Löjligt åtal mot Expressen

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX

Fredag 6 januari klockan 12.55
Expressens reportage var ett exempel på lysande journalistik.
Tidningen visade hur otäckt lätt det är att få tag på ett illegalt vapen i Malmö.
Åklagaren väljer att åtala chefredaktören, nyhetschefen och reportern.
Det är ynkligt.
Som bekant är Malmö en stad i skräck.
Ett flertal dödsskjutningar har inträffat under den senaste tiden. Våldet blir allt grövre och det finns risk att det trappas upp ännu mer.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson gav reportern Diamant Salihu i uppdrag att undersöka hur lätt det är att köpa ett illegalt vapen i Malmö.
På mycket kort tid lyckades Salihu köpa ett vapen.
Direkt efter det åkte han med vapnet till polisen.
Trots det har åklagaren valt att åtala Mattsson och Salihu samt nyhetschefen Andreas Johansson för vapenköpet.
Åtalet är ytterst märkligt och också skrämmande.
Med tanke på det som händer i Malmö är det uppseendeväckande att en åklagare väljer att lägga tid och resurser på Expressens vapenköp. Åklagaren borde istället ha tackat Expressen för att tidningen på ett utmärkt sätt visat hur stort problemet är i Malmö. För inte ens åklagaren kan väl i sin vildaste fantasi tro att Expressen hade något brottsuppsåt när vapnet köptes.
Flera mediechefer har med rätta reagerat på åtalet. Det kan du läsa här i Expressen.
Thomas Mattsson har också bloggat om detta.
Mattsson skriver bland annat om en isländsk journalist som gjorde ett liknande jobb.
Han köpte ett vapen – och fick ett tack av polisen. Uppenbarligen är det stor skillnad på Island och Sverige.
Även reportern Diamant Salihu har skrivit utmärkt om fallet.
Åtalet mot Expressen är löjligt, obegripligt och skrämmande.
Använd resurserna till att lösa problemen i Malmö istället.
Mördare går fria.
Med tanke på åklagarens märkliga prioriteringar är det risk att de går fria under lång tid.

3 kommentarer

  1. Kan till viss del hålla med dig. men samtidigt vad har prioriteringar att göra med vad som är lag ? ifall någon bryter mot lagen oavsett syfte, är det rimligt och rättssäkert att det blir åtal. Huruvida syftet är gott eller ej spelar ingen roll. hur skulle samhället se ut, ifall åklagaren lät fall med ett ”gott” syfte vara. Dessutom vem ska bestämma vad som är gott syfte. vidare är du inne på en farlig väg, när du pratar om prioriteringar hos en åklagare. Visst måste vissa brott få mer resurser och utredas snabbare. Dock måste även mindre brott utredas och leda fram till åtal. Om det inte var fallet skulle männniskors tro och vilja att anmäla mindre brott minska drastiskt. Är det ett sånt samhälle du vill ha ?

  2. @Ulf. Nej. Det är inte ett sådant samhälle jag vill ha. Naturligtvis måste det läggas kraft även på mindre brott, precis som du säger. I det här fallet anser jag emellertid att åklagaren saknar bollkänsla när han väcker åtal. Det är uppenbart att det inte finns några brottsliga avsikter i detta fall. Att lägga kraft på ett mål där det inte finns brottslig avsikt är att prioritera fel.

  3. Problemet är inte uppsåtet, problemet är att en vapensmugglare i Malmö blivit X antal tusen kronor rikare, eftersom han inte betalade någonstans i närheten av 20.000kr för vapnet till att börja med. Pengar han kommer använda för att finansiera sin verksamhet ytterligare.
    .
    Och som Ulf säger, alla är lika under lagen oavsett avsikter. Även personen som felparkerade och fick parkeringsböter på 1500kr när hon skulle donera en rätt stor mängd paket till någon välgörenhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *