Jävdebatten har uppenbarligen effekt

Torsdag 18 oktober klockan 12.50
Vännäsbon Hans-Inge Smetana är kristdemokrat. Han är också nämndeman.
I dag skriver han ett blogginlägg om jäv och mediedrev.
Det intressanta är att han inte säger samma sak som han sade till Folkbladet för drygt ett år sedan.
Som ni säkert vet pågår det flera diskussioner kring nämndemän och jäv just nu. Allra mest diskuterat är det så kallade Södertäljemålet, som kostat staten 208 miljoner kronor. Nu måste Svea hovrätt ta om hela målet på grund av att en av nämndemännen i tingsrätten var jävig. Du kan läsa mer här i Expressen.
Domstolsverket har nu skickat ut ett brev till alla nämndemän i Sverige, vilket bland andra Sveriges Radio Ekot, rapporterat om. I brevet påminns om risken att nämdemän som även suttit i polisnämnden kan vara jäviga.

Sommaren 2011 inträffade ett mord på Tomtebo i Umeå. En man knivhögg sin son till döds. Mannen dömdes senare till livstids fängelse av hovrätten.
Hans-Inge Smetana är nämndeman i just hovrätten, det vill säga den instans där det var mycket troligt att ärendet skulle nå efter tingsrätten. Så blev också fallet. Här kan du läsa om hovrättsdomen.
I hovrätten fanns det möjlighet att Smetana kunde bli bli aktuell som en av fem domare.
Trots det hade Smetana redan en bestämd uppfattning om fallet långt tidigare i ett blogginlägg, vilket Folkbladet skrev om som första media. Fler medier följde efter.
”Utan att ha alla fakta på bordet som huvudförhandlingen får utvisa så måste enligt mitt förmenande all rekvisita vara uppfylld för mord”, skrev Smetana vilket citerades i Folkbladets artikel.

Folkbladets Krister Stenlund intervjuade Smetana i den nämnda artikeln kring hans blogginlägg.
Här följer ett utdrag av intervjun:
Är det lämpligt av en nämndeman att kommentera ett ärende som han i ett senare skede kan bli inblandad i?
– Det kan man kanske ha synpunkter på, jag tänkte inte så långt när jag skrev. Det är inte alls säkert att jag blir nämndeman i det här ärendet, vi är ganska många att välja bland.
Kan man vara nämndeman i ett mål om man har skrivit ett sådant inlägg?
– Jag tycker att jag är så pass pass professionell att jag skulle kunna hantera det. Men det är rättens ordförande som avgör det.

I dag skriver Smetana ett nytt blogginlägg på vk.se där han pratar om jäv och ”ett drev som fick oanade proportioner av ingenting” efter sitt blogginlägg om Tomtebomordet.
Så här skriver Smetana i dag:
”Men jag var inte aktuell på detta mål annars hade jag ju förstås aldrig skrivit nåt. Så oprofessionell skulle jag inte kunna vara. Men detta målade man upp stort att jag var jävig. Och självklart var jag det. Men det spelar ju ingen roll att man är jävig om man inte ska vara med och döma.”

Helt andra tongångar än i Folkbladets intervju med andra ord.
Det är väldigt bra att Smetana i dag vet vad jäv innebär. Det visste han uppenbarligen inte lika självklart när Folkbladet uppmärksammade hans blogginlägg.
Det visar att den viktiga debatten om jäv har gett effekt.

1 kommentarer

  1. Skälet till att politiker är nämndemän måste vara att det verkar vara ett enkelt sätt att utse nämndemän. Vad för mänsklig egenskap av gott typen gott omdöme skulle man fördomsfullt säga att politiker har?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *