Världen blir bättre med bra TV


Himmel vad jag älskar HBO.
Världen har förändrats ganska mycket – och delvis därför att det amerikanska TV-produktionsbolaget HBO har höjt ribban för vad bra TV är för något. Bara för ett antal år brukade jag trumma otåligt med fingrarna och vänta på att en viss film skulle visas på bio, av en viss regissör till exempel. Nu gör jag inte det längre. Nu väntar jag otåligt på nästa avsnitt av en viss TV-serie, eller att en helt ny serie ska börja. Producerade av HBO. HBOs ständigt höga kvalitet har dessutom gjort att andra amerikanska TV-bolag också höjt ribban. ”Sons of Anarchy” är ett exempel. Den produceras av FX Networks, men kan lätt förväxlas med en HBO-serie, så bra är den. ”Sons of Anarchy” handlar om ett MC-gäng i Kalifornien.
De styr småstaden Charming med sina maffiametoder och där liknar ”Sons of Anarchy” serien ”Sopranos”: när huvudpersonerna är kriminella kan faktiskt vad som helst hända, och som tittare blir man rätt nervös.
Det som är extra fantastiskt är att huvudpersonen Jax spelas av Charlie Hunnam som var bedårande i ”Queer as Folk:”

QAF004.jpg

Han har blivit stor nu:

sons_of_anarchy.jpg

Katey Segal, mest känd som Peg Bundy i långkörarparodin ”Hemma värst” (”Married with children”) spelar Matriarken med stort M. Hon är gudomligt bra.
FX har även gjort den sanslöst spännande och paranoida serien ”Damages” med Glenn Close. Den har hittills sänts i två säsonger i USA.
Just nu är det (såklart) ”True Blood” (HBO) som gäller. Går på SVT. Missa inte. Häng på vampyrtrenden – i alla fall nu när den är bra, det är tyvärr rätt ofta som den inte är det….
Om TV-licensen drogs på skatten så kanske SVT skulle kunna fixa lika bra serier?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *