VF och presstödet

Tisdag 20 december klockan 18.40
Västerbottens Folkblad är en av många tidningar i Sverige som uppbär presstöd.
I dag kom beskedet att Presstödsnämnden återremitterar VF:s ansökan för 2012, detta för fortsatt utredning fram till nästa möte 15 februari 2012.
VF har under lång tid haft en mycket god dialog med Presstödsnämnden.
Den dialogen gör att jag är optimistisk.
I slutet av augusti 2011 inledde Västerbottens Folkblad ett redaktionellt samarbete med Västerbottens-Kuriren, vår gamla fiende som vi har konkurrerat mot ända sedan VF grundades 1917. I samband med att samarbetet inleddes flyttade vi också ihop i gemensamma lokaler i mediehuset på Västerslätt i Umeå.
Runt om i landet finns många olika redaktionella samarbetsmodeller, bland andra Luleåmodellen, Gävlemodellen och Östersundsmodellen. Vår samarbetsform har kallats Umeåmodellen.
Syftet med samarbetet med Västerbottens-Kuriren är att finna samordningsvinster som gör att vi kan lägga mer resurser på kvalificerad journalistik som särskiljer tidningarna och också satsa mer på utveckling både när det gäller papperstidningen och digitala medier.
Redan tidigt i processen kontaktade vi Presstödsnämnden för att informera och berätta om våra planer kring samarbetsformerna. Under hela processens gång har vi sagt att vi är beredda att göra förändringar i samarbetet om det via dialogen med Presstödsnämnden kommer fram synpunkter som gör att vi måste förändra delar i samarbetet.
Vid det senaste mötet, 14 december, behandlas bland andra Västerbottens Folkblads ansökan om driftsstöd för 2012.
Nämnden fann där att samarbetsformerna ytterligare måste förtydligas och avgränsas innan beslut fattas under mötet 15 februari.
Detta kommer vi nu att göra.
I dag sitter Västerbottens Folkblads och Västerbottens-Kurirens redaktion tillsammans. Under trettondagshelgen kommer redaktionerna att flytta isär. Västerbottens Folkblad flyttar till en egen del av kontorslandskapet. För läsarna kommer inte detta att göra någon skillnad, men det förtydligar såväl intenrt som externt den självständighet som Västerbottens Folkblads redaktion har.
Vi kommer också avgränsa och förtydliga samarbetsformerna med Västerbottens-Kuriren, detta i fortsatt god dialog med Presstödsnämnden.
I dag har flera medier skrivit om VF och presstödet. SVT Västerbottensnytt och TV4Nyheterna Umeå har också varit på plats på redaktionen och intervjuat mig.
Här kan du läsa artiklar i webbupplagorna av Västerbottens Folkblad, Västerbottens-Kuriren, Norran, SVT Västerbottensnytt, Medievärlden och Journalisten.
De medier som har intervjuat mig har frågat om jag känner mig orolig efter Presstödsnämndens beslut att återremittera VF:s ansökan.
Mitt svar på det är att vi inte oroar oss. Vi agerar istället. Vi har hela tiden sagt att vi är beredda att göra förändringar i samarbetsformerna och vi kommer nu att ytterligare förtydliga och avgränsa vårt samarbete med Västerbottens-Kuriren.
Under 2011 uppbar Västerbottens Folkblad 16,8 miljoner kronor i presstöd. Medier har i dag också frågat vad som skulle hända om vi tappade det.
Mitt svar på den frågan är att det inte finns någon anledning att spekulera i detta. Via fortsatt god dialog med Presstödsnämnden är jag övertygad om att vi finner en lösning.

3 kommentarer

  1. Varför dessa två kommentarer som bara uttrycker en sak : Dumhet!

    Jag har personligen tyckt att det var lite konstigt att ni blandade redaktionerna från början. Förstod inte vitsen med det. Nu måste ni flytta om igen.
    Jag tror också att det kommer att gå bra. Lycka till och Tack för en bra tidning !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *