En skandal utan slut

Den kritiserade advokaten Claes Borgström undviker en varning i en skandal utan slut. FOTO: GUNNAR LUNDMARK/SVD/SCANPIX

Torsdag 27 december klockan 23.10
Fallet Thomas Quick är en rättsskandal.
Nu undgår advokaten Claes Borgström att få en varning.
Detta är helt uppenbart en skandal som saknar slut.
Om du inte redan har läst Hannes Råstams utmärkta bok ”Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare” bör du göra det nu.
Det är nämligen en utmärkt bok. Det är en skrämmande bok. Det är en avslöjande bok. Boken är dessutom ett skolexempel på utmärkt journalistik. Hannes Råstam, som avled under detta år, var en man som aldrig gav upp. Han gick alltid till botten med sina historier.
Det var via Hannes Råstam som Sture Bergwall, som Quick numera heter, tog tillbaka sina erkännanden. Det var via Råstam som hela den även tidigare kritiserade rättsprocessen fullkomligt pulvriserades.

Claes Borgström försvarade, eller snarare icke-försvarade, Sture Bergwall under fem års tid. Enligt Råstams bok hade Borgström ett synnerligen enkelt jobb. Han gjorde nämligen ingenting för att försvara sin klient, som gravt medicinerad erkände mord efter mord och som kunde ge information om dem först efter att han matats med information.
Den 19 september avslöjade också Expressen en mejlkonversation mellan bland andra Borgström och justitierådet Göran Lambertz. Mejlen visar att Borgström tydligt visar sitt stöd för Lambertz.
Trots detta anser inte Disciplinnämnden att det finns någon anledning att utdela en varning till Claes Borgström. Nämnden anser inte att det finns någon anledning att ifrågasätta att Borgström instämt i att ”utredningarna och lagföringen av Quick inte är någon rättsskandal.”
Nämnden skriver:
”Mot denna bakgrund är det inte visat att Claes Borgström brustit i sin lojalitetsplikt mot sin tidigare klient”.
Därmed konstaterar nämnden att ärendet inte föranleder någon åtgärd.
Den var emellertid inte enig. Enligt det jag läser i Expressen framgår det av en bilaga att Advokatsamfundets generalsekreterare Annne Ramberg, nämndens ordförande Lena Frånstedt Lofalk samt ledamöten Eva Eriksson tycker att Borgström borde ha fått en varning.
Det räcker emellertid inte. Borgström slipper en varning. Skandalen utan slut fortsätter.
Claes Borgström var – och kanske ännu är – övertygad om att Sture Bergwalls skuld. I vilket fall gjorde han ingenting för att undersöka om det möjligen var så att Bergwall ljög. Han gjorde heller ingenting för att ifrågasätta den bristande bevisningen mot sin klient i rättegångarna.
Allt som har framkommit visar att det är uppenbart att han brustit i lojaliteten mot sin klient.
Den här skandalen blir allt sorgligare. Och smutsigare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *