Händelsen Isovaara är djupt tragisk

Lars Isovaara i riksdagen tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Torsdag 29 november klockan 12.50
Det blev förstår precis som väntat.
Sverigedemokraternas näringspolitiske talesperson, Skellefteåbon Lars Isovaara, tvingades lämna sina politiska uppdrag.
En dag som denna är det förstås lätt att håna både SD och Isovaara.
Men vi får aldrig glömma att händelsen i botten är djupt tragisk.

Efter den senaste tidens avslöjande händelser inom Sverigedemokraterna tvingades partiledaren Jimmie Åkesson i dag till en ny tung presskonferens.
På denna konstaterade Åkesson att partiledningen fått ny kännedom om fallet med Lars Isovaara och att åtgärder därför vidtagits. Isovaara lämnar partiledningen och sin riksdagsplats och ska nu få hjälp med sina personliga problem.
Oavsett vad man tycker om Jimmie Åkesson och hans politik är det svårt att inte imponeras av det lugn han ingav på presskonferensen. Samtidigt är det förstås också oerhört svårt att inte ifrågasätta Sverigedemokraternas svajiga linje när det gäller den omtalade ordern om nolltolerans mot rasism.
Åkesson hade väldigt svårt att göra sig av med Kent Ekeroth. Lars Isovaara var uppenbarligen betydligt enklare att göra sig av med.

Den senaste tidens händelser har tydligt visat att Sverigedemokraterna är ett parti med enormt stora problem. Många arga män med rasistiska tankar och rent allmänt märklig människosyn har samlats i ett parti. Dessa arga män verkar uppenbarligen också dricka alldeles för mycket alkohol.
Den senaste tidens händelser har också gjort dessa män, eller åtminstone falangen kring partiledningen, ännu argare.
Det är intressant att notera kommentarerna som nu flödar in i olika internetforum. Ilskan riktas inte mot partitopparna som ställt till det för sig själva och partiet. Ilskan riktas mot media som för fram allt de brutalt avslöjande i ljuset. Det är en otäck utveckling där det är troligt att Sverigedemokraterna långsamt krackelererar samtidigt som det dyker upp ännu mer extrema rasistgrupperingar som anser att SD är allt för mesigt. Dessa grupperingar riskerar att bli en betydligt större fara än SD som parti.

När det gäller Lars Isovaara är naturligtvis hela historien fruktansvärt pinsam. Ni har säkert läst historien om hur han i berusat tillstånd körde omkull med rullstolen efter en sen krogkväll, påstod att han blivit utsatt för stöld av invandrare, hånade en vakt rasistiskt och sedan ringde Expressen och berättade om det han blivit utsatt för.
Allt var lögn. Erik Almqvist, en annan ur SD-toppen som orsakade skandal och tvingades avgå, sade i en video riktad till komikern Soran Ismail: ”Sanningen kommer alltid fram förr eller senare”.
När Almqvist sade det visste han förmodligen inte hur rätt han skulle få.
Sanningen avslöjar och efter de senaste pinsamheterna är det förstås lätt att håna och förlöjliga Lars Isovaara.
I det sammanhanget får man inte glömma att händelsen i botten är djupt tragisk.
En person som mår bra beter sig inte som Lars Isovaara gör.
Jag hoppas Lars Isovaara nu får den hjälp han så väl behöver.

På en presskonferens i dag tvingades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på nytt uttala sig efter ännu en skandal inom partiet. FOTO: ROBIN HALDERT/SCANPIX

 

4 kommentarer

 1. Hej, jag har ett par frågor:
  Kan du tydligare specificera varför du tycker att Kent Ekeroth ska lämna SD? Har han sagt något rasistiskt eller sexistiskt i samband med det tidigare uppmärksammade fyllebråket? Tycker du alla politiker som beter sig olämpligt i fyllan bör avgå från sina politiska uppdrag?

  Personligen tror jag Isovaara verkligen antog att han blivit av med ryggsäcken i samband med att han välte med rullstolen trots att han, av allt att döma, blivit av med den redan på krogen. Jag har svårt att se varför han skulle ringa polisen, snörvla och spärra sina kort annars. Tror du att Isovaara ljög rakt ut eller att han drog förhastade slutsatser? Har ni tänkt att intervjua Lars Isovaara så han kan ge sin syn på saken?

  Politiker inom alla partier (och i synnerhet SD) borde f.ö. efter dessa klavertramp se över sitt alkoholintag…

 2. @And justice for all: Kent Ekeroth filmade stora delar av händelseförloppet utan att ingripa den aktuella natten. Han knuffade en ung kvinna. Han beväpnade sig med järnrör. Jag tycker att det räcker som förklaring. En person som beter sig på det sättet är inte lämplig att vara ledare inom ett svenskt riksdagsparti.
  Nej. Jag tycker inte att alla som beter sig illa i onyktert tillstånd per automatik måste lämna sin post. Varje fall måste bedömas för sig.
  Om Lars Isovaara medvetet ljög eller enbart var berusad och förvirrad vet jag inte. Naturligtvis har vi försökt att få en egen intervju med Lars Isovaara. Hittills har han inte velat besvara våra telefonsamtal.
  Avslutningsvis håller jag med dig om. Det är viktigt för samtliga att se över sitt alkoholintag.

 3. Med tanke på hur Alliansens politik drabbar sjuka och arbetslösa är Sverigedemokraternas klavertramp inget att oja sig över. Ställ en Svergidemokrats förlugna ord mot att cancersjuka får sin sjukpenning indragen. Att sängliggande skall söka jobb på hela arbetsmarknaden. Att arbetslösa inte har råd att betala hyran. Att sjuka faktiskt tar livet av sig i Alliansens Sverige. Sen har jag aldrig hört rasistiska uttal från Svergidemokraterna. Att vilja minska invandringen är inte rasistiskt. En riktig rasist anser att mörkhyade människor är mindre vetande och stående varelser rent genetiskt. Vi måste skilja på dom här sakerna. För ju mer medierna försöker smutskasta ett snabbt växande parti, ju större blir dom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *