Slog du han inte på käften?

Tänk om en homosexuell man på krogen försöker ragga upp en annan man, som råkar vara heterosexuell? Ska då den homosexuelle ha en smäll så att den heterosexuelle kan visa sin manlighet? Vissa tycker det.  FOTO: MALIN HOELSTAD/SCANPIX

Fredag 8 februari klockan 20.00.
Det har gått nära tio år sedan vi satt där, men det spelar egentligen ingen roll. Om vi i dag hade suttit samma gäng på exakt samma ställe hade det låtit ungefär likadant. Under de senaste tio åren har det nämligen inte hänt så mycket som vi ibland vill tro. Tyvärr.
Den här kvällen för tio år sedan satt jag ute med ett grabbgäng på en krog i Umeå. Stämningen var god, men också så grabbig som kvällar kan tendera att bli när vuxna män gör saker tillsammans. I takt med att det blev allt fler tomma ölglas på bordet ökade också grabbigheten. Inte oväntat började diskussionen allt mer att handla om sex.

Så där satt vi. Fyra familjefäder ute på krogen. Vi drack öl och pratade om sex. Inget fel på det. Felet var att vi inte pratade om sex på det respektfulla sätt ämnet bör pratas om. I stället var det ”höhö”, ”skål”, ”brudar” och ”bögar”.
Vi halkade in på ämnet ”bögar” på grund av att en feminin man passerade vårt bord. Enligt den person i vårt sällskap som pratade mest – och som uppenbart var sexuellt frustrerad alternativt osäker på sin sexualitet – hade den mannen ett ”bögigt beteende”.
– Tänk om en sådan där jävel skulle försöka ragga upp en. Jag skulle fan spy, sade han.
Ja, tänk. Sicken katastrof.
Jag berättade då om en händelse som inträffat på exakt samma krog någon månad tidigare. En man, som jag inte kände sedan förut, kom fram och pratade med mig. Jag insåg ganska fort att mannen i fråga var homosexuell.
Efter en kort stund föreslog han att jag skulle följa med honom hem.
Jag sade att jag inte var intresserad av det och tackade nej. Därefter gick mannen vidare.
– Va!!?? Det var det värsta jag hört, sade den sexuellt frustrerade och nu var hans röstläge närmast i falsett.
– Faaaaan vad äckligt? Vad gjorde du? Slog du han på käften? fortsatte han.
Nej. Varför skulle jag ha gjort det?

– Men, men, men stammade den sexuellt frustrerade.
– Hur kändes det? Jag menar, blev du inte förbannad över att han trodde att du var bög?
Samma svar där.
Varför skulle jag bli det?
Här hade inte riktigt den sexuellt frustrerade någon vass replik att komma med. Eftersom vi andra satt tysta och väntade på vad han skulle säga kände han sig ändå tvungen att säga åtminstone någonting:
– Ja, ja. Jag har ingenting emot bögar – bara de låter bli mig. Man är ju typ livrädd att man ska bli påhoppad av någon bög i duschen på simhallen eller något sådant.
Man kan vara rädd för spöken också.
Fördomar skrämmer.

Jag säger som det store geniet Albert Einstein (1879–1955) en gång sade:
”Det är mycket nedslående att leva i en tid när det är lättare att spränga en atom än en fördom.”

Veckans lista
Kronprinsessan Victoria. Hennes deltagande på gaygalan var ett viktigt ställningstagande. Jag har bloggat om det här.
Jonas Gardell. Geni.
Anders Forsberg. En sparkad hjälte.
Yohio. En ny glittrande stjärna.
Jonathan Nyström. Kan bli mångmiljonär. Läs mer här.

3 kommentarer

  1. Hej Daniel jag läste denna krönika och fann att den tog upp ett både intressant och viktigt ämne. Tyvärr är det inte krönikas essens som jag tar med mig, utan istället vilken fruktansvärd människa du verkar vara. Jag har ingen som helst aning vem denne, ”sexuellt frustrerande” man är, men jag finner det djupt osmakligt att hänga ut en ”kompis” på det sättet i en krönika. Hans beteende är absolut inte okej och jag försvarar det inte. Däremot känns det med tanke på den debatt som varit om näthat och mobbning omdömeslöst och även fegt att hänga ut en person på detta sätt i en krönika. Han blir helt försvarslös eftersom han i dagens läge är relativt anonym, går han däremot i polemik kommer hans identitet avslöjas och läget blir än värre och genant för honom. Hade du haft ett äkta engagemang, hade du pratat med din kompis förklarat att detta inte var okej. Sedan hade du tagit upp massa andra exempel som berörde detta ämne, utan att blanda i dina kompisar. Om du behandlar dina kompisar på detta sätt, känns det faktiskt skrämmande att tänka på hur du behandlar sådana personer du inte kommer överens med. Jag har svårt att se trovärdigheten när du i ett senare inlägg berör vikten av respekt för varandra. Var är dina respekt här ?
    Jag vill gärna ha en förklaring hur du tänkte här, känns oerhört långt ifrån det humanistiska och eftertänksamma sätt som jag tycker du ofta ger uttryck för i dina krönikor. Hur tänkte du ?

  2. @Ulf: Det är fint att du känner engagemang för den person jag skriver om.
    Du behöver dock inte känna dig orolig.
    Det finns ingen risk att denne man känner sig utpekad på det sätt du befarar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *