Krog-jobb-bluffen

 

”Sänkt moms gav 4.000 nya jobb” är morgonens rubrik från Dagens Industri. Högern slår volter av glädje. En jobbreform som ger resultat, är budskapet. Men det väcker ett antal frågor.

 

1. Stämmer siffrorna?

Konjunkturinstitutet, som ligger bakom siffrorna, är inte tvärsäkra. ”Osäkerheten är dock stor kring om det ökade antalet timmar består i fler sysselsatta och/eller en ökad medelarbetstid”, står det i pressmeddelandet. Det är alltså motsvarande 4 000 heltidsjobb, inte samma sak som att 4 000 personer som fått jobb.

Konjunkturinstitutet tillägger också att ”Reformens effekter på sysselsättningen i hela ekonomin är dock mer osäker”. I klarspråk: folk flyttar sin konsumtion. Blir det billigare att gå på restaurang går färre på bio eller annat. Det är alltså oklart om det gett några nya jobb i ekonomin i sin helhet.

 

2. Är det andra faktorer som ligger bakom?

Restaurangbranschen är rejält subventionerad med skattemedel i form av nystartsjobb, instegsjobb och andra former av anställningar där skattebetalarna står för hela eller delar av lönekostnaden.

 

3. Hur såg ambitionerna ut?

Regeringen trodde först på 19 000 nya jobb, något som därefter reviderades ner till 8 000 nya jobb. Nu diskuterar vi kanske 4 000 jobb, vilket säger något om hur bra det gått med den borgerliga jobbpolitiken. I sin sista budget innan han blev statsminister hävdade Fredrik Reinfeldt att hans politik skulle skapa ”kanske 500 000 nya jobb – redan på kort sikt”.

 

3. Är det kostnadseffektivt?

Det här är den viktiga frågan. Sänkt krogmoms innebär minskade skatteintäkter på 5,4 miljarder kronor. Varje år. Får vi 4 000 jobb för pengarna går alltså varje nytt krogjobb loss på 1 350 000 kronor.

 

Alliansens politik har med andra ord gett ett MINUS på ca 4 miljarder kronor!

Snacka om jobbluff!

Arbetslösheten har ju bara ökat under Alliansens tid i makten!

Men de rika har blivit rikare!

Det var väl ändå syftet draperat i ”vackra ord om jobb” ???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *