Dags för en inlandsturné

Måndag 21 november klockan 17.25
VF byter form och skepnad och blir Folkbladet.
Vi har gjort ett andra provtryck av det förslag som ska bli en ny och fräschare tidning.
Nu åker vi ut till inlandet. I morgon, tisdag är vi i Storuman. På onsdag är vi i Vilhelmina och på torsdag åker vi till Lycksele.
Vi som åker är jag och vår layoutchef Hampus Råde samt Malin Lindberg och Liisen Lönnqvist från vår marknadsavdelning.
Första anhalten är Storuman i morgon, tisdag. 13.00-15.00 finns vi på Coop. På kvällen, 18.30-21.00, är vi på Folkets Hus och möter prenumeranter.
Upplägget och tiderna är exakt likadana  i Vilhelmina på onsdag och i Lycksele på torsdag, där vi också är på Coop under dagtid och på Folkets Hus under kvällstid.
Syftet med resan är att träffa våra läsare och höra vad de tycker om det förslag vi har gjort på omgörningen av tidningen, vår så kallade redesign.
Tanken är att den omgjorda tidningen ska komma ut i månadsskiftet februari/mars nästa år.
De provtryck vi hittills har gjort är endast förslag.
Hur det slutgiltigt blir beror till stor del på vilka reaktioner vi får från våra läsare.
Vi inleder med att träffa läsare i Storuman, Vilhelmina och Lycksele och kommer med stor sannolikhet att träffa läsare även på fler orter i Västerbotten.
Anledningen till omgörningen av tidningen är att läsarundersökningar visar att många läsare i dag uppfattar Västerbottens Folkblad och Västerbottens-Kuriren som väldigt lika, trots att det är stor skillnad på innehållet i de båda tidningarna.
Jag kan förstå att läsare kan uppfatta VF och VK som lika.
I dag har både VF och VK samma struktur och ungefär samma indelning av materialet i tidningen.
Med omgörningen blir VF ett tydligare alternativ där vi på ett bättre sätt kan erbjuda våra läsare det läsarundersökningar visar att de vill ha.
Vi planerar att kalla oss Folkbladet i framtiden, detta för att renodla vårt varumärke. I dag kallas vi VF, Folkbladet och Västerbottens Folkblad. På webben heter vi redan folkbladet.nu och tycker nu att det är bäst att kalla oss enbart Folkbladet, precis som många läsare redan gör i dag.
Via omgörningen och genom att strukturera om innehållet visar vi också tydligare att vi är den enda tidning som täcker hela Västerbotten. Vi vill helt enkelt lyfta fram länsnyheterna och inte enbart profilera oss som en Umeåtidning. En nyhet är lika viktig oavsett om den kommer från Malå, Nordmaling, Umeå, Skellefteå, Åsele eller någon annan ort.
Men vi vet också att en omgörning av en tidning alltid är känslig. Vissa läsare vill ha förnyelse, andra vill att den ska vara som förut.
Därför är våra läsares synpunkter vägledande i det fortsatta arbetet med att göra tidningen bättre.
För att lyckas med detta vill jag att du berättar vad du tycker om tidningen. Kom och träffa oss i Storuman, Vilhelmina och Lycksele eller anslut dig till vår läsarpanel. Du är också mycket välkommen att mejla mig eller ringa till mig och framföra dina synpunkter.
Följ också vår tidningsblogg. Där kan du hänga med i omgörningen av tidningen.
Under resan i inlandet kommer tidningsbloggen att uppdateras hela tiden och så kommer också att ske under det fortsätta arbetet med att förnya Västerbottens Folkblad.
Vi lever i en föränderlig medievärld.
Därför förändrar vi oss som medieföretag. Den starka lokalägda koncern vi tillhör, VK Media AB, kommer att satsa på digitala medier – men även på papperstidningen. Omgörningen av Västerbottens Folkblad är en del av den satsningen.

2 kommentarer

  1. Orsaken till att jag haft VF under lång tid är att den ej är lika Umeåfixerad som Kuriren vilken ser det mesta från Umeås horisont. Vidare är jag tilltalad av den fria och öppna debatt som tillåts i Folkbladet.
    Ditt valspråk att även de som ej delar din och tidningens linje får komma till tals finner jag demokratisk och sund samt ytterst viktig i ett demokratiskt samhälle. Jag och min sambo kommer även att fortsättningsvis läsa folkbladet även om jag ej alltid delar ledarsidans ståndpunkter.

  2. @Paul: Stort tack för dina synpunkter och ditt beröm. Folkbladet är ett nyhetsmedia för alla som är intresserade av Västerbottens län. Vi tycker att det är viktigt att alla får komma till tals. Vi är för en öppen och fri debatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *