När konspirationen blir sanning

Kurre Hamrin gör 3–1  mot Tyskland eftersitt klassiska sologenombrott i semifinalen mot Tyskland i VM i Sverige 1958. Eller spelades ens VM i Sverige? Var allt en enda konspiration? Vad är sant och vad är skickliga falsarier? FOTO: PRB/SCANPIX

Fredag 1 februari klockan 20.00
För många år sedan ringde en god vän.
Han var ivrig. Han pratade snabbt.
Han sa upphetsat att jag måste kolla upp Konspiration 58, en sammanslutning av fanatiker som påstod att fotbolls-VM 1958 aldrig ägde rum i Sverige.
Jag letade upp Konspiration 58:s hemsida. Jag skrattade åt tokigheterna, men kände samtidigt ett visst obehag.
Sajten var väl uppbyggd. De avslöjande bilder som visades och de påstådda bevisen gav sken om att det låg någonting i de – vid första anblicken – helt vansinniga teorierna. Låg inte skuggorna på bilderna väl konstigt? Vad var det för byggnader som syntes utanför Nya Ullevi? De fanns ju inte där i verkligheten.
Det var förvirrande.

Att jag och alla andra skulle känna just så var också meningen. Konspiration 58 var en fiktiv dokumentärfilm av Johan Löfstedt. Filmen visades ursprungligen i SVT 29 maj 2002 och den är helt genialisk.
Konspiration 58 bygger på fiktiva teorier att det var amerikanska underrättelsetjänsten som via ett utstuderat projekt iscensatte VM i Sverige 1958.
Johan Löfstedts syfte var att visa att det går att förleda människor under vissa förhållanden och syftet var även att driva med människor som tror på konspirationsteorier och som förnekar förintelsen.
Han lyckades helt perfekt.

Jag kom att tänka på Konspiration 58 när jag lyssnade på medieforskaren Jesper Strömbäck vid ett seminarium i riksdagen i onsdags. Seminariet hade det intressanta
temat dagspressens betydelse för demokratin och jag bloggar om det här.
Strömbäck konstaterade att det nya digitala samhället riskerar att öka klyftorna mellan människor, beroende på vilka informationskällor som används.
Allt mer skilda informationskällor ger allt större skillnader i människors verklighetsuppfattning, vilket i sin tur kan ge allvarliga konsekvenser för det demokratiska samhället.

Det har alltid förekommit konspirationsteorier. Månlandningen 1969 är en välkänd sådan. Somliga hävdar med övertygelse att den aldrig ägde rum. Somliga tror dem också.
Det finns också sajter som med samma övertygelse hävdar att klimathotet enbart är en bluff och sedan finns det sajter som hyllar Adolf Hitler och totalt förnekar förintelsen.
I veckan läste jag en artikel på en sajt med rubriken ”80 år sedan hjälten Adolf Hitler befriade Tyskland”. Artikeln beskriver hur ”judisk massmedia” har skändat Hitler, som enligt artikeln i själva verket gjorde allt för att undvika krig.
Det finns människor som enbart läser liknande sajter. Naturligtvis ger det en klyfta i verklighetsuppfattningen.
Denna klyfta är naturligtvis allvarlig. Det positiva är att vetskapen om den gör det lättare att förstå varför så kallade näthatare ofta agerar så blint som de gör.

Jag säger som teologen och läkaren Albert Schweitzer (1875–1965):
”Att sluta tänka är att gå i andlig konkurs.”

Veckans lista
David Lindgren. Länshopp i melodifestivalen. Läs intervjun med honom i Folkbladet på lördag.
Björn Ferry. En evig citatmaskin. Ta bara detta färska exempel.
Lycksele. Enda ort i länet som har en idrottsgala. Här kan du se alla nominerade till galan på lördag.
Anja Pärson. Var briljant som idrottare. Är briljant som tv-kommentator.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *