Nordmalings skolor

Så har då kommunen beslutat att lägga ner tre byaskolor. Men sparat en (Gräsmyr) ett tag till åtminstone.

Medan jag bakade ”vänskapsbröd” såg jag på tv-utsändningen på webben. När jag föddes i Bjärten fanns en byskola där. Men när jag började i ettan var en ny skola byggd i Norrfors. Pga elevunderlag är de nedlagda. Men min syster som gick i enhetsskolan fick åka buss varje dag till Nordmaling. Och längre bort från Nordmaling finns inte i kommunen. Och det gick bra för henne.

Jag arbetade som ekonom åt kommunen 1991-97 och känner väl till kommunen. På den tiden var statsbidragen rätt bra. Men de har sedan urholkats år efter år och tvingat alla kommuner till stora neddragningar. De har anpassats till högerns linje om lägre skatter totalt sett något som satt alla kommuner i en förskräcklig sits.

Opposionen i Nordmaling uppförde sig väldigt underligt tycker jag. De agerar som Anders Borg – låna till reformer! Istället för att komma med ett ekonomiskt motförslag så la man sig platt!

De agerade och agerade men hade inget eget förslag. Bara sticka huvudet i säcken och protestera.

Visst är det tråkigt när skolor stänger, men det är effekten av den nyliberala politik som i så många år bedrivits i Sverige.

Medan Alliansen vräker pengar över de rika i skattesänkningar (130 miljarder per år), bidrag till städning och renoveringar där man kastar ut riktiga badrum för att installera nya så ser vi hur kommunsektorn formligen slaktas. Totalt går ca 200 miljarder kommunsektorn förbi ( i förhållande till situationen 1991).

Även i moderatstyrda kommuner kommer man nu att höja kommunalskatterna för att någotsånär inte slakta alltför mycket. Och kommunalskatten drabbar de allra fattigaste. Inte minst vi pensionärer!

 

Sådan är högerns politik i verkligheten!

 

Pengar åt dom allra rikaste för att stödja deras lyxkonsumtion. Samtidigt som vi ser att kommunerna tvingas att lägga ner skolor!

 

Att Alliansens partier framstod som hycklare i kommunfullmäktige i Nordmaling. Det är det minsta man kan säga!

 

Nedläggningen av skolor är effekten av Alliansens politik i Sverige!

2 kommentarer

 1. Hej P-O
  Du blandar friskt om orsaker o verkan. Minns när du var ekonom i kommunen.
  Vi pratade om besparingar/rationaliseringar även då. Statsbidragens urholkning. Tveksamt. Vi kan se att under flertalet år hade kommun- o landstingssektorn betydande överskott. Många drabbades av hybris med stora arenaprojekt, kulturvävar mm, utan att tänka på framtida kostnader.
  Du vet också att skattesänkningarna till största delen gynnat normalinkomsttagare (utifrån absolut flertal). Sedan kan även jag vara kritisk till att de som redan har stora inkomster också ska gynnas. (dock ett fåtal)
  Som ekonom vet du också också att ökad köpkraft genererar en ökad konsumtion och därigenom ökad produktion och kanske fler sysselsatta och mer skatteintäkter. (Tyvärr är väl inte all konsumtion av godo).
  När du o jag började skolan föddes årligen troligen ca 150 barn i kommunen.
  Senaste 10 åren i snitt 60 barn.
  Du gör det enkelt för dig genom att säga att med en annan politik skulle byskolorna finnas kvar. Realistiskt eller hyckleri?
  Vi har olika åsikter i många frågor, men är säker på att vi har en gemensam. Tack och lov för att vi har den värdefulla yttrande- och tryckfriheten.
  Hälsningar
  Christer Bäckman (Fp)

  • Hej Christer! Visst pratades det om besparingar redan då. Men vi hade tagit över verksamhet från Landstinget och skatteväxlingen var då positiv. Såväl Julia- som Thobiasgården byggdes. Men statsbidragen minskade. Jag gjorde en utredning då om hur många som hade städning i hemtjänsten. Det var 310 personer!! För nåt år sedan kollade jag och det var under 70 person er. Så nog har besparingar gjorts alltid!

   Skattesänkningar ökar köpkraften. MEN när de läggs på de som har de högsta inkomsterna blir det lyxkonsumtion. Utlandsresor. BMW bilar. Kinatillvekade TV och mobiler. DET GER INGA JOBB I SVERIGE! Om man istället sänkt skatten för oss pensionärer skulle vi köpa mer mat, kläder och det som ligger oss nära. Det skulle skapa jobb! Men nu diskriminerar alliansen oss. Jobb måste skapas genom att skapa arbetsplatser – inte att göda McDonalds med skattesänkningar. De plockar bara pengarna i egen ficka.

   Jag gjorde för 4 år sedan befolkningsprognoser för alla kommuner i västerbotten. Barnafödandet kommer att minska och andelen pensionärer ökar. Alla byskolor kan förstås inte vara kvar det inser jag också. Men en förutsättning för politiken att fatta beslut är att statsbidragen följer med löneutvecklingen. Och det har de inte gjort.

   Jag tycker också att det är bra med yttrandefrihet. Vi får väl se om VK raderar min blogg. Det har dom utan motivering gjort 2 gånger tidigare!

   p-o moström (partilös)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *