Det kunde vara en okänd tragedi

Umeåbon Jimmy Fredriksson lade ut ett inlägg på Facebook. Han skrev om sin sorg och hur han behandlades av Försäkringskassan. Mindre än två dygn
senare hade hans inlägg delats av över 66 000 personer. Foto PER A ADSTEN

Fredag 4 maj klockan 22.45
Det finns vissa nyheter som berör mer än andra. Nyheter som skakar om, nyheter som skapar känslor och engagerar.
Berättelsen om Jimmy Fredriksson och hans familj är en sådan nyhet.
Jag hoppas att ni har läst Folkbladets reporter Anna Bergmans intervju med Jimmy Fredriksson. Det Jimmy och hans familj varit med om är alla familjers största skräck.
Den nioåriga dottern avled efter en fem år lång kamp mot cancern. En sorg utan gränser. En sorg som inte går att beskriva i ord.
Trots det måste Jimmy och hans familj försöka gå vidare på något sätt och fortsätta leva för varandra.
Då kom nästa smäll i form av oförståelse från ett stelbent samhälle med byråkratiska regler. Utan att ens träffa Jimmy meddelade en handläggare på Försäkringskassan – som säkert gjorde rätt enligt det omänskliga regelverket – att rätten till sjukpenning gick ut, endast fem månader efter att dottern avlidit.
Det är en tragisk historia. Med tanke på hur Jimmy och hans familj upplever att den bemötts är den också i många stycken skrämmande. Det är en historia som är viktigt att berätta.
För inte allt för lång tid sedan kunde den här historien ha förblivit en okänd tragedi. Visserligen har medierna i alla tider berättat liknande historier, men vägen till publicering har tidigare varit betydligt längre.
De nya medierna ger helt nya möjligheter.
Jimmy valde inte den traditionella vägen att ringa upp en nyhetsredaktion och berätta sin historia. Han valde att publicera den själv, via Facebook. I onsdags kväll lade han ut en text om detta på sin Facebook-logg.
Genomslaget är enormt. När denna text skrivs har hans inlägg delats av över 66 000 personer på Facebook. Det om något visar de nya mediernas kraft. Viktiga berättelser sprids likt budkavlar över nätet.
Det finns också en enorm kraft hos västerbottningarna. Jimmy Fredriksson är ett exempel, men vi har också sett andra rörelser som fått drivkraft genom de nya medierna. Dorotea- och Åseleupproret och kampen för sjukvården i inlandet.
Rörelsen som kämpar för att bevara Scharinska i Umeå och kampen för Helmer Holm och hans korvvagn. Alla dessa historier och dess budskap har skapat ett engagemang som spridits långt utanför Västerbottens läns gränser.
Allt detta bevisar att det finns en enorm kraft när västerbottningarna går samman för en gemensam sak. När den kraften drivs genom de nya medierna växer den ännu mer i styrka. Det är gott att se.
Jag säger som tyska författarinnan Annette von Droste-Hülshoff (1797–1848):
”Den egentliga kärnan i all vänskap är att man lika gärna delar sin väns lidande som hans glädje.”

Veckans lista
Harry Gustafsson. En kämpe.
Helmer Holm. En del av Umeås stadsbild med sin korvvagn. Låt det förbli så.
Ann Allan. Läs henne och övriga bloggare på blogg.folkbladet.nu.
Cleo. Gav värme på Campus under Valborgskvällen.
Hockey-VM. Nu gräver vi guld!

1 kommentarer

  1. Sorg och arbetsför, ingen betvivlar sorgen som blir livslång men arbetsförmågenedsättning 1(ett) år, ganska otroligt och i intervjuer verkar han ledsen men att han inte kan utföra ett arbete, dessutom egenföretagare som styr sina tider själv, finns det ingen självrannsakan eller är drevet igång då hoppar alla på

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *