Hårda ord är inte alltid hat

SVT:s Karin Hübinette var en av dem som berättade om sina upplevelser i Uppdrag Granskning. FOTO: UPPDRAG GRANSKNING/SVT

Söndag 10 februari klockan 14.10
Apropå debatten om näthat har jag ofta kallats för pajas och idiot. Det är helt okej.
Jag har också fått höra att jag bör vakta min rygg och att jag borde dö. Det är däremot inte okej.
Gränsen passeras när respekten för andra människor inte längre finns där.

Veckans inslag i SVT:s Uppdrag Granskning, som jag tidigare bloggat om, var starkt och viktigt.
Det visade hur hatet ser ut – och framför allt hur hatet mot kvinnor ser ut. Det är viktigt att det skrämmande och vidriga dras fram till ytan och det var oerhört starkt av både Julia och de kvinnliga medieprofilerna att berätta om sina fruktansvärda upplevelser.
Inslaget har skapat en viktig debatt, men även viktiga debatter tenderar tyvärr ofta att spåra ur.
Det Uppdrag Granskning visade var just hur hatet ser ut – men hårda ord innebär inte per automatik hat.

När jag sitter i anställningsintervjuer med unga och oerfarna reportrar tar jag ofta upp det ämne jag helst vill undvika. Jag pratar om det som tyvärr i regel alltid sker förr eller senare när man kastar sig ut och publicerar sig i offentligheten. Jag förbereder de jag är på väg att anställa på att de med stor sannolikhet kommer att utsättas för hårda ord i bästa fall och hat och hot i värsta fall.
Det är viktigt att de har kännedom om det – och det är viktigt att de får veta att de inte står ensamma om det inträffar så att de vet hur de ska agera och var de ska vända sig om de utsätts för hat och hot.
Men, som sagt. Alla hårda ord är inte hat.

I mina krönikor och blogginlägg tycker jag till om det mesta. Självklart måste då också människor få tycka till om mig och det jag skriver. Stundtals är människor upprörda, vilket kan vara en högst relevant reaktion på en provocerande krönika. Jag har flera gånger fått höra att jag är dum i huvudet, en pajas och en idiot. Det finns inget hat i det. Människor har helt enkelt rätt att tycka det.
Jag har också fått ytterst välskrivna och välformulerade sågningar från anonyma personer. De har varit brutalt hårda, men orden har hållits i en någorlunda respektfull ton. Det har varit intressant läsning.
Men jag har också fått höra att jag bör vakta min rygg och en och annan har önskat livet ur mig. Det är naturligtvis inte okej. Det är hat i ordets rätta bemärkelse.

Eftersom jag råkar vara man slipper jag uppleva samma typ av hat som kvinnliga kollegor tvingas leva med. För det är just att tvingas leva med det som det handlar om. Många kvinnliga kollegor är, skrämmande nog, så vana vid hatet att det har blivit en del av jobbet och livet.
Kvinnor utsätts också för helt andra ord än vi män. Jag får inga hot om att jag ska våldtas och skändas. Kvinnor kritiseras för sitt utseende, folk spekulerar i kvinnors sexualitet, kvinnor hotas med brutalt sexuellt våld – allt i syfte att skrämma, förnedra och förminska.
Ordet näthat är egentligen fel i det sammanhanhet. Det handlar enbart om ett hat mot kvinnor som tyvärr har funnits i alla tider. Nätet är bara maskeringen för de skurkar som hatar kvinnor.
Denna typ av hat får aldrig någonsin accepteras. Denna typ av hat måste alltid bekämpas med alla medel.
Att bekämpa detta hat är det vi ska rikta vår kraft emot.
Men allt är inte hat.
Man kan vara hård, elak, ironisk och bitsk utan att hata.
Ja, jag vet att det är en snäv linje. Den linjen heter respekt.
När respekten för andra människor inte längre finns där handlar det om hat i sin vidrigaste form. Man kan hata andras åsikter, men ska inte hata andra människor.

Jag delger er på nytt mitt favoritcitat, ett citat som ofta brukar tillskrivas Voltaire, men som kommer från Evelyn Beatrice Hall (1868-1919):
”Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem”.

Favoritcitat: ”Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem” Evelyn Beatrice Hall (1868-1919)

1 kommentarer

  1. ”Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem” är ett väldigt populärt citat hos dom flesta nyliberala ungdomliga journalister, men ack så tröttsamt ! Detta citat kan väl även människor med mörkare åsikter använda sig av, eller ?

    Givetvis tycker jag du har helt fel. Din åsikt/värdering förutsätter att du är stark,har orden,uttrycket att försvara dig med och det har inte alla! Bara det räcker för att man inte ska få uttrycka sina mest extrema åsikter. Och sen är ju frågan vem som ska avgöra vad som är åsikt/förtryck/hat.

    Tyvärr har ju internet blivit till en övervägande del något som dom flesta av oss nyttjar, både på gott och ont,men: Det negativa överskuggar tyvärr fördelarna med internet. det finns väldigt lite kritiskt tänkande från dom som direkt/indirekt styr utvecklingen. Därför hoppas jag att det snart kommer tydliga lagar/förordningar som kommer att styra upp internet.

    Du säger att dina unga journalister måste vara förberedda på både det ena och det andra,du skriver också:”Man kan vara hård, elak, ironisk och bitsk utan att hata”, men återigen,vem avgör vad som är elakheter,ironi,bitskhet m.m.? Tyvärr är det många i ”possitioner” som tycker o tänker om detta,precis som du gör. men jag menar att ”ni” har ett större ansvar än andra och måste vara mer tydliga mot än för! Med för menar jag förstås att det ”fria ordet” måste väl inte alltid kommuniceras och framhävas,det har vi ju redan i vårt land,även om vissa(mörka) krafter hävdar motsatsen.

    I en tid av utanförskap,hög arbetslöshet,håglöshet hos många ungdomar,en dessorienterad omvärld m.m. så behöver vi alla positiva inputs,förebilder som kan ge alla människor en vision om en bättre framtid och då måste hatet bekämpas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *