Den demokratiske socialisten

Olof Palme (1927-1986). I dag hade han fyllt 85 år om han hade levt. Foto: PAOLO RODRIGUEZ/SCANPIX

Måndag 30 januari klockan 12.55
Olof Palme.
Han lämnade ett outplånligt intryck i svensk politik.
Hans död orsakade sår som aldrig kommer att läkas.
I dag skulle han ha fyllt 85 år.
Sven Olof Joachim Palme. Den demokratiske socialisten.
Han föddes 30 januari 1927 i Stockholm. Han mördades kallblodigt på öppen gata på Sveavägen i Stockholm 28 februari 1986.
Under åren 1969-1986 var han partiledare för Socialdemokraterna. Åren 1969-1976 och 1982-1986 var han svensk statsminister.
Under mina uppväxtår var Olof Palme till stor del svensk politik. Visst. Det pratades om Ullsten, Fälldin och alla de andra också, men det var främst Palme de vuxna diskuterade – oavsett om de tyckte om hans politik eller inte.
Det var liksom han mot resten.
Han var färgstark.
Han sade vad han tyckte.
Han kändes ärlig.
Sverige kommer aldrig att glömma honom och mordet gav sår som aldrig kommer att läkas. Det vi inte trodde kunde ske inträffade i trygga Sverige. Landet skakades i dess grundvalar.
Trots att den största polisinsatsen i modern tid sattes in efter mordet saknar vi ännu svar.
Allt blev härva av misslyckanden, skandaler och felbedömningar i något som måste vara den mest misslyckade polisutredningen genom alla tider.
Skotten på Sveavägen förändrade Sverige.
Det enda som lever kvar är minnen. Minnen från när Sverige var tryggare, minnen från en annan typ av politik, minnen från en annan tid.
Olof Palmes kommer att citeras i alla tider.
Här är mitt favoritcitat från honom:
”Folkets längtan efter frihet kan i det långa loppet inte slås ner. Den kommer att leva och segra till sist.”

youtube::_3ZebXTWN-0::

 

1 kommentarer

  1. Konstigt att polisen ej tycks vara intresserade av att lösa mordet. Eftersom Christer Pettersson friades, måste det ju vara någon annan som gjort det, men hela svenska polis- och övriga rättsväsendet tycks vara ointresserade av att få fram sanningen. Bara fd journalisten Sven Anér på DN och ett antal andra privatspanare, verkar ha något intresse av att mordet på Sveriges dåvarande Statsminister Olof Palme blir uppklarat. Inte ens ledande Socialdemokrater verkar vilja veta sanningen. Mycket konstigt. Men det är väl som Carl Lidbom sa: ”Får svenska folket veta sanningen om detta så blir det en chock”. Sveriges största rättsskandal är nog detta, som kostat oss skattebetalare många miljoner till ingen nytta, då de ansvariga för att lösa detta, verkar bara vilja sopa sanningen under mattan. Lars Borgnäs skriver i sin bok ”Nationens intresse”, att media har svårt att skilja på sanning och lögn, om Palmemordet, U-båtsjakten på 80-talet och Estoniaolyckan. Heder åt VF som kommer ihåg O.Palme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *