SD:s framgång beror på vårt misslyckande

Måndag 15 oktober klockan 11.35
Sverigedemokraterna har vuxit och blivit Sveriges tredje största parti.
Framgångarna beror inte på den politik partiet företräder.
Framgångarna beror på samhällets misslyckande.
Hela 9,9 procent av väljarna stödjer numera Sverigedemokraterna. Resultatet visas i Aftonbladet/United Minds senaste mätning som publiceras i dag.
Ända sedan Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen har partiets framgångar i regel avfärdats med att sympatierna främst handlar om en protest mot etablissemanget. Men Sverigedemokraterna är inte en politisk fluga som Ny Demokrati. Sverigedemokraterna har nått framgång genom att inte göra speciellt mycket alls. Partiet finns däremot där som ett alternativ till samhällets misslyckande kring den huvudfråga som Sverigedemokraterna driver.
Precis som Eva Franchell konstaterar i Aftonbladet drivs inte partiledaren Jimmie Åkesson av att han vill ordna fler jobb, bostäder och mer välfärd i det svenska samhället. Han driver invandrarfrågan och är allt för ensam om det. Det är djupt oroväckande att den frågan lämnas så lättvindigt av övriga med tanke på den främlingsfientlighet som i botten finns inom Sverigedemokraterna.
Övriga partier och även medierna har svårt att närma frågorna som rör invandringspolitik. Det innebär att klyftorna ökar i samhället. Det innebär att Sverigedemokraterna vinner mark.
När den direktsända partiledardebatten hölls i SVT:s Agenda förra helgen var invandringsfrågan ett särskilt ämne. Frågan formulerades: ”Hur mycket invandring tål Sverige?”. Frågeställningen har fått mycket kritik.
Visserligen anser jag att formuleringen av frågan var märklig, men jag håller med SVT som säger att invandringsfrågan är en del av samhällsdebatten och därför också en naturlig del i en partiledardebatt.
Det stora problemet är att invandringspolitiken är ett så svårt och känsligt ämne. Därför vill både politiker och medier uppenbarligen helst undvika frågan. Det bottnar förmodligen i rädsla. Endast det faktum att någon tar upp invandringspolitiken som ett problem kan innebära att den personen riskerar att pekas ut som rasist.
Att vara kritisk mot den förda invandringspolitiken är förstås inte rasistisk. Trots det finns det en rädsla att ens förknippas med denna fråga.
I helgen tog Medierna i P1 upp ämnet om mediernas feghet när det gäller integrationsfrågorna.
Ett exempel som nämndes är just Agendas partiledardebatt. Den stora debattfrågan efter sändningen blev frågan som ställdes: ”Hur mycket invandring tål Sverige?”. Själva huvudfrågan, hur den svåra invandrarfrågan ska hanteras, är det betydligt färre som vill diskutera.
Det är dags att politiker, journalister och samhället i övrigt tar Sverigedemokraterna på allvar. Partiet har vuxit sig så stort att det inte längre går att avfärda.
Sverigedemokraterna är tyvärr numera en tung aktör inom svensk politik.
Det är därför viktigt att samhällets aktörer på allvar fördjupar sig och diskuterar frågorna som rör invandringspolitiken så att dessa frågor inte lämnas till det parti som hanterar frågorna mest trångsynt, nämligen Sverigedemokraterna.
Hittills har både politikerna och medierna misslyckats med att belysa invandringspolitiken fullt ut.
De enda som vinner på det är Sverigedemokraterna och rasismen.

 

23 kommentarer

 1. Jag kommer rösta SD 2014 för första gången. Har röstat både socialistiskt och borgerligt i tidigare val. Att vi ska ta emot 50 000 invandrare per år där många av dessa är analfabeter när vi har enorm massarbetslöshet, bostadsbrist etc är en stor skandal. När Anders Borg får frågan om vad invandringen kommer kosta oss så vägrar han att svara på frågan. Vår egen finansminister vägrar svara på vad det kostar. Det finns bara ett parti som tar upp frågan. Min röst går till SD 2014 som en protest mot hela etablissemanget som ljuger och tystar ned en viktig debatt.

 2. ”Att vara kritisk mot den förda invandringspolitiken är förstås inte rasistiskt.” Tack för att du förtydligar detta, för ganska många, självklara. Tack för att du tar upp en så brännande viktig fråga som gjort att SD nu är Sveriges tredje största parti. Jag tror många med mig inte har ett dugg emot invandring, men som den kommit att urarta de senaste 10 åren, och i synnerhet om man blivit obehagligt drabbad flera gånger som man INTE skulle blivit utan den, finner man ingen annan utväg än att rösta på SD.

 3. Som sagt, det är knappast konstigt att det går så bra för SD med tanke på hur man behandlar dom och invandrarpolitiken. Dom som är misstänksamma frågar hur mycket det kostar men ingen vill svara.

  Tror att dom flesta som går över till SD inte är emot invandrare, det är bara emot hur detta sköts, varför man inte kan få svar, varför man kallas rasist bara för att man ifrågasätter saker.

  Tror inte det kommer ske någon ändring heller.

 4. Överlag ett balanserat inlägg av Nordström, skönt när någon tar ner tonen i debatten till en saklig nivå. Han kunde gott ha hoppat över några tillmälen då det är onödigt med förolämpningar, men i övrigt är vi överens om att SD finns för att etablissemanget duckat de svåra frågorna i många år.

 5. Väl talat Daniel! Det är för mig inget konstigt med att diskutera svåra ämnen där man måste få se saker ur olika perspektiv. De som dessutom sitter på makten måste våga ta i frågor hur svåra de än kan te sig och verkligen se det ur flera olika perspektiv. Det kan om man ser det alltför enkelt verka som att det är främlingsfientligt att se kritiskt på invandring men det bör inte vara syftet med en sådan diskussion. Om vi tittar på civiliserade samhällen i vår närhet som har stora problem kan vi t.ex. titta på Frankrike. Där har samhället segregerats mer och mer vilket har inneburit stora och våldsamma protester.
  Det svenska samhället vilar på en värdegrund som vi ska värna om. En av grundstenarna är omtanke om andra människor, det solidariska samhället. Vi behöver alla varandra, och samhället ska skapa en känsla hos medborgarna om att tillhöra något större. Det bidrar i sin tur till ett bättre samhälle där vi kan se bortom hudfärg, ekonomi etc.
  Det som skrämmer mig idag är att vi som har det bra får det bättre (skattelättnader m.m.) och de som har det dåligt får det sämre (ingen A-kassa, sjukskrivning m.m.). Det finns en ökning av klyftor mellan samhällsklasser. Bland de som har det sämre finns många av invandrarna, och det tillsammans med avsaknad av en naturlig samhörighet till det svenska samhället kan skapa stora problem som vi inte får blunda för. Kunskap säger t.ex. att det är större risk att hamna i kriminalitet om man har dålig ekonomi, avsaknad av utbildning men framförallt avsaknad av en känsla av samhörighet.

 6. VARFÖR ska svenska folket finna sig i att koloniseras? Det protesteras hej vilt när det gäller andra folks länder och territorier men inte pip när det gäller svenska folket.
  Nu är det f-n mer än nog! Stoppa det här vansinnet! Hjälp ev flyktingar på plats ist. för dessa så kallade flyktingar som kommer hit till Sverige.
  (under 5 % enligt internationella konventioner)

 7. När ska okunnigt folk förstå vad rasism är? Rasism är inte att man vill minska invandringen. Läs på om vad rasism är och gör om!

 8. Har själv blivit arbetslös och det ser ut som att jag tvingas ge mig iväg till Norge för att försöka få jobb. Måste ju försörja familjen. När jag är på arbetsförmedlingen ser jag horder av icke sysselsatta invandrare. Vad ska dessa jobba med som i många fall inte ens kan läsa och skriva på sitt eget språk? Jag vet att de får körkort, bil och studier betalda, men någon hjälp till oss svenskar finns ej längre när det gäller AMS-utbildningar, alla resurser går till invandrarna.
  Har själv utländsk fru, men det får bli SD i nästa val, både för hennes, övrig familj och hela Sveriges framtid. Det måste vara nog någon gång. Övriga partier och deras medhjälpare journalisterna vågar inte göra något.

 9. Blivande SD 2014 röstare här, jag ser inget alternativ . De andra partierna representerar inte svenska folket längre. Dom bryr sig mer om invandrare och sina personliga ideal som inte delas av väljarna. Dom erkänner inte svenskar som ett folk och gör smygändringar grundlagen utan folkomröstning, förräderi i mina ögon iaf. Ger Sd en chans och ser vad dom går för.

 10. En invandring som förvärrar integrationen?

  Är det en ok frågeställning? Och vem ska ställa den? Inget parti förutom SD vill eller vågar göra den kopplingen som torde vara uppenbar för alla som vill minska flyktingmottagningen(en majoritet av svenska folket).

  Varför pratar ingen om det om man nu vill bemöta problemet?

 11. Personligen röstar jag endast delvis på SD beroende på totalt havererad integration. För mig har politiken när det gäller övriga områden såsom kriminal, äldre och jobbpolitik lika stor roll när jag väljer SD. Partiet är på frammarsch vad gäller en betydligt bredare politik och de mognar för varje år som går. Mvh

 12. Som vanligt försöker ni journalister förklara SD:s framgångar med ett antal krystade förklaringsmodeller. Lär ni er aldrig?

  Min enkla teori varför SD ökar är att fler och fler upplever den verklighet som ni blundar för, dvs ökad brottslighet, arbetslöshet, sociala motsättningar, bostadsbrist, nedskärningar i övriga välfärdssystem, etc.

  Att då fortsätta samma linje med smutskastning och krystade förklaringar, som dessutom saknar verklighetsförankring, kommer allt färre köpa.

 13. Finns en annan fråga som också kommer att göra att många röstar på SD och det är angående försvaret. Då övriga partier struntar i den frågan så tar SD tag i den och vill ge landet ett starkare försvar, detta vinner över väldigt många försvarsvänner som kanske i övrigt inte stöttar SD i många frågor.

 14. Om det blir verklighet av böneutrop i Botkyrka, som det tidigare har försäkrats om att det inte skulle bli. Så kommer jag helt klart att lägga min röst på SD. jag har tidigar alltid röstat rött. men pga detta så kommer jag alldrig att komma lita på sossarna mer… Rassist eller ej jag har fått nog

 15. Sd har avfärdats som ett missnöjes- och enfrågeparti, men deras politik har ett brett spektrum. Vår mastodontiska flyktingmottagning skär som en rakkniv genom hela vår ekonomiska trygghet och välfärd. Man klagar högljutt över försämringar inom sjuk- och åldringsvår, skola, försvar, rättsväsende och ökad kriminalitet , men inga andra politiker har kurage att sätta fingret på den springande punkten. Det är ett oförlåtligt svek och förräderi mot uppdragsgivarna som gett dem sitt förtroende. Det är klart dokumenterat att många svenskar är emot vår invandringspolitik. Det vore väl en parodi på demokrati och rättvisa, om alla dessa inte hade politiska företrädare som tillvaratog deras önskemål?

 16. Har själv alltid röstat borgerligt och inte haft så mycket synpunkter på invandringen tills för 4-5 år sedan då jag började inse att det här går inte längre. Har absolut ingenting emot invandrare eller att människor kommer från olika länder. Det här handlar INTE om rasism. Ni journalister måste inse att alla kärnvärden i vårt svenska samhälle som vård, skola, äldreomsorg och rättsväsende påverkas direkt pga den fullständigt vansinniga immigrationspolitik som förs. Det som nu sker är emot en majoritet av folkviljan och på bekostnad av våra pensionärer och svaga i samhället. Få ”etniska” svenskar kan för sitt liv begripa varför utländska immigranter som inte ens erkänns som flyktingar enligt internationell praxis ska uppbära högre ersättningar av samhället än våra pensionärer som jobbat ett helt liv.

 17. Den evigt pågående hatkampanjen mot Åkesson börjar gå mig på nerverna på allvar. SD:s analys av hur den förda invandringspolitiken försvårar integrationen är i allt väsentligt korrekt, vilket övriga politiska aktörer per automatik skulle komma fram till om de närmade sig ämnet förutsättningslöst. Eftersom ett sådant erkännande vore omöjligt kommer den destruktiva politiken att fortgå. Att som Högström skriva att Åkesson och hans kompisar behandlar frågorna ”mest trångsynt” är därmed felaktigt och lättgenomskådat. Vid valet 2014 blir det SD för mig, och inga retoriska grepp kommer kunna ändra på den saken. Jag har redan övertalat en familjemedlem att gå samma väg, och ytterligare en samt en vän är under bearbetning.

  Vänligen,
  Charlie Lindh

 18. Idel självklarheter och kan enbart instämma i vad som så många redan skrivit. Blir SD nästa val även för mig. Nuvarande utveckling är totalt ohållbar.

 19. I stort en bra krönika av Daniel. Vi måste närma oss problematiken kring invandringen på ett resonerande och pragmatiskt sätt. En sak att fundera på är varför Danmark har lyckats så bra med sin invandring medan Sverige inte lyckats alls. Det är till och med så att Sverige är sämst i utvecklade världen på att få sina invandrare i sysselsättning. Det är tydligt att varken invandrings- eller integrationspolitiken fungerar.

  Jag har alltid röstat på Socialdemokraterna eller Folkpartiet men i nästa val kommer det att bli Sverigedemokraterna. Jag gillar den politik som Socialdemokraterna bedriver i Danmark och Norge. Förhoppningsvis kan svenska S närma sig dessa partier. Men just nu ser det låst ut eftersom detta är rasism i debatten.

 20. Ovanligt insiktsfullt.

  Har själv röstat både på sossarna som moderaterna och centern tidigare, men 2014 blir det högst sannolikt SD, om inget drastiskt inträffar innan dess.

  Tror fler väljare än jag är oerhört trötta på den arrogans som resten av riksdagspartierna, och i princip hela etablerade media, visar oss. När en sida regelmässigt utsätter den andra för åsiktsförtryck, censur och osakliga påhopp istället för sakliga och väl underbyggda motargument så är det något som är ruttet.

 21. Nej du, Daniel. Idel bortförklaringar som vanligt. Jag röstar SD för att jag är mycket väl insatt och fullständigt sympatiserar med partiets politik. En dag kommer du också till insikt, men då kan det vara för sent.

 22. Bäste Daniel, på mitt bord ligger ett inbetalningskort avseende förlängning av min prenumeration på Folkbladet. Eftersom du och din tidning envisas med att framställa oss Sverigedemokrater som främlingsfientliga och Lena Sandlin fortfarande påstår att vi är rasistiska, så kommer avin att förbli obetald och abonnemanget kommer att upphöra.
  Abonnemanget kommer att återupptas så snart jag ser att vi Sverigedemokrater behandlas på ett korrekt sätt och inte blir utsatta för journalistisk mobbing!
  Kommer att följa er via folkbladet.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *