Scharinska måste räddas

Dennis Lyxzén under Refuseds bejublade spelning på Scharinska nyligen.

Måndag 26 mars klockan 22.35
Om jag visualiserar orden Umeå och kultur dyker en bild på ett rosa hus upp. Scharinska villan.
Den är en oas inom Umeås rika kultur- och musikliv.
Nu vill Umeå kommun sälja den.
Jag befarar att beslutsfattarna inte förstår dess värde.
SVT Västerbottensnytt berättade i kväll att en av de viktigaste musikscenerna i landet, det vill säga Scharinska villan, riskerar att säljas – detta innan kulturhuvudstadsåret 2014.
Den kära gamla byggnaden i centrala Umeå behöver renoveras.
Umeå kommun vill inte ta den kostnaden.
Om Umeå kommun verkligen menar allvar med satsningen på kulturhuvudstadsåret ska den kostnaden tas.
Men jag befarar att beslutsfattarna inte förstår Scharinskas värde, för av någon anledning nedvärderas alltid populärmusiken när det handlar om kultur i Umeå.
I Scharinska villan har jag upplevt många av de bästa konserter jag någonsin bevistat. Stunder som har berikat mig för livet.
Huset är en pulserande mötesplats, där många hårt enormt skickliga och arbetande musikarrangörer anordnat klubbar och fantastiska konserter utan någon uppskattning eller uppbackning från Umeå kommun.
Underhållet på villan är undersatt. Ordföranden för tekniska nämnden, Lasse Jacobsson (V) säger till Västerbottensnytt att det krävs en upprustning för runt tio miljoner kronor.
Det är stora pengar.  Om renoveringsinsatser gjorts under årens lopp antar jag att summan inte blivit lika stor. Varför dessa inte gjorts tidigare tror jag tyvärr beror på att de beslutsfattande politikerna inte förstått och förstår värdet av den verksamhet som pågår i Scharinska villan.
I kväll startades en grupp på Facebook. ”Vi ställer inte upp på 2014 utan Scharinska”. Över 1 000 personer har redan gått med i den.
– Om det skulle säljas till någon som vill göra om Scharinskas koncept då skulle det kunna vara en dödsstöt för Umeås musikliv, säger Dennis Lyxzén, sångare i Refused till Västerbottensnytt.
Det går inte att sägas bättre.
Umeås musikliv är en oerhört viktig del av Umeås kulturliv.
Umeås musikliv gör Umeå till en stark kulturell maktfaktor i Europa.
Det kanske är dags att inse det.
Ett kulturhuvudstadsår utan Scharinska skulle vara en skam för Umeås kulturliv.
Scharinska måste räddas!

10 kommentarer

 1. Kanon att du snappar upp det här så snabbt, Nordström! Satsningen mot 2014 skulle ju göra kulturlivet bättre, eller? Bra skrivet, fantastiskt engagemang i sociala medier.

 2. Vem äger byggnaden? Är det Umeå Kommun som äger den? Flytta och ge rum för dom dyraste bostadsrätterna i Umeå. Sorry men hitta ett annat hem.

 3. Håller med Andre. Gör bostäder och sälj ut dom alternativt sälj fastigheten till ett företag som kan göra kontorslokaler av den.

 4. Visst verkligen har ni rätt, låt oss göra bostäder av det! Pauss byggnationerna av Kungspassagen med tanke på skriverierna om bostadsbrist. VI har alltid haft en kultur att sitta och smygtitta ut genom fönstren på människor utanför, nu blir vi riktigt representativa inför 2014!

 5. Här håller jag med Daniel Nordström, skulle vara märkligt med en kultursatsning mot 2014 och samtidigt lägga ner den starkaste musikscenen som vi har i Umeå. Hela lokalen andas kultur för många generationer Umeåbor. Nu är jag i och för sig kritisk mot kulturhuvudstatsåret och hur det hela verkar handla om en politisk ultrastyrd resursfördelning mot vad några få självutnämnda kulturkonnässörer anser vara kultur, de vill definiera kulturen för dig och mig. Scharinska står för något annat, en kontinerlig levande kultur med dryck, mat och sång – där något idag så sällsynt som spontanitet och skaparglädje är ledord. Behåll nuvarande koncept och arbeta fram en lösning mellan kommunen och de som driver stället – Fredrik och Jonas.

 6. Gjorde man om Scharinska Villan till bostadshus skulle säkert mosaiken klara sig skitbra därinne, till glädje för en 3-4 väldigt välbärgade. Byggnader ska både användas och hållas efter. Hur kan det här egentligen ens bli en diskussion? Är både stolt och rörd över hur Umeå engagerar sig mot dumheten.

 7. Men läs Holmlunds uttalande! Det är inte ens på tapeten att villan ska säljas. Men VF och Nordström i spetsen tar som vanligt inte reda på fakta innan man spyr ut

 8. Ja men hallå. Scharinska är förvisso bara för oss mellan typ 18 och 102 år. Förvisso heller inte subventionerat med 1200 kronor per 1500-kronorsbiljett. Men vi kan väl få ha kvar det stället att gå till när vi fått vår arbetarlön/socialbidrag/A-kassa

 9. Svar till Jonny kl 9.58:
  Det är förvisso inte heller alltid som herr Holmlund varken håller sej till sanningen. Inte heller håller han sej alltid till sanningen, eller tänker sej för innan han ”spyr ur sej” något. Förvisso.
  Hmmm. Kanske tarvas det en fundering på vem som har mest att tjäna på saken för att finna den mest ultimata sanningshalten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *