Viktigt inslag av Uppdrag Granskning

Två kvinnor iklädda Niqab utrustas med dold kamera i Uppdrag Granskning i kväll. Denna bild är tagen vid ett annat sammanhang. Foto: SCANPIX

Onsdag 16 maj klockan 15.10
I kväll sänder Uppdrag Granskning i SVT ett inslag som redan före sändning fått stor uppmärksamhet.
Med hjälp av dold kamera avslöjas att flera moskéer bryter mot lagen.
Det finns risk att inslaget ökar motsättningarna och ger ökad grogrund för rasism.
Trots det är det bra och viktigt att Uppdrag Granskning gör inslaget.
När imamen i Göteborgsmoskén filmas med dold kamera i Uppdrag Granskning i kväll säger han att det enbart finns två tillfällen när en kvinna kan neka sin man sex. När hon är sjuk och när hon har mens.
I inslaget får vi se två kvinnor klädda i Niqab. När företrädare för moskéer filmas dolt får kvinnorna också höra uppmaningar om att misshandlade kvinnor inte ska anmäla till polisen och att de bör acceptera månggifte.
Redan innan programmet har sänts har det fått stor uppmärksamhet.
Uppdrag Granskning har också fått kritik.
– De försöker demonisera oss, säger Ahmed Al-Mofty, ordförande i islamiska informationsföreningen till Aftonbladet.
Det är så det brukar låta från de som avslöjas när medierna gör avslöjande reportage. Att syftet är att förstöra, förgöra, eller att ”demonisera”.
Det är inte seriösa mediers syfte.
Det är inte Uppdrag Gransknings syfte.
Syftet är att belysa sanningen.
Att göra ett liknande inslag är svårt, för ämnet är känsligt. Jag tror att det finns risk att redaktioner är rädda för att göra liknande journalistik just på grund av att det som kommer fram kan användas i negativt syfte. Det finns risk att det hela bygger på fördomar och att det används som propaganda av högerextrema kretsar.
Den rädslan får aldrig hindra journalistiken.
Det är bra att Uppdrag Granskning vågar. Det måste hela journalistkåren göra.
Likväl som att kyrkan och kristendomen granskas ska moskéerna och islam göra det.
Vi har sett många fall av felaktigheter inom kyrkan, hur präster har missbrukat sin ställning och hur sådant som inte får förekomma har inträffat i Guds hus.
Människor är människor. Naturligtvis förekommer även felaktigheter inom moskéer, imamer som missbrukar sin ställning och fel som förekommer i Allāhs hus.
Detta gör inte alla kristna usla. Detta gör inte alla muslimer usla.
Det förstår de allra flesta människor.
– Jag har inget till övers för det. Jag kan inte acceptera att man misshandlar kvinnor och påstår sig vara en bra muslim. Det är skandalöst, säger Abd al Haqq Kielan, ordförande i Svenska islamiska samfundet till Aftonbladet.
Det är bra att han säger så.
Det är bra att problemen avslöjas och belyses av Uppdrag Granskning.
Bra journalistik gör skillnad.
Bra journalistik kan skapa en förändring.

 

4 kommentarer

  1. Och vi skall bygga en moské i Umeå. Hoppas det gör fler likande undersökningar. Dokumentärer från Europa visar att detta verkar vara ganska vanligt.

  2. Liknande problem har kvinnor i Livets ord, Jehovas, Laestadianerna, etc. Förtrycket mot kvinnor är inte religionsspecifik, finns bara i olika nyanser formad av olika religiösa förebud.

  3. Självklart är det så. Men har vi någonsin sett ett program som debatt igår. De manliga muslimerna gjorde allt för att tysta kvinnorna. Det var rätt uppenbart. Nu skall det bli intressant att se hur PK journalisterna följer upp detta. Jag gissar att man väljer att glömma för att inte stöta sig med muslimer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *