Stöd de kamerunska skogsarbetarna

Saxat från Palmecentrets hemsida:

I januari rapporterade Uppdrag granskning på SVT om de nära femtio kamerunier som rest till Sverige för att jobba som skogsplanterare i Västerbotten. Företaget Skogsnicke AB lockade med avtalsenlig lön, 18 500 kronor i månaden. Ett halvårs jobb skulle ge motsvarande tre årslöner hemma i Kamerun. Men de blev lurade, det som väntade var istället ackordslön, olagliga avgifter och rena hot. Det var ren människohandel.

GS-facket har försökt hjälpa de utsatta arbetarna och förhandlingar inleddes med arbetsgivarorganisationen SLA som förhandlade för Skogsnicke AB. Parterna konstaterade att Skogsnicke AB inte betalt kollektivavtalsenliga löner vilket rättades till. Facket vittnar däremot om den bisarra situationen: Att anställningserbjudandet som ligger till grund för arbetstillstånd inte har någon rättslig ställning och därmed inte räcker för att kunna kräva de löner de anses blivit lovade.

– När Aftonbladet frågade om vi kan göra detta tillsammans så sa vi ja. Självklart ska vi försöka hjälpa de här människorna i deras utsatta situation. Vi tror och vet att andra människor vill försöka hjälpa till och därför är vi glada att vi kan hantera det praktiska, säger Jens Orback, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center.

Han poängterar dock att det inte räcker med denna insamling.

– I april nylanserar vi boken Global respekt som just handlar om migrantarbetares utsatthet och vad vi kan göra för att förbättra situationen, säger han.

Därför startar nu Aftonbladet och Olof Palmes Internationella Center en solidaritetsinsamling till de utsatta kamerunska skogsarbetarna. Bidra du också genom att sätta in pengar på plusgiro 570-2. Märk insättningen SKOG. GS-facket, som är en av Palmecentrets medlemsorganisationer, kommer att bistå med information för att pengarna ska kunna förmedlas till de utsatta arbetarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *