Respekt till dig, Victoria!

Kronprinsessan Victoria delar under jubel ut priset som årets homo till Jonas Gardell på QX-galan. FOTO: LEIF R JANSSON/SCANPIX

Tisdag 5 februari klockan 10.55
I går hölls QX-galan på Cirkus i Stockholm.
Helt oväntat dök kronprinsessan Victoria upp på scen och delade ut priset till årets homo.
Det var vackert att se. Det var ett viktigt ställningstagande.
Man kan tycka att homosexualitet inte borde vara en stor sak i Sverige år 2012. Man kan tycka att det borde vara självklart att människor oavsett ursprung, sexuell läggning, intresse eller vad som helst borde behandlas med exakt samma respekt.
Tyvärr vet vi att det inte är så. I många stycken har homosexuella, sorgligt nog, ännu svårt att accepteras fullt ut främst i världen, men också i till synes öppetsinnade Sverige.
Det är just därför QX-galan behövs och är viktig.
Det är också just därför det var så viktigt att kronprinsessan Victoria kom till galan och att hon delade ut pris till årets homo. Dessutom känns det fint att just Jonas Gardell fick priset efter viktiga tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar”.
– Jag är glad och rörd och tacksam. Omtumlad över kärleken vi fått. Man måste förstå hur långt vi vandrat för att komma hit. Och att kronprinsessan kommer hit för att närvara, det är fantastiskt. Unikt i världen, sade Gardell till Expressen efter galan.
I sitt tal sade Victoria bland annat:
”Ditt budskap är tydligt. ­Räta på ryggen. Sträck ut handen. Vi ska torka varandras tårar. Vi ska torka varandras ­tårar med öppna hjärtan och våra bara händer.”
Victorias hela tal kan läsas på Aftonbladet.
Victorias deltagande på QX-galan är inte bara viktigt för homosexuella. Hennes ställningstagande är viktigt för oss alla – oavsett sexuell läggning, ursprung och intressen.
Det grundläggande budskapet i allt är att alla människor förtjänar respekt.
Du har min största respekt, Victoria!

1 kommentarer

  1. Jag är förvisso hängiven monarkist och jag tycker också förvisso mycket om kronprinsessan som person och jag kan förvisso instämma i att alla oavsett om de är hetro-,homo- eller bi- eller a-sexuella förtjänar respekt som personer , men av flera skäl kan jag inte stödja kronprinsessans agerande i detta fall. Jag är inte emot homosexuella som personer utan tvärt om för dem som , men just därför är jag tveksam till en gala och en ideologi som förordar en livsstil som jag är rädd skadar människor i det långa perspektivet. Jag känner själv homo/bisexuella och vill dem inte illa och just därför är jag orolig för dem, att den väg de går i längden skall skada dem . Jag förordar inte något juridiskt förbud mot att homosexuella par lever tillsammans och är emot förföljelse (I Iran hängs tex homosexuella) men samtidigt kan jag inte uttala ett aktivt stöd för praktiserad homosexualitet. Jag tror inte heller att de enkönade vigslar som infördes våren 2009 i längden kommer att gynna samhället. Svenska Kyrkans Kyrkomötes Beslut om enköande kyrkliga vigslar hösten 2009 kan jag inte heller stödja. Jag är rädd att Svenska Kyrkan i o med detta lurar homosexuella andligt, gör dem en björntjänst som på ytan ser ut att gagna dem men i själva verket innebär tvärt om. I samband med detta gick jag ur Svenska Kyrkan och är just nu samfundslös.Jag vill som sagt inte juridiskt förbjuda homosex , men vill inte uttala aktivt stöd för en livsstil som inkluderar aktivt homosex. jag är rädd att det inte gagnar individen i det långa loppet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *