Rubriksättningens svåra konst

Onsdag 7 december klockan 22.45
Varje tidning vill ha vassa rubriksättare som vågar ta ut svängarna .
Men det finns gränser.
En rubrik i Katrineholms-Kuriren i dag har blivit en stor snackis.
Artikeln i tidningen handlar om att ost från Flen ska serveras på Nobelfesten. I tidningen sattes rubriken: ”Flensost serveras på Nobelfesten”.
Rubriksättaren kunde helt enkelt inte låta bli och gick naturligtvis över gränsen.
Dagens Media har pratat med Katrineholms-Kurirens chefredaktör Elisabet Bäck. Hon konstaterar att det inte var en bra rubrik och bekräftar att det var en redigerare som tyckte att det var ett kul tilltag att sätta rubriken.
– Det där var väldigt olyckligt. Vi har pratat om det på tidningen, säger hon till Medievärlden.
På de flesta redaktioner finns legendariska rubriker som ständigt dyker upp som lika legendariska historier vid olika fester och sammankomster.
VF hade för många år sedan just en sådan rubrik, som jag hört berättas om flera gånger. En man skulle röka fisk. Röken fattade eld. Elden spred sig till hans bostadshus som brann ner. I VF i dagen efter poserade den huslöse mannen på bild. I bakgrunden låg huset i ruiner. Rubriken som sattes var: ”Han fick sina fiskar varma”.
Jag har pratat med rubriksättaren som satte den rubriken och han bekräftar att legenden är sann.
Rubriken var inte den mest känslosamma i VF genom tiderna, men legenden kring den kommer åtminstone att leva kvar för alltid i VF:s historia. Hur den drabbade mannen – och läsarna upplevde rubriken förtäljer dock inte historien.
Jag har själv arbetat som redigerare och satt tusentals rubriker. En del bra. En del rent usla.
Rubriksättningens konst är svår.
Det som gör det svårt är att man på ett begränsat utrymme ska sammanfatta kärnan i artikeln och göra läsaren intresserad av att läsa rubriken.
Min förmodligen allra sämsta rubrik genom tiderna satte jag när jag arbetade på sporten. Det var en stressig söndagskväll och Obbola och Sandvik hade mötts i en fotbollsmatch. Jag slängde iväg den tråkiga rubriken ”Obbola vann”. Problemet var inte bara att det var en usel rubrik. Den var felaktig också. Det var Sandvik som vann den aktuella matchen.
Åter till fallet i Katrineholm.
Alla redaktörer vill ha rubriksättare som vågar ta ut svängarna.
Men svängarna får aldrig bli så här yviga.
Den här gången blev det alldeles galet. Rubriken borde naturligtvis aldrig ha publicerats

4 kommentarer

  1. Jag minns andra underbara rubriker från VF,s historia.
    ”Primsållare kapade trossarna och försvann” och ”Åt godis-såg gubbar” var bara några.

  2. Att sätta en bra rubrik kan vara trixigt. Allt från den där rubriken som man bara känner är klockren, till den bedrövliga nödrubriken som man senare önskar att man inte skrivit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *