Skilda världar bakom tv-kulisserna

blogg.jpgDet märks tydligt att ”Idol” är en större apparat och produktion än ”Körslaget”. Allt är väldigt uppstyrt, proffsigt och planerat in i minsta detalj. Deltagarna ger intervjuer under en viss period på en särskild plats mellan repetitionerna och vill man hitta på något utöver detta är det en segdragen procedur med den pressansvarige, som är precis lika proffsig som alla andra inblandade.
På ”Körslaget” var det lite tvärtom. Där fick man vara glad om den pressansvarige svarade i telefon eller ringde tillbaka till en om man lämnat tre-fyra meddelanden. Att få veta vilken tid Team Pontare skulle repetera meddelades i samma anda en halvtimme före repetitionen i fråga.
blogg2.jpgFamiljärt
Men väl på plats var det en betydligt mer familjär stämning. Det gick bra att prata med vem som helst lite när som helst, om de inte var upptagna med att repetera förstås, och även under själva tv-sändningen var stämningen betydligt högre i ”Körslagets” studio. Där rådda rena fotbollsderbystämningen jämfört med tonårsskriken på ”Idol”.
”Körslaget” vinner också på en betydligt bättre markservice. Här fanns kaffe, kakor, godis, saft med mera medan det på ”Idol” knappt fanns kaffe så det räckte. En kvällstidningskollega klagade också över hur trångt pressrummet blivit. Han menade att det bara blev mindre och mindre år för år.
Mindre glamoröst
En annan grej som slår en är vilken annorlunda bild man får av en tv-produktion när man besökt den på plats. Det som ser så snyggt och imponerande ut hemma i tv-soffan är inte lika glamoröst i verkligheten.
”Idol”-studion ligger i ett gammalt lager i gamla industriområdet Kvarnholmen och ”Körslaget” spelas in ute i Frihamnen i Stockholm. Att vara på väg till lokalerna efter mörkrets inbrott ger snarare känslan av att vara engagerad i en illegal uppgörelse än att åka till en tv-produktion modell större.
Men eftersom tv-produktioner av ”Idol” och ”Körslagets” kaliber kräver stora lokaler är det naturligt att de håller till i olika industrilokaler.
En tredje studio
Efter att ha hängt i ”Idol”-studion på torsdagen, ”Körslagets” dito på fredagen och sedan suttit i publiken på ”Idol” på fredagkvällen tyckte jag att det var lika bra att besöka ytterligare en tv-studio på dagtid på lördag, inför tv-sändningen av ”Körslaget” på lördagkvällen.
Därför följde jag och min fyraåriga son en bekant som jobbar på SVT och kollade in ”Bolibompa”-studion. För mig var höjdpunkten på det besöket att tjuvtitta bakom lucka tio på adventskalendern som redan fanns på plats där.
För sonen och hans jämnåriga kompis var det all leka bakom luckorna i studions skubb. ”Nu är det dags för luckorna”, sade de när de lekte programledare.
Jag tror att deras entusiasm var den tv-späckade helgens höjdpunkt. Med Rabih Jabers version av Michael Jacksons ”You are not alone” som god tvåa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *