Vi ska inte skjuta oss i foten

Lördag 11 februari klockan 19.45
Medierna vill ha läsarmedverkan och debatt på nätet.
Men samtidigt vill medierna också ha en bra höjd i debatten.
När inte detta lyckas stängs kommentatorsfunktionen av.
Det kan aldrig vara rätt väg att gå.
Vi ska vara stolta över den press- och yttrandefrihet vi har i Sverige. Detta är hörnpelare i en fungerande demokrati.
Samtidigt ska man komma ihåg att yttrandefrihet är en rättighet att yttra sig som inte per automatik innebär att man alltid har rätt att yttra sig hos andra. Medierna har förstås ingen skyldighet att låta läsare komma till tals i till exempel artikelkommentarer.
Samtidigt strävar också medierna efter äsarmedverkan och vill bidra till en öppen demokrati och debatt.
Det är där problemen ofta uppstår i en konflikt mellan medierna och allmänheten.
Som utgivare har vi en skyldighet att se till att det inte förekommer kränkande kommentarer, eller hets mot folkgrupp. Direkt sådana kommentarer redigeras eller plockas bort finns det läsare som skriker censur.
Men det handlar inte om censur.
Det handlar om utgivaransvar.
På folkbladet.nu tillåter vi kommentarer på samtliga artiklar. Om det gäller invandrarfrågan har man som läsare till exempel rätt att vara kritisk mot invandringspolitiken, men vi tillåter förstås inte hets mot folkgrupp.
Som utgivare strävar jag efter en så öppen debatt som bara möjligt.
Men det är en svår balansgång och många medier har under det senaste året diskuterat hur de ska komma till rätta med artikelkommentarerna. Hur det ska bli en mer sund debatt och hur man ska undvika att de så kallade nättrollen tar över.
En del har inte funnit någon lösning alls.
Då har kommentorsfunktionen stängts av helt.
Jag tror att det är fel väg att gå.
Därför blir jag glad när jag läser en intervju med journalisten Sanna Trygg (bilden) i Journalisten.
Hon konstaterar att de medier som stänger av kommentatorsfunktionen skjuter sig själv i foten och jag håller med.
– I stället för att diskutera anonymitet och tekniska lösningar borde svenska medier prata om kommentarernas roll i samhällsdebatten, säger Sanna Trygg.
Sanna Trygg har skrivit en rapport om moderering av läsarkommentarer.
Hon säger att hon slagits av hur tunn debatten om hur journalister hanterar läsarkommentarer har varit. Den intensiva debatt som uppståd efter Breiviks attentat i Norge var smal, enligt Trygg.
– Man såg inte de större frågorna som handlar om demokrati och den större samhälleliga debatten. Allt handlade om anonymitet och moderering, tekniska lösningar, säger hon.
Många medier som ännu har kvar kommentatorsfunktionen har nu infört att man måste ange sitt namn för att kunna kommentera, detta för att stävja rasism och kränkande kommentarer.
Enligt Sanna Trygg finns emellertid ingen forskning som säger att debattnivån har höjts efter det.
– Man gör det också lätt för sig som publicist genom att säga att människor ska använda sin riktiga identitet. Alla vet hur lätt att skapa fejkidentitet på internet, det argumentet håller inte, säger hon.
Hon anser också att det är anmärkningsvärt att många svenska medier säger att de värnar en fri samhällsdebatt och samtidigt begränsar allmänhetens möjligheter att delta i debatten.
Just där pekar Sanna Trygg på en väldigt viktig sak.
Jag tror att svensk media gör det allt för lätt för sig.
Kommentatorsfunktionen är viktig och jag anser också att det är viktigt att man har rätt att kommentera artiklar anonymt, det är därför den möjligheten finns kvar på folkbladet.nu.
Jag kan bara på nytt hänvisa till mitt favoritcitat. Det kommer från Evelyn Beatrice Hall (1868-1919).
”Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.”
Det här med artikelkommentarer är en svår fråga för medierna, men vi får inte göra det för lätt för oss.
Att stänga av kommentatorsfunktionen är enkelt rent tekniskt, men helt fel. Sådana åtgärder gynnar inte demokratin och samhällsdebatten.
Istället måste vi som journalister, redaktörer och utgivare vara mer aktiva i debatten även i våra egna forum och se till att debatten där håller de regler som vi har satt upp.
Det tar mer tid. Det kräver mer jobb.
Men det är det värt. Annars – precis som Sanna Trygg säger – skjuter vi oss själva i foten.

 

4 kommentarer

  1. Bra att du funderar över detta. Om kommentarerna stryps och censureras som i DDR eller nazi Tyskland så tror jag inte gammelmedia lever kvar länge till.

  2. @Jack: Tack för din kommentar. Jag tror att det är oerhört viktigt att fundera kring detta och verkligen fundera över syftet med artikelkommentarer. I slutändan handlar det om demokrati och mediernas trovärdighet. Envägskommunikation gynnar varken demokratin eller trovärdigheten.

  3. Vanliga människors tankar och åsikter ogiltigförklaras
    Vanliga människors upplevelser, tankar och åsikter ogiltigförklaras och tystas ner. En svensk som på bara några år har fått hela sitt bostadsområde förvandlat till oigenkännlighet av inflyttade invandrare får inte uttrycka vad han känner. Om han inte är entusiastisk över förändringen får han veta att han är ”rasist” – av journalister som själva nogsamt har satt sig utom skotthåll i skyddade vita enklaver. Unga flickor som inte vågar gå ut utan att vara beväpnade med pepparspray för att de håller sig à jour med våldtäktsstatistiken har inte rätt att uttrycka sin oro offentligt. För då är de ”främlingsfientliga” och petar i det öppna sår som till varje pris måste döljas – att Sverige är Europaledande i anmälda våldtäkter, och att invandrare är överrepresenterade med 450 procent bland gärningsmännen. Om man inte gillar att få en moské som utsikt från balkongen blir man påklistrad en psykiatrisk diagnos – man är ”islamofob”.
    Mångmiljonbedrägeri med personliga assistenter
    Sanningen mörkläggs på många sätt i svenska media. Ett av de vanligaste är att dölja brottslingars etnicitet. Den anses inte intressant, det är ”individer” som begår brott. Påfallande ofta har dock dessa ”individer” utländskt ursprung. Här är bara ett av hundratals exempel. I torsdags dömdes Charkas Assistans 43-årige vd av Halmstads tingsrätt till ett års och fyra månaders fängelse plus tre års näringsförbud för sin osedvanliga driftighet när det gäller att råna de svenska skattebetalarna på mångmiljonbelopp.
    Enligt åtalet har Charkas fört ut mer än 50 miljoner kronor till utländska banker. Totalt misstänks företaget ha lurat till sig omkring 75 miljoner kronor. Bedrägerihärvan, som är den största i sitt slag som någonsin har nystats upp i Sverige, gäller personliga assistenter till fejkat handikappade. Fjorton personer stod åtalade, men bara sju dömdes. De sex inblandade förutom vd:n i den här omgången fick villkorliga domar och skyddstillsyn.

  4. Tycker att VF-står upp bättre än de flesta andra medier för människors rätt att säga vad de tycker. Att olika åsikter får brytas mot varandra är oerhört viktigt. Det ökar kunskap om motpartens argument.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *