Sverige är större än vi tror

Varför tjatas det så ofta om att Sverige är ett litet land? När Sverige inte går till fotbolls-VM eller när Fotbollsförbundet jagar förbundskapten sägs alltid att vi trots allt måste komma ihåg att Sverige är ett litet land.Men Danmark som tog sig till VM är ännu mindre med bara 5 miljoner invånare. Våra huvudkonkurrenter Portugal och Ungern har bara en miljon fler människor än Sverige.

Grekland som gjorde det som vi i Sverige knappt får drömma om, att vinna fotbolls-EM, har bara två miljoner fler människor.

Nu är det inte bara i idrott det här gäller utan även när det handlar om film, musik eller utrikespolitik betonas gärna att Sverige är ett litet land som inte ska ta för sig alltför mycket. Jämfört med Kina och Indien är vi givetvis pyttesmå när det gäller befolkning men det är å andra sidan alla europeiska länder. Och även om vi är mindre än Tyskland, Frankrike och Storbritannien är vi betydligt större än våra nordiska grannar för att inte tala om de baltiska staterna.

Och att Danmark är bättre än Sverige på tv och film råder inte ens någon diskussion om.

Frågan är varför vi svenskar är så pigga på att framställa oss som små? Där ansluter jag mig gärna till Fredrik Lindströms teori. Han har påpekat att osvensk är ett positivt ord när det gäller männniskor, kultur och mjuka värden men negativt när det gäller teknik och regler och han tror att det beror på att vi är övertygade om att vi lever i bästa land – och då vill vi inte framstå som för bra. Vi tar på oss lite självkritik för att inte vara bäst i alla klasser och då passar det att ideligen påpeka att vi är ganska små – egentligen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *