Vi är för en öppen debatt

Tisdag 14 februari klockan 12.10
En privatperson som stödjer Doroteaupproret ville starta en blogg hos Västerbottens Folkblad.
Jag sade nej till det.
Nu kallas jag för feg och för att bedriva censur.
Västerbottens Folkblad bedriver inte censur. Vi är ständigt för en öppen debatt.
Direkt efter mitt telefonsamtal med en person som stödjer Doroteaupproret skrevs detta blogginlägg på Doroteaupprorets hemsida.
Det är uppenbart att inlägget skrevs i affekt.
”Farao vad fegt! Är det verkligen så att man får solla bort kritiska röster? Detta verkar vara näst intill censur! Han sa att de bevakar detta på sitt sätt! FYYYY KATTEN!”, skrivs det om mig i bloggen.
Väldigt många personer hör av sig till oss och vill blogga på folkbladet.nu. Det är roligt och det är lovvärt. De allra flesta som hör av sig får ett nej till svar.
Detta beror naturligtvis inte på att vi vill censurera andra personers åsikter.
Det beror helt enkelt på att vi för närvarande har valt att ha ett begränsat antal bloggar.
Detta är inte samma sak som att vi är emot en öppen och fri debatt.
Vi strävar alltid efter att ha en så öppen debatt som bara möjligt i våra forum. Såväl positiva som kritiska röster får föras fram. Det är en självklarhet.
Vi är också mycket intresserade av att bevaka och följa Doroteaupproret och övriga Dorotea- och inlandsbors kamp för en rättvis sjukvård och även där låta många olika personer med olika åsikter komma till tals.
För att i framtiden få in ytterligare bloggare och kommentarer jobbar vi även aktivt med sociala medier och har planer på att utveckla detta under året.
Men vi är inte där ännu.
Därför fick denna person och många andra som vill blogga hos oss nej.
Att detta uppfattas som censur är svårt att förstå.
”De värnar minsann inte om den lilla människan och har diktaturvarning”, skriver privatpersonen på Doroteaupprorets portal om Västerbottens Folkblad i blogginlägget.
Det är oförskämt. Men som sagt. Blogginlägget är, som sagt, uppenbarligen skrivet i affekt.
Dessutom uppmanar bloggaren sina läsare att ge sig på Västerbottens Folkblad både muntligt och skriftligt.
Den uppmaningen får ni gärna följa.
Jag är tacksam för alla kommentarer, telefonsamtal och mejl.
Vi är för en öppen debatt. Om jag inte hade varit det hade jag aldrig länkat till kritiken på Doroteaupprorets hemsida.

15 kommentarer

 1. Det intressanta är vilken typ av bloggar ni väljer att godkänna. ”Travbloggen” & ”innebandybloggen” osv. känns ganska ”oviktiga” i jämförelse med en blogg som rör mänsliga rättigheter – alla människors rätt till lika värde & vård!

 2. Det var jag, Ingrid Oscarsson Dorotea, som skrev INTE Doroteaupproret! Jag var självklart arg och kände mig trampad på när Du avfärdade mig med – Vi öppnar ingen blogg i det ärendet. Vi har inga opinionsbloggar. Vi bevakar detta i den omfattning vi anser att det ska omfatta.
  Dessutom vägrade Du ge mig svar på mail, utan sade att det räcker med detta telefonsamtalet.(Det var jag som ringde upp Dig).Jag hade mailat VF tre gånger utan att få svar.
  En timme efter att jag lagt ut samtalet med Dig och mina uppfattningar på Facebook och Twitter DoroteaUpproret, ringde Du upp mig på telefon. Först blev jag imponerad och trodde att Du hade tänkt till, men så var inte fallet. Jag skulle än en gång få veta att Ni av princip inte har opinionsbloggar. Det är det jag tycker är så fel, och det måste jag få uttrycka. I detta Ditt samtal talade Du också om för mig att jag skrivit”i affekt”.
  Jag har sagt hur jag uppfattade Ditt svar på telefon. Tar gärna emot det på mail.
  Mvh Ingrid Oscarsson

 3. @Jeanette Wallin. Som jag skriver vill vi ha en öppen debatt. Vi är i planerings- och utvecklingsfasen när det gäller dessa bitar. Det är som jag skriver i inlägget: ”För att i framtiden få in ytterligare bloggare och kommentarer jobbar vi även aktivt med sociala medier och har planer på att utveckla detta under året.
  Men vi är inte där ännu.
  Därför fick Doroteaupproret och många andra som vill blogga hos oss nej.”

 4. jamen, öppna upp eran tidning då, för öppen debatt, tycker det luktar lite ”öst”. Herregud, vad är ni rädd för? Är ni inte en nyhetstidning?, det kan man då inte tro! Varför är eran bevakning så liten i detta fall? Kan medborgarna få ett ärligt svar av er? Många läser VF, eller?

 5. @Christer Oskarsson: Jag är inte riktigt säker på att jag förstår vad du menar med ditt inlägg. Vi är inte rädda. Vi är för en öppen och fri debatt vilket du inte minst kan se i debatten på folkbladet.nu, där alla – även anonymt – kan kommentera artiklar och blogginlägg. Ja, vi är en nyhetstidning. Jag håller inte med dig om att vår bevakning är liten i detta fall. Vi har skrivit mycket om detta viktiga ämne och kommer att fortsätta att göra det. Däremot är det inte aktuellt med en blogg om det, men det är en helt annan sak.

 6. Ingrid Oscarsson: Jag har kommenterat ert blogginlägg men det verkar inte bli publicerat? Hur kan det komma sig..? Censur?

 7. Hej, jag säger upp min prenumeration av denna ”blaska”. Jag tycker inte att bladet följer nyhetsflödet opartiskt, väldigt lite om kritiken av,som jag ser det diktaturfasonerna, landstingsledningen. Ingen vad jag vet har efterfrågat konsekvensanalys ej heller konsekvensbeskrivning. Idagens läge görs inget utan att dessa genomlysts noga. Men landstinget leker med liv och får dessa i efterhand, fruktansvärt syniskt.
  Lars

 8. Jag vill förtydliga att det var en återberättelse av vad Ingrid skrev i vår Facebookgrupp ”Ockupationen av akutvårdsavdelningen i Dorotea”.

  Det var inget påhopp från min sida (doroteaupprorets blogg) utan snarare en öppen frågeställning.

  & ja, personligen kan jag tycka att ni rapporterat väldigt lite i jämförelse med er stora konkurrent men det är ju ingenting som ni inte kan råda bot på, eller hur?

 9. Jag vill ÅTER påpeka att det var jag personligen som ville ha en blogg (vilket jag har i VK). Det var INTE DOROTEAUPPRORET! Det står fortfarande på Danieln Nordströms blogg.
  Mats Berglund – jag svarar på alla kommentarer, men har i två dagar varit utan min dator på grund av besök hos ett sjukt barnbarn. Hör av mig ikväll.
  Mvh Ingrid O

 10. @Ingrid Oscarsson Eftersom du är så aktiv och drivande i denna fråga tog jag för givet att du var en viktig del av Doroteaupproret. Dessutom publicerades ditt kritiska inlägg mot oss på Doroteaupprorets portal. Men både du och Doroteaupproret har påpekat att du agerar som privatperson och inte en del av Doroteaupproret. Därför är det bra att detta förtydligas. Jag uppdaterar blogginlägget så att det blir rätt. Jag ber också om ursäkt för att jag missuppfattade situationen.

 11. Ingrid ÄR en viktig del av Doroteaupproret på det sättet, att det är alla som pratar om detta & driver vidare frågan. (men det är jag, Sanna som driver Doroteaupprorets blogg/twitter)

 12. Jag tar emot ursäkten och återgår till att kämpa för att akutvårdsplatserna i Dorotea och att Åsele ambulans skall tillbaka.
  Läs gärna min blogg på VK, Doroteasidan.
  Mvh Ingrid Oscarsson

 13. För 15 år sedan sa vi upp Västerbottens Folkblad som dagstidning, pga att jag otaliga gånger försökte få in en insändare som handlade om en organisation närstående VF. Det passade sig inte i den tidningen, trots att det var rena rama sannigen i insändaren i fråga. Då tackade vi för oss och den tidningen. Alla måste få komma till tals när vederbörande känner det befogat. Ingen vinner på att stoppa röster som blivit ”trampade” på. Inte så länge man håller sig till sanningen. Det är inte lätt för de ”små” att komma till sin rätt i samhället när en så enkel sak som en insändare stoppas pga att inte tidningen tycker att det passar i debatten.
  Vänligen Elsa Mårtenzon, som önskar all lycka till Doroteaupproret!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *