Vidriga PR-bilder som för tankarna till Breivik

Inför rättegången mot Anders Behring Breivik poserar hans advokater som Hollywoodstjärnor. Foto: SCANPIX

Torsdag 12 april klockan 23.05
På måndag inleds rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik.
Nu poserar hans advokater på PR-bilder, som hämtade ur en actionfilm.
”Otroligt osmakligt”, är mediekonsulten Paul Ronges omdöme.
Jag håller med honom fullständigt.
TT skriver att över 800 journalister från hela världen beräknas bevaka rättegången som inleds i Oslo på måndag.
Jag vet inte om ni såg intervjun med Breiviks huvudförsvarare Geir Lippestad när han gästade Skavlan. Det var en mycket bra intervju. Jag blev djupt imponerad av Lippestad.
De bilder som nu släpps på advokatteamet gör mig betydligt mindre imponerad.
Det otäcka är att det känns som om bilderna går i samma mönster som de utstuderade ”idolbilder” på sig själv som Breivik så noggrant planterade innan han utförde sina fruktansvärda dåd.
Bilderna får inte oväntat kritik.
– Det är otroligt osmakligt, säger mediekonsulten Paul Ronge till Svenska Dagbladet.
Huvudpersonen Geir Lippestad har placerats centralt i bilderna. Precis som huvudrollsinnehavaren i en actionfilm.
– Han är offentligt utsedd försvarare, inte fotomodell, säger mediekonsulten Hans Geelmuyden til danska Berlingske, som rapporterade om bilderna som första media.
Paul Ronge säger också någonting mycket klokt till Svenska Dagbladet:
– Norge har velat stå enat om att Breivik inte ska få någon uppmärksamhet. Varför har advokaterna då dessa bilder? Det sticker i ögonen.
Bilderna är tagna av bildbyrån NTB Scanpix.
Frågan är varför.
Bilderna är helt enkelt vidriga och det som gör dem extra vidriga är att de för tankarna till just Breivik.

3 kommentarer

  1. Det finns en del människor som du uppenbarligen tillhör som skriker ut sin fasa i skrift över hur osmakliga dessa advokatbilder är, men inte en enda har lyckats förklara för mig VAD det är som är så osmakligt. TV-serieliknande är liksom inte osmakligt per definition. Bilderna är gråa, korrekta och gravallvarliga utan en tillstymelse till glättighet. Med andra ord, att bilderna skulle vara osmakliga är trams.

  2. @David Hertl: I mitt blogginlägg försöker jag förklara varför dessa advokatbilder är osmakliga. De är helt enkelt osmakliga eftersom de – precis som jag skriver – för tankarna till Breivik och de bilder där han poserade innan han sitt dåd, bilder som han noga planterde. Jag tycker också att bilderna är osmakliga eftersom advokaterna framställs som actionhjältar till en rättegång som enbart handlar om djup tragedi.
    Du kanske inte håller med mig – men jag förstår att du förstår varför jag tycker bilderna är osmakliga.

  3. Instämmer till fullo. Att uppdraget att försvara denne ”man” som vilken medborgare som helst – hans extrema brott till trots – är något som måste göras. Det kan man förstå. Men jag har otroligt svårt att förstå hur de som kallats till att utföra denna uppgift (som ju är rätt osmaklig i sig) har mage att posera i en dramaturgi hämtad från deckare. Precis där i skiljelinjen mellan verklighetens oförblommerade tragedi – och påhittade actionhjältar – ligger just.. osmakligheten. Åtminstone för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *