Alliansens svek mot Nordmaling i kalla siffror

Jag har tagit mig tid för att titta på bokslutssiffror för Nordmalings kommun under den tid som Alliansen suttit i makten. Det blev en mer skrämmande läsning än vad jag trodde.

 

Här ser ni i siffror hur statsbidragens andel sakta men säkert sänker kommunens ekonomi. Källa SCB.

Nordmalings ekonomi 2006-13

Kostnaderna har ökat med 26,8% medan statsbidragen ökat endast med 9,1 % i fasta belopp. En viss kompensation av ökande kommunalskatt med 17,1 %.

Men ser vi sen till löneutvecklingen så har genomsnittliga kommunala lönen exkl. retroaktiva löner ökat med hela 22,6%.

 

Vad säger detta oss: Jo – statsbidragen urholkar hela tiden kommunens ekonomi. Kommunerna får inte kompensation för ökande löner. Istället för att stödja kommunerna som kan hålla sysselsättningen uppe satsas pengar på de rikas vad jag kallar jobbskattebidrag.

Situationen ser ungefär likadan i alla Norrlandskommuner!

 

Slutsatsen är klar:

Under den borgerliga regeringens tid har kommunsektorn lämnats ”vind för våg”. Den snyftpolitik som borgerliga representanter för i fullmäktige i Nordmaling är ett bevis på att man inte tar ansvar för ekonomin. Att kommunerna ändå inte gått i konkurs beror förstås på att politikerna tvingats dra ned på viktig verksamhet (tex skolor, bemanning mm) eller höja skatten. 

 

Istället försöker den borgerliga oppositionen driva igenom fördröjningar genom överklaganden och återremisser som får som resultat att kommunen ej når det  lagstadgade kravet på ekonomi i balans.

 

Maria Lundkvist-Brömsters åtgärd att överklaga fullmäktiges beslut i frågan är bara ytterligare ett exempel på att om det skulle gå igenom så måste kommunen låna ytterligare pengar för att klara 2014 års ekonomi. Men det ger också ökade räntekostnader för kommande år.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *