Det är inte lätt att vara lärare

En kvinna med den heltäckande slöjan nikab. En burka har även ansiktet täckt, ett nät täcker ögonen. Foto: SCANPIX

Torsdag 12 januari kl 10.05
Att vara lärare i en svensk skola kan inte vara enkelt.
Ta det här med heltäckande slöjor som exempel.
Lärare får förbjuda dem i enskilda fall. Hur ska den enskilde läraren veta var den gränsen går?
I VF i dag kan du läsa den här artikeln om Skolverkets nya klargörande – om det nu är ett riktigt klargörande.
För frågan är naturligtvis oerhört svår.
Att införa förbud är aldrig en lyckosam väg. Åtminstone inte enligt mig. Därför känns det bra att Skolverket inte längre är lika öppet för generella förbud.
Likaväl som eleverna måste visa respekt för skolan och dess personal måste även skolan visa respekt mot varje enskild individ.
Tidigare har det pratats mycket om användandet av mössor och kepsar i skolan. Den debatten har nog, så vitt jag kan förstå, mer eller mindre släppts i dag. Oavsett vad man tycker om hyfs och fason innebär knappast en mössa eller en keps något som riskerar att försvåra undervisningen.
Frågan om slöjor och de heltäckande varianterna burka och nikab är oerhört mycket mer känslig. Det handlar om religion och kultur. Det handlar också om kläder som kan vara opraktiska i olika sammanhang och som dessutom kan göra det svårare för läraren att kommunicera med eleven.
– Det går inte att ha några generella förbud mot detta, det medger inte lagstiftningen, säger Mattias Ragert, pressansvarig vid Skolverket i VF:s artikel.
Nu är det upp till läraren att bedöma.
Läraren får förbjuda heltäckande slöjor i vissa enskilda fall.
Det kan vara en infekterad fråga och svårt för den enskilde läraren att själv gå ut och ta ansvar för ett förbud, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund, till Aftonbladet.
Metta Fjelkner har helt rätt.
Detta gör det naturligtvis oerhört svårt för den enskilde läraren.
I VF:s artikel framgår att heltäckande slöja inte skapat några konflikter i Umeås skolor.
Gott så.
Men hur ska läraren göra när en eventuell konflikt uppstår?
Att ha åsikter om kepsar och mössor är en sak. Det är inte speciellt kontroversiellt.
Att ge sig in på frågor som rör religion och kultur är betydligt svårare. Om jag skulle vara lärare på en skola och inte ansåg att det var lämpligt med heltäckande slöja i ett enskilt fall hade jag vetat med mig att risken för att jag skulle betraktas som fördomsfull eller rasistisk hade varit uppenbar.
Utbildningsminister Jan Björklund säger så här till TT:
– Det ger precis det handlingsutrymme som skolorna behöver. Lärare får förbjuda heltäckande slöja, om det försvårar kontakt och samspel i klassrummet.
När TT ställer frågan om det inte innebär ett visst godtycke om läraren kan hänvisa till samspelet i undervisningen svarar Björklund så här:
– Ja, men det är det det handlar om. Undervisningen i ett klassrum är ett samspel mellan människor, och i väldigt många situationer i detta samspel så måste man kunna se varandra i ansiktet.
Jan Björklund gör det för lätt för sig.
Frågan är så mycket mer komplicerad än så.
Det är bra att inget generellt förbud införs – men det känns fel att så stort ansvar läggs på den enskilde läraren.
Det är en svår fråga.
Det är svårt att vara lärare.

25 kommentarer

  1. Inför förbud mot heltäckande slöjor i skolan, man ska väl åtminstone kunna se vem det är man talar med

  2. Vore kul om alla elever tog på en burka,vad skulle lille björklund då hitta på.Eller varför inte en motorcyckelhjälm med visir.Eller tänk om någon vill vara naken under skoltid,”bara det inte stör undervisningen”
    Ja!!! På min tid då var det skammvrån och kvarsittning dagen i ända,hade aldrig under tio lappar i pratkvarnen,idag hade jag fått ”kul”medicin.” Tänk att få va,bara för en da,svensk svensk,svensk.

  3. ”Lärare får förbjuda dem i enskilda fall. Hur ska den enskilde läraren veta var den gränsen går?”
    Gränsen är väl trots allt ganska enkel, om burkan på något sätt kan orsaka bäraren i fråga skada borde den tas av, så som på trä/sy slöjd eller kemilektioner där eld är inblandat.

    Och Susanne: Då ska vi införa förbud mot keps, mössa, hatt, skägg och solglasögon också tycker jag. (läses med sarkasm)

  4. keps o hatt ? varför ska de förbjudas? skägg är de naturligaste i världen men att dölja sig o inte se vem personen är å tänk på att de finns dom som är hörselskadade o har talsvårigheter ,dom måste se personen o ansiktet !!!

  5. Jag blir mörkrädd när jag läser detta !! Jag anmälde en privat skola till skolverket för min son som vart utfryst o kränkt av en lärare som va tillsatt just bara för han i den privata skolan ,men de tyckte att skolan gjort rätt som inte gav mitt barn med funktionshinder den hjälp han behövde ha utan de såg bara på papper vad de hade införskaffat för material sen sket de i om min son vart mobbad i skolan o inte fick sina medeciner o hade hörsel o talsvårigheter o läraren absolut inga kunskaper om detta ,men de va helt ok för skolverket i umeå att dom fick göra så ,så jag gick själv upp till den kille som tagit beslut o ville han skulle tala om för min son att min son ljuger o detta tog ja upp inför alla hans fikakompisar för att han själv den mannen som tog beslutet skulle få känna på hur de är att bli kränkt o min son som i dag är 17 fick träffa dessa människor som hjälpt till o förstört hans liv att de är dom som säger att han ljuger,viktigt tyck ja att barnen får reda på verkligheten

  6. Eftersom skolavslutningar i kyrkan oftast är förbjuden så borde även andra religoners attribut vara detta. Barn ska ha en neutral skola med möjlighet att lära om alla religoner och lära sig att vara självständiga samt ifrågasätta saker och ting. När barnet sedan blir myndig och vill bära burka elller dylik så blir det den myndiga personens egna val. Då kommer egentligen bara säkerhetsaspekten in som redan nämns i ett inlägg.

  7. Sofie: står det i koranen att burka/Nicab skall bäras av kvinnan? I så fall vill jag att du pekar ut det… I fall du hittar det så är det ett religiöst plagg…

  8. Klart det ska vara förbjudet med nikab å burka. Tänk om alla gick runt med ett lakan över sig,läraren också, vilket naturligt samspel man skulle få då! Detta grundar sig också i ett kvinnoförtryck, där kvinnan ska skyla sig för att inte väcka begär hos mannen. hallå, ni som kallar er feminister, vart är ni? Har ni kanske fullt upp med att ropa efter kvotering av kvinnor till privata bolags styrelser?

  9. Ska tydligen vara lagligt å förnedra o kränka barns rättigheter men när de kommer till religion så f¨år man absolut inte göra de !!
    Ska bara säga de att den skola min son vart mobbad i va kristen skola !!

  10. Viklund: om burka/nicab inte är ett religöst plagg finns det än mindre orsak till att barn ska ha dessa plagg på sig i skolan.
    Jag har fått den förklaringen vid tidigare tillfälle att det är för att visa att man tror på islam att man bär dessa plagg, men jag har inte läst koranen så jag vet inte.

  11. Håller helt med Susanna Thorsell, som skriver ”Inför förbud mot heltäckande slöjor i skolan, man ska väl åtminstone kunna se vem det är man talar med”, synd bara att Jan Björklund, som jag för övrigt högt uppskattar , i detta fall visar ingen kurage, hukar sig inför risken att bli krossad av den vänster & feministilska s.k. intelektuala media som ständig ock våldsamt är bered att angripa vår kultur, våra seder ock tvigar oss alla att vara ock outtröttligt propagerar för att av svenskanisera vårt underbara fosterland . att skrämma oss alla att vara ”politisk korekt” , d.v.s. visa förakt för män om de råkar ara vitt, vidare ,vara väldig överseende med alla brått begågna av alla människor av annan färg en vit.

  12. Varför inte ta seden dit man kommer skulle vi hamna i ett sånt läge så skulle vi va tvugna o ta på oss burka

  13. Det är ynkligt att överlåta ansvaret på läraren. Om vissa barn tillåts bära keps under lektionerna accepterar säkert föräldrarna det hemma. Om föräldrarna tycker det är okay, fadern kanske har samma plagg under måltiden, hur ska skolan då kunna ändra det? Hur långt
    har Frankrike kommit i samspelsfrågan? Är det inte bättre att utbildning sker på distans när samspelet knakar i fogarna?

  14. Ang. att det skulle vara förbjudet att ha skolavslutningar i kyrkan. Läs på lite bättre. Det är INTE förbjudet att ha skolavslutningar i kyrkan. Det är upp till rektor (eller rektors chef=kommuner) att bestämma detta. Många skolor har den traditionen att avsluta terminer i kyrkan, en del har det inte. Beroende på var man befinner sig i landet KAN det bero på att det helt enkelt inte finns plats/tid för flera olika skolor som vill in i kyrkan samma dag. Ta t.ex. i städer; många skolor, ett fåtal kyrkor. Det kan bero på att man valt bort den traditionen vare sig man har elever från andra religioner eller inte. Om du absolut vill ha skolavslutningar i kyrkan; fråga rektor av vilka anledningar man inte har det, det är hans/hennes beslut. Jag har själv haft mina skolavslutningar i kyrkan när jag växte upp på 70-talet. Nu har min son jul-avslutning i kyrkan men sommaravslutning i skolan. Allvarligt, hur viktigt är det VAR man har skolavslut!? Huvudsaken är väl att BARNEN tycker det är kul!

  15. Förövrigt tycker jag att det är ett problem med täckta ansikten och detta senaste beslut blev ju ingen klokare av.

  16. Det står i texten ovan att det handlar om religon och kultur. Men om burka/nicab ej är pga religon varför envisas personer bära dessa plagg? Ska jag som svensk pga min kultur dyka i folkdräkt till skolan?
    Givetvis ska eleverna respekteras men ska inte eleverna också respektera att deras val av heltäckande slöja kan försvåra undervisningen? I vissa fall vara farlig? (tex kemilektioner eller dylikt).
    Angående att man inte fick ha skolavslutning i kyrkan på den skola jag känner till, fick jag höra att det var pga att det kan upplevas som kränkande för de elever som är av annan religon?!

  17. Det är inte möjligt att kommentera inslaget utan att betraktas som olämplig,konflikträddsla hos myndigheter sätter lärarna på pottan,stackarna får bekämpa en återgång till medeltiden på egen hand.Vad håller Sverige på med? En upprörd fransman.

  18. Hur vet läraren vem som döljer sig bakom slöjan? Om det är hennes elev eller elevens syster?
    Fegt av politikerna att inte hjälpa till. Varje lärares beslut kommer att kritiseras och inget stöd finns att få.

  19. Det är helt uteslutet att låta en elev skriva ett prov utan att ansiktet syns så att eleven kan identifieras. Det är bra att sådant kan stoppas. Ska identifiering göras i separat rum med extra personal bör detta bekostas helt och hållet av eleven. Görs det på det viset tycker jag klädseln kan få vara heltäckande

  20. Alla som kommer till Sverige är välkomna men måste anpassa sig till vår kultur. Det kravet ställer vi som redan bor här i Sverige på nya svenskar. Jag skulle aldrig komma på den så enormt korkade idén att kräva min rätt att få leva enligt svensk kultur när jag flyttat till exempelvis Indien. Haha! Indierna skulle bara skratta åt mig och undra vad jag höll på med. Och varför skulle jag över huvudtaget flytta till indien om jag inte var intresserad av indisk kultur och livsstil ?

  21. Ja Björklund gör det som vanligt lätt för sig.Den store pladdraren som kommer från det militära och tror sig kunna skolans alla problem och lösningar.
    Hur vet vi då att det inte är en annan person som kommer in i klassen när man bara ser ögonen? Hur vet vi att det inte är en med dynamit runt magen istället? Eller en gisslan tagare?
    Men för Björklund så är det väl bara att läraren får skriva en rapport.Blanketter finns ju nu för det. Läraren som skulle få mer i lön och högre status ska nu med samma lön både undervisa, skriva uppföljnings och kontroll rapporter sätta betyg, ha tid för föräldrar som bara har sitt barn i focus, samt också ta sig an de barn som har sociala problem, har läsproblem, har bokstavs diagnos etc.etc.
    Att lärare hade det tufft tidigare vet vi men nu är det en omöjlig uppgift. Detta kommer att drabba eleverna än mer.

  22. sofie pålsson: Varför blandar du in religion i ditt påstående då? Ser du ingen fara med distansutbildning nu då? För mig är det självklart att vi måste förbjuda även det nu… Läraren kan omöjligt se ansikten på folk som studerar på distans..?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *