Tack för alla synpunkter, Vilhelmina!

Johnte Vikström, Vilhelmina, har prenumererat på Folkbladet i 35 år. Han utdelade mycket beröm, och lite kritik. Färgen på förstasidans logga var inte bra, säger han.Här ses han i samspråk med mig på Coop i Vilhelmina. Foto: DAVID SANDSTRÖM

Torsdag 19 april klockan 16.45
I onsdags var det premiär för Folkbladets omgjorda tidning.
I dag besökte vi Vilhelmina för att höra vad läsarna anser om vår omgjorda tidning.
De allra flesta var väldigt positiva, men det fanns även de som var kritiska till omgörningen.
Historiskt sett finns det nog knappast någon omgörning av en tidning som inte har mött kritik. Tidningsläsandet är en vanesak. Det tar tid att lära sig var man hittar det man vill läsa i en omgjord tidning. Det har jag full respekt för.
– Det är lite ovant i början, men det blir nog bra när man har lärt sig den nya tidningen, sade till exempel en av de många läsare som vi mötte på Coop i Vilhelmina i dag.
Folkbladets delegation på plats var jag, reportern David Sandström och Carolina Jansson och Malin Lindberg från marknadsavdelningen.
Folkbladet har oerhört engagerade läsare. Det är jag mycket glad för.
Läsarna i Vilhelmina är inget undantag.
Vi fick många positiva omdömen om den nya tidningen. Den stora majoriteten tycker att den är bättre, snyggare och mer modern.
Men det fanns också de som är kritiska.
Ett par personer framförde åsikten att rödfärgen är alltför brunaktig i tidningsloggan på förstasidan. En läsare från Skellefteå har också ringt i dag och framfört samma åsikt.
En annan omgörning i den nya tidningen som delar läsarna i två läger är ledarsidans placering.
– Helt suveränt att ledaren ligger där den gör nu. Nu får man en snabb nyhetsstart och sedan kan man läsa ledaren i lugn och ro. Tidigare har jag alltid läst nyheterna först och sedan fått bläddra tillbaka för att läsa ledarsidan. Det slipper jag nu, sade en läsare.
Men alla är inte lika positiva.
– Det är inte bra att ledarsidan göms bort. Den ska ligga först. Den är viktigast i tidningen, sade ett par andra.
En läsare har också ringt i dag och antytt att det finns politiska skäl till att vi vill ”gömma undan” ledarsidan och att detta beror på att jag är utsatt av politiska påtryckningar från Folkbladets ägare.
Det stämmer naturligtvis inte.
Det finns emellertid ett tydligt syfte med att placera ledaren längst bak i tidningen – och det syftet är att vi vill lyfta fram detta viktiga material på ett nytt och bättre sätt.
De allra flesta tidningar i landet har ledarsidan på sidan 2, men det finns också ett antal tidningar i Sverige som har den på annan plats.
Det viktigaste med en ledarsida är, enligt min mening, inte att den ligger på sidan 2 utan att den ligger på väl synlig plats i tidningen och att den är lätt att hitta varje dag.
Genom att flytta ledarsidan längst bak i del 1 är jag övertygad om att den kommer att bli ännu mer läst och att fler kommer att upptäcka den.
I vår nya tidning samlar vi ledar- och opinionsmaterialet på ett nytt sätt. Vi kommer också att bygga ut ledarsidan på lördagar.
Genom att flytta ledarsidan bakåt i tidningen lyfter vi alltså fram den.
I morgon kommer vi att träffa läsare på Coop i Lycksele klockan 10.00-13.00. På lördag är vi på Rådhustorget i Umeå klockan 10.00-13.00.
Jag ser fram emot dessa dagar.
Att möta läsare är alltid lika intressant, viktigt och utvecklande.
Dessa möten hjälper oss att göra en bättre tidning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *