om polisen hade valt att gå ut med signalement på gärningsmannen hade VF publicerat detta.
I ett signalement skriver vi ut allt som är av intresse för allmänheten och som gör att en gärningsman lättare kan gripas. I ett signalement skriver vi naturligtvis också om den misstänkte gärningsmannen är ljus- eller mörkhyad eftersom detta är viktig information i ett signalement.
Problemet är att det finns en grupp människor som har sin bild klar. Denna grupp kommer förmodligen heller aldrig att tro mig, hur mycket jag än påpekar hur VF agerar i frågan.
Dessa personer tror att det finns en utstuderad anledning till att VF och polisen ibland inte går ut med signalement och dessa personers slutsats är i regel att ett uteblivet signalement är detsamma som att gärningsmannen är av utländskt ursprung.
I en kommentar till den nämnda artikeln i VF om överfallsvåldtäkten skriver till exempel signaturen Stefan:
”Inget signalement är också ett signalemente tyvärr”.
Även Leif GW Persson har i Efterlyst tagit upp medias hantering kring signalement på brottslingar.
I klippet kan ni höra Perssons kritik mot media. Han anser att medier ofta behandlar svenskfödda och utlandsfödda gärningsmän på olika sätt.
Om Persson har rätt eller fel får var och en bedöma.
Det jag tror att Persson har rätt i är att mediers rädsla att underblåsa rasism riskerar att leda till inkonsekventa publiceringsbeslut.
Men det är vad jag tror. Jag kan förstås inte svara för andra medier och deras publiceringar.
På VF gör vi emellertid ingen skillnad på signalement om gärningsmannens hy är vit eller mörk.
Om signalementet är av stort allmänintresse, till exempel i fall där gärningsmannen ännu är på fri fot publicerar vi signalement – om vi har det – så utförligt vi kan utan att undanhålla viktig information.
Det är egentligen inte konstigare än så.
Den grundregeln gör att jag anser att VF är ett media som agerar konsekvent när det gäller publiceringar av signalement.

youtube::Lyx3EZMERy4::

1 kommentarer

  1. Bra att du skriver om det här! Det finns tyvärr många myter när det kommer till publicistbeslut, och även om jag inte är så naiv att jag tror på ”inget signalement är också ett signalement” så stammar fördomen från verkligheten.
    .
    Att ni på VF får stå ut med kritik för andra tidningars beslut är dock något att vänta. VF verkar vara en uppstickare i frågan om konsekvens. .
    .
    ”Konsekvent inkonsekventa” är en slogan som används rätt ofta när det kommer till utlämnat signalement, och när allmänheten faktiskt haft tillgång till polisens version och kunnat jämföra.
    .
    Så fördomar kommer ni tyvärr stöta på ett bra tag till. Applåderar dock att du tar dig tiden att läxa upp de mindre insatta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *