20 moderatsvek – mot löntagare

Piteå-tidningen har listat ”Moderaternas tjugo svek mot arbetstagarna”. Detta mot bakgrund från LO:s skrift ”20 slag mot Sveriges löntagare”. Moderaterna kallar sig Det nya arbetarpartiet, men bedriver allt annat än löntagarvänlig politik.

Vi ger er, Moderaternas 20 svek mot löntagarna:

 

1. Allmän visstidsanställning har införts. Tidsbegränsade anställningar kan därför ske utan motivering.

(År 2007 lade regeringen grunden för otrygga anställningar och införde allmän visstidsanställning. Det är en otrygg anställningsform vilket går emot normen på svensk arbetsmarknad som skall vara fast anställning).

2. Tidsbegränsade anställningar kan staplas på varandra utan att leda till fast anställning

(I praktiken kan visstidsanställningar missbrukas genom att staplas på varandra så att personal kan hållas år ut och år in utan att få en fast tjänst).

3.  Nya regler kring F-skattsedeln ökar risken för att arbetsgivare ska kringgå regler om anställningsskydd och kollektivavtal.

(I praktiken blir man anställd, fast utan uppsägningstid, sjukförsäkring eller andra skyddsnät).

4. Arbetsgivarna behöver inte upprätta skriftliga planer för jämställdhet och jämställda löner på samma sätt som förr.

5. Regeringen har infört begränsningar för fackföreningarna att se till att alla som arbetar i Sverige får schysta villkor

6. Avdragsrätten för fackföreningsavgiften har avskaffats. Däremot får arbetsgivarna fortfarande dra av för avgifter till sina branschorganisationer.

7. Strikta tidsbegränsningar för sjukpenning, i allmänhet kallat stupstock, har införts vilket leder till utförsäkringar.

8. I rehabiliteringskedjan har man ökat kraven på den sjuke, men inte på något sätt skärpt kraven på arbetsgivarens och Försäkringskassans insatser.

9. Det har blivit allt svårare att få sjukersättning godkänd.

10. Ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen har sänkts.

11. Arbetsgivare är inte längre skyldiga att skicka in en rehabiliteringsutredning till Försäkringskassan om en anställd blir sjuk en längre tid.

12. Regeringen har möjliggjort för arbetsgivare att kräva sjukintyg redan från första sjukdagen.

13. A-kasseavgiften har chockhöjts och hundratusentals har känt sig tvingade att lämna fack och a-kassa då de inte längre hade råd att vara med.

14. Avdragsrätten för a-kassan har avskaffats.

15. Den förhöjda ersättningen under arbetslöshetens första 100 dagar har tagits bort.

16. Ersättningsperioden i A-kassan har begränsats till 300 dagar.

17. Karensdagarna i a-kassan har ökats från fem till sju.

18. Det har blivit svårare för deltidsarbetslösa att få a-kassa, vilket leder till att deltidsarbetslösa tvingats säga upp sig från sitt deltidsjobb för att kunna få ekonomin att gå ihop när deltidsdagarna tagit slut.

19. Sjuka, föräldralediga och studerande har fått det svårare att få rätt till a-kassa då den överhoppningsbara tiden minskats från sju till fem år.

20. Studier kvalificerar inte längre till a-kassa.

 

 

Moderaterna har försökt framställa sig som ”arbetarparti”. Sanningen är det motsatta – ett arbetarfientligt parti!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *