En skrämmande människosyn

Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S) anser att Whitney Houston var en usel mamma. Foto: PER A ADSTEN

Söndag 19 februari klockan 22.35
I helgen begravdes sångstjärnan Whitney Houston (1963-2012).
Miljontals fans sörjde henne.
Då anklagar Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S) Houston för att vara en ”usel mamma”.
Holmlund visar att han har en skrämmande syn på människor, på missbruk, på kärlek och på sorg.

Lennart Holmlunds klumpiga uttalanden börjar tyvärr bli en vana.
Bara under det senaste åren har vi sett flera av dem.
Efter det brutala dåden i centrala Oslo och på ön Utöya, där 86 människor dödades, visade många sin sympati med det norska folket. Som ett sätt att visa delaktighet i sorgen lade många Facebookanvändare till en norsk flagga till sin profilbild.
Det kommenterade Lennart Holmlund med ett inlägg på Facebook:
”Vad många som har tagit fram den norska flaggan. Nu kanske det varit tillåtet men inte när skidsäsongen kommer igång.”
Folkbladet skrev om det osmakliga uttalandet. Du kan läsa artikeln här.
I lördags, i samband med att Whitney Houston begravdes, skrev Lennart Holmlund ett inlägg i sin blogg på vk.se.
Holmlund tycker att det är dags att sluta hylla Houston.
”Visst var hon en bra sångerska men jag är helt övertygad om att ingen har tvingat henne till att knarka, inte en enda utan det är hennes eget beslut.”, skriver Holmlund.
Folkbladet skrev en nyhetsartikel om blogginlägget som snabbt fylldes med reaktioner från läsare. Du kan läsa artikeln här.
Han kallar också Houston för en usel mamma.
”Nu glorifierar alla media henne som inte kunnat ta hand om sin dotter utan snarare inlett sitt barn i narkotikamissbruk. Vilken usel mamma som inte ser till att hennes dotter följer i hennes fotspår”, skriver Holmlund i sin blogg.
Just därför är han upprörd över att media nu skriver så mycket om Whitney Houston:
”Media bör ta sitt ansvar och inte vara marknadsförare av ett liv i knark som ger framgång och en snabb väg till döden”.
I Lennart Holmlunds värld är allt medias fel.
Whitney Houston var missbrukare. Varför hon blev det har Lennart Holmlund ingen aning om. Inte jag heller. Kanske inte ens Houston själv visste det.
Men alla som vet det minsta om missbruk vet att det inte är så enkelt som det är i Lennart Holmlunds värld. Att sluta är inget val man bara kan göra. Det är nämligen svårt att själv välja att sluta vara sjuk.
Vi har sett samma mönster hos många stora artister tidigare. Inte minst Holmlunds egen store idol Elvis Presley. Märkligt för övrigt att Holmlund aldrig har ifrågasatt hur missbrukaren Presley var i sin papparoll.
”Alla säger att Jeppe super, men ingen frågar någonsin varför Jeppe super.”
Ni känner igen den klassiska strofen från Ludvig Holbergs berättelse ”Jeppe på berget”, skriven 1722.
Orden är lika aktuella i dag.
Men inte för Lennart Holmlund.
Jag hoppas att hans blogginlägg bygger på djup okunskap. Om det inte gör det blir jag uppriktigt rädd, för i så fall blottar han en unken och skrämmande människosyn.
Missbruk ska alltid fördömas, men vem ger oss rätt att fördöma missbrukarna?
Hyllningarna av Whitney Houston handlar naturligtvis inte om en glorifiering av knarket.
De handlar om en hyllning till en av de största sångerskorna i historien.
De handlar om en hyllning till en idol, vän, släkting och mor.
För även en missbrukare kan vara djupt älskad, Lennart Holmlund.
Även en missbrukare är värd att bli älskad.
Det blogginlägg Holmlund skriver hånar inte enbart Whitney Houston.
Det hånar alla missbrukare och alla de tusentals människor som har en missbrukare i sin närhet, en älskad människa som är sjuk av missbruk.
Att kommunstyrelsens ordförande inte förstår det är skrämmande.
Att han inte förstår vilka signaler han sänder ut till alla medborgare i Umeå kommun är obegripligt.
Och även om han skulle förstå det skulle han inte be om ursäkt.
Det gör nämligen aldrig Lennart Holmlund.

youtube::FPnG_yBlkPo::

 

 

40 kommentarer

 1. Lennart har rätt till en åsikt, men han ska inte ha en internetuppkoppling, smartphone, talförmåga eller vara Umeås kommunalråd. Är arbetarkommunens styrelse så rädda för honom att dom inte vågar säga till karln att det är dags att avgå. Du skadar dig själv, partiet och framförallt staden Umeå med dina ogenomtänkta på gränsen till korkade uttalande.

 2. Man kan beskylla LH för mycket, men inte att hymla med sina åsikter i olika ämnen. Han är ständigt i hetluften. Ändå röstar Umeåborna fram honom som kommunalråd, val efter val. Det säger något om folket i stan, och ärligt talat skrämmer det mig mer än LH’s åsikter i sig.

 3. Bra skrivet. Jag förstår inte hur Holmlund kan komma undan med en sådan människosyn. Är han inte socialdemokrat? Vad hände med samhälleligt ansvar? Oerhört osmakligt, okänsligt, kärlekslöst, obildat och elakt uttalande.

 4. Bra Daniel att du försvarar respekten för människans livsvärde mitt blnd alla olösta frågor. Inte minst världskända människor har många livsfrågor som är olösta och skapar flyktbehov. Tyvärr så attraherar LH:s nedvärderande fyrkantiga
  förenklingar en hel del människor. De är väl kanske så att många människor gärna vill ha ledare som utan omsvep sätter sig över människors misslyckanden för att dölja egna brister. Därför är det bra att du lyfter människosynsfrågan. Harry

 5. Klart att Holmlund har rätt till en åsikt. Det har min mor med som bor i en stuga mitt ute i Västerbottens skogsland. Hon är något isolerad, en tillbakadragen Socialdemokrat. Men när man träffar henne och samtalar har hon i allmänhet massor av politik att diskutera, och det gör hon sakligt och nyanserat! Finns det fler skillnader på min Mor och Holmlund? Ja min mor är inte kommunalråd, ändå påvisar hon en klart mer mogen retorisk förmåga än Holmlund. Är man kommunalråd så har man också ett STÖRRE ansvar än gemene man! Det måste folk oavsett parti tillhörighet förstå! För 20 år sedan hade det varit omöjligt för en politiker oavsett färg, att sitta kvar vid makten efter ett uttalande som detta! Är det politikerna som tillåts göra mer fel nu? Eller är det vi röstberättiga som inte är konsekventa nog?

 6. Holmlund är rakryggad och vågar alltid stå för sin åsikt, hur obekväm den än må vara.
  Dessutom är det oerhört skönt med någon som verkligen talar klarspråk i stället för att gömma sig bakom politiskt korrekta floskler.

 7. Bloggosfären är full av tonåringar med som på bristfällig svenska uttrycker sina pubertala åsikter. Det är dock väldigt få av dem som hunnit bli kommunalråd i universitetsstäder och fylla 66 år.

  Lennart Holmlund är en bedrövlig representant för den fina staden Umeå, och borde vara en så bedrövlig representant för sossarna att folk stryker hans namn på valsedlarna i stället för att kryssa det. Trots en värdegrund som gör att han reflexmässigt gång på gång öppet visar sitt människoförakt och sin brist på empati så sitter han där han sitter. Är det management by fear, eller kan någon förklara hur karln överlever politiskt gång efter gång? När det gäller värderingar så framstår t ex Håkan Juholt som ett helgon i jämförelse.

 8. Jag har alltid gillat Holmlund för att han säger vad han tycker i politiken. Men detta inlägg som han skrivit om Whithney gör mig betänksam. Holmlund visar på en väldig omognad och brist på respekt inför en person som gått bort på detta tragiska sätt. Är du verkligen så omogen Holmlund?

 9. David, klarspråk eller ej. En stor del av den vuxna befolkningen i Umeå har någon form av högre utbildning och står inte ut med en retorik som hör hemma i uppehållsrummet på en högstadieskola när stans främste företrädare uttalar sig. I byggbaracker, omklädningsrum och över en öl på krogen må det vara ok, men inte i den offentliga debatten som företrädare för en universitetsstad.

 10. Du Kent, en ännu större del av befolkningen gillar faktiskt Holmlund och röstar på honom i val efter val….och det inkluderar även många som har sk. ”högre utbildning”!

 11. Ja, Uffe, jag har förstått att det måste förhålla sig på det viset. Utbildning eller ej, det är få saker som förvånar mig mer än folkets och de egna ledens stöd för Lennart.

 12. Det spelar ingen roll. Hon söp och knarkade med sin dotter. Hon kunde göra massor av val i livet men hon valde bort det viktigaste hon skaffade sig..barnen. Så varför får man inte ha en åsikt när människor förstör sina barns liv. Lika så när man har en åsikt så ska det alltid vara så SYND OM den stackars knarkaren eller alkisen. All har ett val. Och när man får sluta ha egna åsikter så blir det ett samhälle som vi redan har i Sverige. Låt oss stryka det värsta medhårs så blir det såååå mkt bättre.

 13. Människoskyn???? Hum…jaha..jag förstår. Det är alltså så att när man har en åsikt om att man förstör sina barn på det olika sätt som finns så ska det ses som okej, då man har en läggning, alkis eller knarkare, forstätter skaffa ungar för att man vill knulla och inte har möjlighet att ta hand om dem men ha dem ska man, att man agar, tvingar sina barn till olika religioner och annat tjafs dåååå ska man hålla käften. För annars har man en taskigt människosyn. Vad är en bra människosyn. Vara tålmodig och acceptera pedofiler, kanarkande morsor och farsor, att folk får ha barn när de inte tar hand om dem, att barn blir agade och annat shit. Så, jag menar håller man bara käften så är männikosynen i sin ordning. För mig är människosyn något helt annat. Det är att respektera männsiskor som är just Människor. Och som politiker ska man bara hylla allt som är dåligt…hurrraaa för vårt numera icket fungerande samhälle huuuuurrrrraaaa

 14. Tack för ditt blogginlägg, det ändrar mycket av min och andras syn på dig som ansvarig utgivare. Till saken. Man kan starkt ifrågasätta Herr Holmlunds brist på kvinnosyn, då han gång på gång glorifierar de store männen, oavsett eventuellt missbruk eller inte. Men förmodligen är Herr Holmlund så rädd för att bli bortglömd om han inte skapar rubriker någon gång i veckan. Som jag har skrivit på fler ställen, Nu tror jag absolut det är dags för Holmlund att lämna över till någon som kan förvalta det stora ansvar det innebär. Innan han har sett till att det socialdemokratiska partiet inte har några väljare kvar i Umeå området.

 15. Ja du Kent. Det var väl just det resonemang du nyss kom farande med om ”högutbildade umeåbor”, som INTE var pointen med denna artikel. Texten handlade om att ej döma andra, att inte dra generella slutsatser, visa andra respekt osv. Unkna åsikter ”om de andra” tycks florera även i staden för de rättvetande och allvisa… märkligt.

 16. Du har ju en konstig människosyn du också Daniel N,om man kritiserar gräddan i samhället i en insändare så publicerar du ej det,ej heller om det gäller landstingets verksammheter ,men klaga på Lennart Holmlunds människosyn det går tydligen bra för dig .Mvh B.E.K

 17. Jag vet inte vilken människosyn ni andra har som tycker att Holmlund inte ska ha tillgång till att säga såna här åsikter öppet… men ni tycker altså att han har fel?

  Är det Holmlunds fel att Houston nu är död pga sitt drogmissbruk? Att hennes dotter är utan sin moder, som mest troligt också fick henne att börja använda droger?

  Tycker ni det helt ärligt, att en moder som drogpåverkat festar tillsammans med sin dotter för ett antal miljoner dollar per år i narkotika är på något sätt okej? Att det är en så bra förebild, att man måste skydda henne från såna här påståenden genom att ta bort Holmlunds rättigheter som människa?

  Hur sjuk människosyn har ni då egentligen, om ni förbiser vad folk gör helt galet bara för att dom är kända?

 18. Om man ska ”hylla” Whitney Houston’s död då bör man väl kunna hylla alla andras också?

  Vad har hon gjort som ger henne ett mervärde som människa? Varför ska vi behöva läsa om en sunkig narkomans död?

  Det hade varit vettigare att skriva en artikel där vi hyllade henne som artist när hon gick in i drogerna, för efter det har hon bara varit en blek skugga av sitt tidigare jag. Vilket hon visat prov på fler än en gång.

  Jag tycker det var fruktansvärt löjligt skrivet av dig, ett löjligt uttalande av honom. Att ni ens orkar försöka rida på vågen av en annan kändis för att få erat eget namn i rampljuset.

 19. ”Och även om han skulle förstå det skulle han inte be om ursäkt.
  Det gör nämligen aldrig Lennart Holmlund.”
  Varför skulle han be om ursäkt för att han uttrycker sin åsikt?

 20. Det är Sverige vi snackar om HC. Här i Janteland ska ingen ha någon avvikande uppfattning om något. Har man en egen åsikt ska den givetvis inte uttryckas offentligt och absolut inte på ett tydligt sätt. (Är man politiker är detta naturligtvis ännu viktigare)

 21. Okej men du journalist! Holmlund har rätt i det han säger! Man tycker aldrig synd om en missbrukare på gatan som mist sin familj eller som knarkat ihjäl sig. Det man istället säger är ”åhh han knarkade låt han skylla sig själv”. Tycker du att det är en rättvis värld att när det gäller en världsstjärna så sympatiserar man med denna och dennes missbruk och tycker det är så tragiskt att den gick bort. Tro det eller ej men missbrukare på gatan har också ett liv och dom skriver ni inte något alls om även om dessa lämnat barn efter sig och det är dessa som är den mest betydande gruppen av missbrukarna inte är det världsstjärnor.

  Alltid tråkigt när någon går bort p.g.a missbruk men jag (och som det verkar Holmlund) har medkänsla för båda parter inte för vissa grupper i samhället!

 22. Varför ska man tycka synd om en knarkare ? Dom har väl trots upplysningar från samhället gett sig in i missbruket själv. Det är väl som LH skriver att ingen har tvingat dom.

 23. Hur går den logiken ihop? Withney hade ett val att börja och forsätta att knarka men hennes dotter har det inte? Har han försökt sluta dricka någon gång (Jag antar att han dricker alkohol)? Jätte lätt att sluta när alla i ens omgivning dricker och man är ständigt omgiven av alkohol.

 24. Lars-Erik, har man bara vilja så går det att sluta med vad som helst. (Men det är klart, är man ett viljelöst får som tvunget måste vara som alla andra och inte vågar sticka ut är det svårare.) Houston hade dock alla möjligheter att 1) omge sig med drogfria personer. 2) söka proffesionell hjälp och rehabilitering. Hon gjorde inte detta och därför är det svårt att tycka synd om henne.
  Givetvis har även hennes dotter ett val, men du kommer ändå inte ifrån det faktum att Houston var en usel mamma. Och det var ändå det som var Holmlunds poäng!

 25. Omöjligt att enas här inne.Alla har rätt ut ifrån sin synvinkel. Ett är säkert,när Holmlund avgår avslutas som tur är en period styrd av en person som inte byggt sitt liv på kunskap och empati. En besserwissare utan rotbildning.

 26. Holmlund talar klarspråk men han är faktiskt jävligt påläst när det gäller det mesta så att säga att han saknar kunskap är helt fel. Och att säga att han saknar empati är också felaktigt. Empati är inte att sitta och tycka synd om någon och snyfta i syfte att vinna billiga poäng. Glorifierandet av Houston har inga gränser. För bara ett par veckor sedan var hon ett vrak som inte var värt ett ruttet lingon.

 27. …oh hjälp…o detta land bor man i ….betalar skatt till och ska känna samhörighet med de andra innevånarna i….hur gör djur ….väntar på veterinären …

 28. ”Visst var han en bra politiker men jag är helt övertygad om att ingen har tvingat honom till att snacka skit, inte en enda utan det är hans eget beslut.”,

 29. Jag blir uppriktigt rädd när jag inser att människor av hans kaliber får vara delaktig i att styra vårt fädernesland. Tiden har utvecklats, empati och förståelse har djupnat, fakta och kunskap har vi i dag tillgång till. Sorgligt och skrämmande att en man i hans kläder varken har uppmärksammat eller insett det.Varför kan inte människor inse sina begränsningar?

 30. Bra bloggat Lennart! Skönt att någon vågar säga ifrån när kvällstidningsjournalistiken visar saknar empati och gott omdömme.

 31. Holmlund måste givetvis få tycka och uttrycka sig som han vill. Problemet är att han ändå verkar ha så mångas förtroende och sitter kvar i en så ledande position. Det är detta som är så skrämmande!

 32. Det är inte skrämmande att Holmlund har folks förtroende. Snarare är det ett sundhetstecken.
  Vi är uppriktigt sagt trötta på politiker som inte vågar stå för något eller gör avbön så fort det börjar hetta till. Holmlund har något som alla andra tycks sakna: ryggrad!
  Sen behöver man inte hålla med honom i exakt alla frågor. Men hans rättframma attityd gör att han är värd all respekt.

 33. Hej. Blir beklämd av att få insikt i var detta parti numera hämtar sin röstbas. På något sätt trodde jag i min enfald att partiet(s) var en garant för de som insett samhällets orättvisor. Men inser med Holmlunds inlaga att partiet ej längre står för insikt i frågor som berör den ”lilla” individen. Du Daniel sätter på ett sätt som jag alldrig kunde ana, fingret på vad som jag i all tid saknat. Vi är alla individer och skall behandlas så
  Att tro att samhället vinner på segrederade åsikter har jag i alla tider skyllt på en tro i att”vänstern” alltid velat ha konfrontation i dessa frågor. Men nu inser jag att även du anser att ingen är vinnare i att

 34. Björn, det är tabu eftersom vi lever i ett samhälle där Jante styr och man ställer Mellanmjölk och Lätt & Lagom på köksbordet (och man äter det antal brödskivor som rekommenderats.)
  Ingen får sticka ut, ens för att säga sanningen. Det är bekvämare att låtsas som om Kejsaren inte är naken än att faktiskt se saker för vad det är.

  Det är intressant att se att Holmlund kan väcka så starka känslor. Folk går i taket oavsett vad han säger och vad det gäller. Ingen klarar av att bemöta honom utan att gå till personangrepp.

 35. jag skrev sanningens ord till holmlund på hans blogg angåeende min pojke situation i uneå men ni ska inte tro att man fick någe svar inte .svartmålning o kränkningar på hög nivå men fick inga svar o hur skolan förnedrat o kränkt min sons rättigheter ,,han vill inte ens gå ut på stan i umeå .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *