Bra journalistik kan vara brottslig

Fredag 18 maj klockan 22.45
Ja. Jag erkänner. Jag tillhör den grupp medieföreträdare som högljutt har kritiserat det faktum att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, tidningens tidigare nyhetschef Andreas Johansson och reportern Diamant Salihu har åtalats för vapenbrott.
I går fälldes samtliga tre i Malmö tingsrätt. De dömdes för vapenbrott till villkorlig dom och dagsböter. Jag tycker ännu att det är märkligt att åtal väcktes, eftersom det så uppenbart fanns ett journalistiskt motiv bakom vapenköpet. Det fanns inte heller något brottsligt uppsåt, vilket jag bloggat om tidigare
Åtalet är ännu märkligare med tanke på att detta inte är första gången i historien som denna journalistiska metod använts.
1967 publicerades ett reportage i Fib-Aktuellt med rubriken ”Vi köpte en k-pist för 300 kronor”. Det var skrivet av Jan Guillou och Arne Lemberg, som med journalistiska motiv köpt ett automatvapen i Stockholm.
1981 köpte Kvällspostens reporter Micke Ölander en k-pist, givetvis även det i journalistiskt syfte. Vapnet försvann från Malmös gator och återlämnades direkt till polisen.
Inga åtal väcktes.
Expressen gjorde exakt samma sak. Syftet med reportaget var att visa hur lätt det är att köpa ett vapen på gatorna i Malmö.
Efter köpet lämnades vapnet in till polisen.
Det var bra journalistik. Brottsligt i lagens absoluta mening förstås, men inget brottsligt uppsåt.
Därför blev jag både förvånad och bestört när åtal väcktes.
Men jag inser att frågan inte alls är enkel.

Mårten Schultz är professor i civilrätt och även krönikör i Dagens Nyheter. Han konstaterar att tonläget efter åtalet och domen mot Expressen varit högt i flera medier och han förvånas över att flera medier har beskrivit åtalet som ”fullständigt bisarrt”.
Enligt Schultz är domen självklar.
”Jag kan inte köpa en stulen tavla och förvänta mig att slippa straffansvar när jag lämnar tillbaka den bara för att jag skriver om köpet i DN”, säger han.
Schultz har dock inga moraliska invändingar mot Expressens agerande.
Det var ett bra journalistiskt arbete, men även journalistiskt arbete kan medföra straffansvar”.
Schultz är klok. Här kan du läsa hans inlägg om saken, publicerat i Aftonbladet.
Schultz är klokare än jag själv var när jag tidigt gick ut och kritiserade åtalet.
Journalistiken är en sak. Där agerade Expressen helt rätt. Det blev ett bra och viktigt reportage.
Lagen är en helt annan sak. Där finns ingen gräddfil för journalister – och det ska det förstås inte heller finnas.
Det finns fall, likt detta, där journalister måste tänja på gränserna för att berätta en sanning. Men då måste vi också vara beredda att ta straffet för det.

Kanske är det som Publicus Cornelius Tacitus (55–116) lär ha sagt:
”Ju mer fördärvad staten är desto fler är lagarna.”

Veckans lista
Ola Klüft. Perishers sångare gör solodebut.
Camilla Näslund. Designer från Umeå som skapat #annorlundabra.
Folkbladet.nu. På måndag har vår nya sajt premiär.
Kulturnatta. Tradition i Umeå.

3 kommentarer

  1. Du e modig Nordström. Expressen kan försvara sig själv. Muslimska kvinnor blir överkörda i tv och du håller käft. Hoppas du skäms skägget av dig. Skäms som Umeåbo att du inte vågar stå upp för viktigare saker

  2. Jag vandrar på den afrikanska savannen. Blicken är långt borta. En ny värld ligger framför mig. Vart far jag, vart far världen. Är det vi tillsammans?. Ett otroligt djurliv som formats av naturen och människor, var för sig, men såklart ändå med påverkan av varandra. Alla påverkas medvetet och omedvetet. En sanning på afrikas savanner är ofta en smal väg. Överlevnad är prioritet, det formar ett samhälle, med skarpa skillnader. Livet är enkelt att leva. Mat för dagen, sova och jaga. Världen och så småningom även Afrika kom att förändras. Kolonisatörer tog över. Ritade gränser med tärning. Förändrade samhället i grunden. Nya frågor och problem följde med detta. Världen och Afrika hade fått nya problem. Problem som för alltid kommer att ändra vårt leverne. Vad vill jag säga med detta. Jo, att vi människor borde gå tillbaka till våra ursprungsvärlden. Ta hand om varandra, sova och jobba för att ha mat för dagen. Världen hade förr små problem. Idag har vi fått många stora problem och dessutom gör många människor små problem, till stora problem. Jag vill inte ha det så. Jag vill ha en värld, fylld av savannens lättja och glädje. Där spänningen och problematiken finns inom en snäv krets. Där problem kan lösas och allt inte bara blir en utopi, i Riksdagen, i Fn-huset eller vart nu våra problem ”skall lösas”. Följ mig på denna resa, tillbaka till vårt ursprung. Så ändrar vi världen tillsammans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *