Skrämmande video – men är den äkta?

Filmen som sägs Måndag 30 april klockan 14.05
I torsdags lades en fasansfull video ut på Youtube.
Videon sägs visa hur en syrisk rebell begravs levande.
Videon är brutal, skrämmande, fruktansvärd.
Men är den äkta?
Jag har sett videon. Jag väljer att inte länka till den här på grund av dess omänskliga brutalitet.
I klippet, som är cirka en minut lång, begravs en man levande samtidigt som han vädjar för sitt liv. Expressen är ett av de medier som skriver om videon.
Den man som begravs har vapen riktade mot sig. De män som begraver honom sägs vara Syriens president Bashar al-Assads män.
Daily Mail skriver också om videon och berättar att en av soldaterna i videon, som sägs vara inspelad i Quasyr, säger till sitt befäl:.
– Ja, sir, vi placerade honom där, som du har befallt.
Omedelbart efter att videon lades ut uppstod misstankar om att videon inte var äkta i olika internetforum. Misstankarna gör gällande att den i själva verket är en förfalskning i rent propagandasyfte från oppositionens sida.
Mannen som begravs har ansiktet täckt och har inte kunnat identifieras. Det är inte heller känt vem som har lagt ut filmen. Detta är ett par av flera anledningar till att filmen, som väckt reaktioner både hos medier och aktivister, ifrågasätts som äkta.
När man ser filmen är det omöjligt att avgöra om den är äkta eller inte. Min förhoppning är att den är falsk, för den är så vidrigt omänskligt brutal att den gör mig bestört, upprörd, illamående, ledsen och förtvivlad. Men kanske är just syftet att vi som ser den ska känna så. Kanske är filmen förfalskad just för att skapa dessa känslor och opinion mot regimen.
Jag känner mig förvirrad och hoppas få ett svar på om filmen är äkta eller inte.
Ondska har alltid funnits hos människor. Det vet vi tyvärr sedan länge. Med tanke på krigens fasor befarar jag att det som sker i videon verkligen är äkta. Men den nya tekniken kan också användas till att manipulera världen i mer eller mindre onda syften.
Just med tanke på detta upprepar jag det jag skrivit flera gånger tidigare. Källkritiken har aldrig varit viktigare än den är i dessa tider när alla kan publicera sig och när alla kan manipulera sanningen i ord och bilder.
Independent skriver att den syriska oppositionen har krävt ett krismöte i FN:s säkerhetsråd efter att videon postats och efter nya påståenden om regimens brutalitet.

2 kommentarer

  1. Det här är egentligen bara toppen på isberget.

    Jag har suttit i ungefär ett år och följt Syrien, bland annat via Andy Carvin, @SyrienNyheter och människor på plats i själva landet. Under den tiden har jag hunnit se de mest vedervärdiga dokumentationer av (till exempel) hur barn körts över av pansarfordon, hur människor bränns levande och hur soldater avlossar automateld rakt in i folkmassor.

    En del av det är redigerat, vilket stundtals irriterat mig. Jag har svårt att se vad nyttan med att lägga till musik och annat är, som om bilderna i sig behövde förstärkas. Å andra sidan har det ju faktiskt gått ett år, och världen som var snar att ingripa mot och likvidera Gadhafi har inte gjort mycket – kanske är desperationen nått såpass långt nu att en del aktivister känner sig manade att förstärka material? Kan vi i så fall klandra dem?

    Om just denna video är äkta, fake eller delvis manipulerad vet jag inte. Det finns inte mycket ledtrådar till tid och plats, och det mesta av ljudet KAN vara pålagt i efterhand.

    …Men ärligt talat – vi VET att scener av det här slaget, och än värre i till exempel fängelseceller där kameror inte kommer åt, utspelar sig dagligen i Syrien. Frågan är om en, tio eller hundra fler videor behövs?

  2. Kan bara hålla med BeelzeBjörn ,, I alla krig kommer det fram att det har gått emot konversioner man skrivit på så varför skriva sånna och försöka kringå det Som Usa gör med fängelser i stater dem inte bryr sig om mänskliga rättigheter För vem ska man tro på när även storebror inte lyder..Man är tyvärr Blase mot allt vad dem ställer till det i Arabvärlden ..För vem ska man tro på när allt går att få med mördande reklam i dessa tider Staplar, diagram, bildförfalskningar mm, För vem litar på rynkkrämer …mvh BLASE och varför så mycke om SYRIEN vart har Afrika tagit vägen ..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *