Kosmiskt begåvad jazz

DIESELC_40__lo__1.jpg

Med stor glädje konstaterar jag att svenska jazzbegåvningar gladeligen struntar i det gamla påbudet ”bliv vid din läst”.

Ta bara eminente basisten Torbjörn Zetterberg, som bytt huvudinstrumentet mot en gura och gjort ett par akustiskt orienterade, klart hörvärda skivor i singer/songwriter-stil, utgivna under sitt mellannamn Folke (den nyligen släppta ”Ordinary extraordinary” skriver jag f.ö. om här) .

Ännu finare resultat har emellertid sångerskan Jeanette Lindström uppnått med sitt senaste album, ”Attitude & orbit control” (omslagsbilden ovan). Det är en musikalisk utflykt som mer än väl lever upp till titelns anspelning på satellitbanor. Vi har att göra med en skiva som både har och drömmer om rymd; som är kosmisk och viktlös i sång och instrumentering. Men samtidigt så återhållen och förfinat arrangerad att den aldrig blir (om ni står ut med ännu en rymdallusion) utspejsad på kuppen.

Är det jazz, pop eller konstrock? Ingetdera, eller kanske alltihop samtidigt, är svaret. Lyssna på hanteringen av Flaming Lips ”All we have is now”, och fundera på när du senast hörde en vackrare drömserenad.

Och Robert Wyatt är med på ett hörn: bara en sån sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *