Så aktiva är högerextremister

Jimmie Åkesson fick 81 procent av rösterna. Foto: MIKAEL FRITZON/SCANPIX

Tisdag 9 oktober klockan 10.05
Den fråga Folkbladet ställde var ”Vem var bäst i partiledardebatten?”
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson fick överlägset mest röster.
Speglar det opinionsläget i Sverige?
Nej, det speglar hur aktiva högerextremister är på nätet.
I söndags var det direktsänd partiledardebatt i SVT.
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson fick beröm för sin insats, bland annat fick han fyra getingar av Expressens politiske kommentator K-G Bergström. Du kan läsa hans betygsättning här.
Efter debatten ställde Folkbladet en fråga på vår sajt, folkbladet.nu. Du kan se omröstningen här. I skrivande stund har 1 970 personer röstat. Jimmie Åkesson är överlägsen vinnare. Han har fått hela 1 590 av rösterna, det vill säga 81 procent.
Tvåan, Stefan Löfven, har fått ynka 145 röster motsvarande 7 procent.
Även Aftonbladet och Expressen hade liknande undersökningar där Åkesson seglade i väg i topp. Av olika anledningar valde båda kvällstidningarna att avpublicera dessa undersökningar, vilket du kan läsa om här i Medievärlden.
Av de personer som har röstat på folkbladet.nu är Jimmie Åkesson överlägsen vinnare. Det är resultatet av omröstningen och Folkbladet har ingen anledning att avpublicera den.
Frågan är om omröstningen speglar det allmänna opinionsläget i Sverige? Svaret på den frågan är naturligtvis nej.
En omröstning likt denna är ingen opinionsundersökning av den kalibern. Däremot visar den hur aktiva personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna och ännu mer högerextrema partier är på nätet.
Detta bör andra partier och andra politiskt aktiva ha i åtanke för är det någonting som extremhögern är duktig på är det just att använda nätet som plattform.
Ofta avfärdas högerextrema personer som är aktiva på nätet för ”nättroll”, som inte är värda att ta på så stort allvar. Att inte ta dem på allvar är en farlig väg.
Nätet är ett demokratiskt och öppet torg där viktiga diskussioner förs.
Jag har svårt att förstå varför inte alla politiska grupperingar är lika aktiva på detta torg, jag finner till och med en fara i det.

12 kommentarer

  1. Har man negativa tankar om den invandringspolitik som förs så är det bäst att hålla sig till nätet, du blir annars utpekad som rasist. Såg en artikel igår där något ljushuvud tyckte att det var rasistiskt att fråga frågor som kunde uppfattas som negativa om invandringen. Media har det överhängande ansvaret här och ni gör inget för att motverka detta. Så hur tänker ni(media) motverka detta? Ännu mer censur, fler utpekanden av människor som inte tycker som ni? Eller göra det acceptabelt att inte gilla den invandringspolitik som förs?

  2. @Leif: Det måste alltid vara acceptabelt att vara kritisk mot invandringspolitiken. Att vara kritisk mot invandringspolitiken är förstås inte rasistiskt. Tyvärr övergår kritik mot invandringspolitiken i många sammanhang ofta till angrepp mot invandrare. Det är rasism och rasism är inte acceptabelt. Så ser jag på saken.

    • Det är väldigt få av dom jag debatterar med online som klarar av gränsdragningen ” jag vill diskutera invandringen” utan att det framgår rätt snart att dom hatar folk av annan hudfärg. Och har väldigt luddiga problembeskrivningar.

      MEst tråkigt är förstås att någon vettig diskussion om hur integration ska ske inte går att föra. För det behöver diskuteras. Hur integrera i mass-arbetslöshet.

      • ”Hur integrera i mass-arbetslöshet”. Det går inte att svara på utan att vara ”rasistisk”. Så jag och många avstår, därför kvarstår problemet.

  3. Till alla (exempelvis Leif) som klagar på att de blir kallade för rasister när de uttrycker främlingsfientliga åsikter: ATT VARA NEGATIVT INSTÄLLD TILL INVANDRING ÄR RASISM! Var det om du vill, men då får du ta att andra vettiga och solidariska människor tycker man är en historielös rasistskit. Gör inte skillnad på folk och folk. SÅ lätt är det.

    • Precis, ni tycker så, varför tror ni detta är så dolt som det är. Hur vet du t.ex. att jag är rasistisk? Har inte sagt något förutom att jag är kritisk till invandringspolitiken som förs, gör det mig till rasist så är det fel på din värld, inte min.

  4. Problemet med att diskutera invandring med invandringskritiker är att invandringskritiker ljuger och lutar sig på fördomar snarare än faktiska förhållanden. alla muslimer är islamister, alla somalier är arbetsskygga, alla romer stjäl. det gör att dom inte går att integrera och det har inget med var man hamnat i samhället, i vilka områden man får bo eller vilka jobb man får ta, om det ens finns några. att tro att det inte är sociala omständigheter utan ursprung och hudfärg är det samma som rädsla för dom annorlunda och främlingsfientlighet.
    Dom som inte lutar sig på ”integrationsproblematiken” (som egentligen inte är nått nytt utan bara nyspråk för att dom som lever längst ner i samhället aldrig riktigt passat in) brukar istället prata om ett resursproblem där ”invandrare” ställs mot pensionärer. det är ett perspektiv man väljer att ta, för vem väljer du att ge dina skattepengar till, din snälla fattiga mormor eller en arbetsskygg somalier?
    på så sätt hänger den första resonemangsmodellen ihop med den andra. om man istället ser två människor som båda bortprioriterats i den rådande samhällsordningen får man börja leta på andra ställen för att hitta möjligheter att göra deras livssituation drägligare.
    Tittar man sig omkring i samhället så förstår man snabbt att dom outnyttjade resurserna inte finns i våra slitna miljonprogram, där mormormödrar och somalier bor grannar, utan på bratsveckan i visby där champagnen flödar, pengarna skeppas till skatteparadis för att vår vård sålts ut till parasiter som tvingar gamla gå ett varv till med nerpissade blöjor. vi lever i ett fruktansvärt cyniskt samhälle där fattiga ställs mot fattiga så att de rika ska få fortsätta vara rika.

  5. Om jag trodde att Sverige står inför ett inbördeskrig så skulle jag nog också ägna all min vakna tid på nätet.

    Nu gör jag inte det, och jag tycker det är fel att kräva att andra partier ska vara lika galna på nätet som SD:s sympatisörer.

  6. De andra partierna borde helt klart vara både avundsjuka och förfärade över vilket engagemang de sverigedemokratiska gräsrötterna visar på internet. Ibland ser man ju konspirationsteorier om att det är några anställda på SD: s kansli som skriver alla invandringskritiska inlägg under olika namn överallt men så är självklart inte fallet.

    Nej, den mest dynamiska gräsrottsrörelsen som finns i Sverige idag är den invandringskritiska.

  7. Det hade varit nog för att bevisa att resultatet är fingerat i fall VF bara kunde redovisa hur många av rösterna som är lagda på Åkesson som kommer från unika IP adresser..?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *