Vi sopade inte rent framför egen dörr

Ett relevant läsarbrev där jag ger brevskrivaren helt rätt. Som utgivare kastade jag sten i glashus.

Fredag 19 oktober klockan 22.45
Folkbladets läsare är alltid aktiva. Det är jag mycket tacksam för. Varje vecka får jag många samtal, brev, mejl och även synpunkter via sociala medier kring vår journalistik, våra prioriteringar, distributionen av tidningen och mycket annat.Alla dessa synpunkter är mycket viktiga i vår ständiga strävan att bli bättre.
Vi gör inte tidningen för vår egen skull. Vi gör den för dig som läser och därför är alla åsikter vägledande.
I veckan skickade en läsare ett brev i dubbla kopior, till mig och sportreportern Gunnar Johnsson.
Det var ett klokt resonerande brev med en ytterst relevant frågeställning.

Innehållet i brevet tog avstamp i den krönika som Gunnar Johnsson skrev på sportsidorna förra helgen.
Johnsson skrev om tv-profilen Bosse Hansson och hans gammelmodigt unkna uttalande om svartingar. Det var en utmärkt krönika. Brevskrivaren, som kommer från Umeå, säger att han inte har någonting att invända mot innehållet i den.
Däremot, skriver Umeåbon, blev han mycket förvånad när han därefter bläddrade fram till seriesidorna och läste den populära serien Ernie. Där skriver han att han fann karikatyrer av färgade människor som är värre än de som finns i Tintin i Kongo.
Han undrar därför om detta är Folkbladets syn på färgade.
”Är det detta som kallas dubbelmoral? Ordspråk som dyker upp i min hjärna är: Inte kasta sten i glashus. Sopa rent framför egen dörr.” Han skriver också att han ser fram emot att den ”rasistiska serien” Ernie försvinner från Folkbladet.

Ni som brukar läsa det jag skriver vet att jag ofta poängterar den stora vikten av yttrandefrihet som en av grundbultarna i ett demokratiskt samhälle.
Det innebär att jag försvarar till exempel Tintin i Kongo, även om jag däremot inte försvarar hur färgade framställs i serien. Skillnaden mellan Tintin och Ernie är också, vilket brevskrivaren konstaterar, att Tintin i Kongo skrevs på 30-talet och Ernie i modern tid.
Den bild som förmedlats i Ernie är inte den bild Folkbladet vill förmedla av färgade. Jag inser att dessa strippar är i paritet med Hanssons uttalanden.
Brevskrivaren har därför helt rätt. I detta avseende har jag som utgivare tyvärr kastat sten i glashus. När stripparna publicerades brast vi i den interna kontrollen, vilket jag beklagar.
Ernie kommer inte att försvinna ur Folkbladet på grund av detta. Däremot har vi vidtagit åtgärder så att liknande strippar inte publiceras i framtiden.
Vi gör nu det vi borde ha gjort innan stripparna publicerades.
Vi sopar rent framför egen dörr.

Till sist önskar jag god helg med ett citat från Charles Dickens (1812–1870):
”Ha ett hjärta som aldrig hårdnar, ett sinne som aldrig tröttnar, ett handslag som aldrig skadar.”

Veckans lista
Mia Skäringer. Helt briljant.
Lasse Lystedt. Evigt ung. Läs Jerry Lindkvists fina intervju med honom i bilagan Sköna Lördag i dag. Du som inte har papperstidningen kan läsa den i vår e-tidning.
Bud Holloway. En sann hockeystjärna.
4–4.Vilken fantastisk match! Lyssna på den tyske kommentatorn i klippet här nedan.
Läsarbrev. Fortsätt att ringa och skriva till mig: daniel.nordstrom@folkbladet.nu

http://www.youtube.com/watch?v=vdzEAYUtQUM

3 kommentarer

  1. Det är bara pinsamt att ni agerar så, att cencurera på detta viset. Varför skriver ni aldrig om då folk kallas ”vitingar”, ”gulingar”, ”spanjacker”, ”degos” etc, är inte det lika illa för er? Pinsamt!

  2. Vad är ”färgade”, och vem har färgat dom? I det här fallet är det väl ganska uppenbart att det är Bud Grace som färgat, eller kanske färglagt ett par tecknade figurer föreställande kannibaler. Hur skulle du själv, i tecknad form, beskriva en kannibal? Med slips och kostym? Den person som i sin fantasi sedan drar paralleller mellan kannibaler och nu levande och existerande folkslag (som tydligen har färglagts av någon eftersom dom går under gruppnamnet ”färgade”), kanske ska ta sig en titt i spegeln och ifrågasätta sin egen fördomsfullhet!

  3. Sen har du ju den andra delen, det är ju att det faktiskt är bekräftat och visat att de som höll på med kannibalism både var, ja, mörkhyade (och sen finns det vita varianter också) samt också på den tiden klädde sig som ovan. Vad är det då för fel att faktiskt visa hur det såg ut?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *