Stort tack, Bjurholm!

Vad sade jag i Bjurholm i kväll? Gå in på tidningsbloggen och lyssna. Foto: HAMPUS RÅDE

 Tisdag 21 februari klockan 23.40
Jag sitter och samlar intrycken efter en mycket trevlig kväll i Bjurholm.
Vi träffade omkring 30 läsare i Folkets Hus och presenterade vårt förslag om hur vi vill förändra Västerbottens Folkblad.
Responsen var mycket god.
Stort tack, Bjurholm!
Västerbottens Folkblad är i en förändringsfas.
17 april byter tidningen skepnad. VF blir Folkbladet. Layouten förändras, liksom strukturen i tidningen. Syftet med detta är att vi mer vill särskilja oss från Västerbottens-Kuriren och att vi på ett nytt sätt vill lyfta fram nyheterna från hela Västerbottens län.
I vår förändringsprocess är våra läsare vägledande. Därför är sådana här möten så viktiga för oss.
Bjurholm var den femte kommunen i Västerbotten som jag, vår layoutchef Hampus Råde och Malin Lindberg och Liisen Lönnqvist från marknadsavdelningen besökte.
Tidigare har vi haft möten med läsare i Storuman, Vilhelmina, Lycksele och Umeå.
Alla dessa möten har varit oerhört värdefulla för oss.
För vi har fått mycket god respons och viktiga synpunkter.
Efter kvällens möte sade en kvinna i publiken:
– Innan mötet hade jag taggarna utåt, men nu känner jag mig slät och fin. Nu är jag nte ens upprörd över att ni vill flytta vädersidan.
Det är just den effekten vi vill åt.
Våra läsare får gärna ha taggarna utåt. För vi vill höra alla åsikter, såväl negativa som positiva. Alla är lika värdefulla.
Men vi vill också att våra läsare ska förstå hur vi tänker och att de ska känna sig nöjda med vår omgörning av tidningen – och förberedda när den omgjorda tidningen kommer.
Därför är det så skönt att läsarmöten kan ha den effekt som kvinnan uttryckte.
Reaktionerna i Bjurholm var positiva. De allra flesta tyckte mycket om vårt förslag till ny tidning.
Men även negativa röster hördes.
– Om ni inte återinför börssidan kommer jag att sluta prenumerera, sade en man i publiken.
Vid årsskiftet tog Folkbladet bort börssidan ur tidningen, detta efter just responsen vid andra läsarmöten. Majoriteten av läsarna tycker att börssidan inte längre har samma syfte som den hade tidigare i en dagstidning. Siffrorna uppdateras ständigt på nätet och är gamla när de publiceras. Dessa läsare tycker att det är bättre att börssidan slopas till förmån för lokala nyheter.
Det har vi lyssnat till.
Men ett flertal läsare, totalt omkring 50 stycken, har också hört av sig och varit mycket kritiska mot att börssidan inte längre finns i tidningen. Dessa åsikter har jag stor respekt för. Trots det står vårt beslut fast. Börssidan kommer inte att återinföras i tidningen och jag är övertygad om att den stora majoriteten av läsare tycker att det vi för in i tidningen istället för börssidan är mer värdefullt.
I den nya tidningen, som lanseras 17 april,  har vi även planer på att flytta ledarsidan från sidan 2 till det sista uppslaget i del 1. Även detta förslag orsakade diskussion i Bjurholm.
Somliga ansåg att ledarsidan är så viktig att den absolut bör ligga kvar på sidan 2. Andra tycker inte att det är lika viktigt.
På vår ledarsida förs socialdemokratiska värderingar fram. Den sidan har vår populära politiska chefredaktör Lena Sandlin ansvar för. Vi vet om att de är populära och viktiga för våra läsare.
Syftet med att flytta ledarsidan längre bak i tidningen är att vi vill skapa ett opinionsuppslag med ledare, debatt och folkets röst – något som vi inte har i dag.
Den förändringen har också många varit mycket positiva till.
Precis så här är det i ett förändringsarbete. Vi möter positiva röster och vi möter kritiska.
Allt detta lägger vi i vågskålen när vi fattar beslut.
För det är alltid våra läsare som är vägledare.
Stor tack för era värdefulla åsikter, Bjurholm!
Folkbladet har oerhört engagerade läsare. Det är jag väldigt tacksam för.
Fortsätt att höra av er med era tankar och åsikter.
Följ också vårt förändringsarbete via vår tidningsblogg. Där kan du nu se bland annat både bilder och videoklipp från kvällen i Bjurholm.
Gå också gärna med i vår läsarpanel.
I Bjurholm berörde vi även problemet med distributionen av tidningen och att alla läsare inte får den på morgonen. Därför berättade vi om vår e-tidning. Hur man prenumererar på den kan du läsa här.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *