Polisen behöver en kurs i sociala medier

Fredag 18 maj klockan 21.35
Till min glädje har jag noterat att polisen blir allt bättre på att använda sig av sociala medier.
Till min fasa noterar jag också att polisen ibland inte har koll på sociala mediers kraft.
Sådant som aldrig skulle publiceras på traditionella mediers sajter publiceras.
Polisen behöver helt enkelt en kurs i publiceringsregler och etik.
Det finns många goda exempel på hur polisen använder sig av sociala medier. Jag lyfte själv fram ett exempel när jag pratade om sociala medier inför en grupp chefer inom vår koncern för en tid sedan.
Jag nämnde till exempel twitterkontot @YB_Sodermalm som ett gott exempel. Bakom det kontot finns Viktor Adolphson och Johan Säfström, som arbetar som yttre befäl inom utryckningspolisen på Södermalm City.
De är duktiga på använda sig av sociala medier. De diskuterar, förklarar och berättar. Ett annat konto som jag också ofta lyft fram är@IGchefen, det vill säga Peter Ågren, som är chef för Södermalmspolisens ingripandesektion. Just nu vikarierar han som chef för hela Södermalmspolisen.
Men det är inte alltid det blir rätt. Dagens Nyheter skriver i dag om ett fall som också rör Södermalmspolisen.
I måndags gick polisen i Södermalm i Stockholm ut med en efterlysning på sin Facebook-sajt. ”Känner du igen dessa män?” frågade polisen, och länkade till polisens webbplats. Där visades både stillbilder och ett videoklipp från övervakningskameror i tunnelbanan på T-centralen.
Bilderna visade yngre män. De misstänks vara inblandade i en grov misshandel.
Kommentarer strömmade snabbt in. Flera av dessa handlade om männens hudfärg och spekulationer kring deras ursprung.
Polisen gick dagen efter in och skrev en kommentar. I den vädjades om ett språkbruk som inte väcker obehag. Men de spekulativa kommentarerna fick ligga kvar.
Det är intressant – och bra – att polisen använder sig av sociala medier.
Men precis som alla som publicerar sig krävs eftertanke.
En publicering i ett känsligt ärende kan nämligen orsaka stor skada.
Advokatsamfundet är kritiskt till polisens arbetsmetod i sociala medier.
– Det är skakande, efterlysningen får fötter på ett sätt som inte är acceptabelt, säger generalsekreteraren Anne Ramberg till DN.
– Det är en otroligt stor risk att de här personerna pekas ut oskyldigt, man måste komma ihåg att man är oskyldig tills dess att man blir dömd i en domstol. Vi vet inte att de har begått gärningen, de kanske bara är vittnen, att då sprida det här genom sociala medier kan få oanade konsekvenser. Att ungdomarnas invandrarbakgrund skapar en sådan diskussion gör inte saken bättre.
Polisen själv svarar så här på kritiken:
– Det är jättetråkigt när det skenar i väg så där, det här är vår elektroniska anslagstavla och vi vill att det ser bra ut. Samtidigt blir det inte rätt om vi ska gå in och filtrera och avgöra vad som är okej och inte.
Jo. Det är exakt det som polisen måste göra.
Det handlar inte om censur eller att strypa en debatt.
Det handlar om ett utgivaransvar och i det ingår att kränkande kommentarer inte ska publiceras.
Polisens hemsida har visserligen ingen ansvarig utgivare som medier har. Men polisen har ändå ett ansvar för det som publiceras. Det måste tas.
Artikeln i DN berättar att bara i Stockholm har polisen cirka 35 Facebooksajter och 10 twitterkonton. Det är bra så. Men dessa konton måste användas med varsamhet.
Polisen behöver uppenbarligen en kurs i publiceringsregler och etik.
Det finns många skickliga personer som kan allt om sociala mediers positiva och negativa sidor. Sofia Mirjamsdotter och Emanuel Karlsten är två av dem. Boka in dessa personer, eller någon annan expert. För allas skull.

2 kommentarer

 1. Hej Daniel

  Smickarande att du lyfter fram mitt och Viktors twittrande. Sociala medier är minerad mark. Minsta lilla snedsteg så smäller det.

  Den etiska biten är oerhört viktig och kan inte nog understrykas. Vi har som mål att ingen. Gärningsman eller målsägare, ska kunna identifieras genom våra tweets.

  Vi attraherar några som är tydliga med var de står politiskt och är väldigt angelägna om att vi ska ”tala ur skägget” med hur det verkligen ser ut. Vilken hudfärg och etnicitet kriminella har.

  Dock har vi hitintills inte märkt att någon har gått över gränsen. När/om så sker så kommer vi agera blixtsnabbt. Det utlovas.

  Med över gränsen så åsyftas inte oförskämdheter och sur galla som vi får över oss. Det ska vi ju som bekant ”tåla”

  Fördelen med twitter kontra Facebook är att det är ett så mycket snabbare medium så det är lättare att ingripa i tid

  Johan Säfström
  befäl, Citypolisen
  @yb_sodermalm

 2. Hej Daniel.
  Det är inte så att Polisen gör rätt här och folkbladet som medvetet utelämmnar uppgifter som underlättar identifiering gör fel?

  Om vi letar efter en brottsling, som har begått ett grovt brott så måste ju prioritet 1 vara att få ut ett så bra signalement som möjligt.

  Pratar individen skånska måste man säga det, alla andra som pratar skånska vet att det inte är dom som utpekas och har inga problem med det signalementet.

  Det signalementet utesluter dock 98% av umeåborna direkt, vilket är ett väldigt kliv framåt i uteslutningen av misstänkta.

  Om ”en grupp ungdomar” rånar folk på mobiler så vill jag veta om det är en grupp med helsvenska ungdomar, en grupp med ungdomar av utländsk härkomst eller en blandad grupp med ungdomar jag ska undvika när jag går hem från krogen.

  Fast nu vet vi ju att det är på krogen man blir bestulen på sin mobiltelefon, alla ungdomar mellan 18 och 25 känner någon som har blivit det och alla känner till signalementet, oavsett om du publicerar det eller inte.

  Men förtroendet för din tidning sjunker om du inte gör det.
  Tidningars förtroende bland ungdomar är lägre än någonsin, gammelmedia tappar en hel generation för att dom har lärt sig hitta bland alternativa källor, något som om man är källkritisk ger en mångt mycket bättre bild av verkligheten, men också något som utnyttjas av opinionsmakare som sprider halvsanningar och lögner för att dom vet att inte alla är källkritiska.

  Vill du att en generation ska förloras till alternativmedia för att du inte kan gå ut med raka och sanna besked i din tidning?
  Låt oss kalla saker för vad dom är, varken mer eller mindre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *