Jag visste inte att Sverige halkat ner från första till fjärde plats i rankingen över världens mest jämställda länder.
En del nyheter pratas det tyst om.
Givetvis är det tråkigt men det finns en positiv sida av vårt fall: Då kanske svenska beslutfattare kan sluta vara så självgoda när de låter som om vi redan är jämställda. För det är vi inte, och det vet alla.
Det här var en sak jag lärde mig på Kvinnokonventet som arrangerades på Västebottens museum i lördags. Avslutningen med en debattör och två politiker låter i teorin tråkig men eftersom det var tre engagerade och sylvassa personer blev det en stunds behövlig pepp. Birgitta Ahlqvist (S) och Eva-Britt Svensson (V) var pålästa och rutinerade och Maria-Pia Boethius var sin vana trogen oerhört pådrivande.
– Feminismen är den största frihetsrörelse som funnit på jordklotet och har spridit sig utan vårld, utropade hon.
Ibland är Maria-Pia Boethius irriterande generaliserande och till exempel har jag svårt för hennes prat om medierna som om allt var en enda klump där journalistik, reklam och kultur sitter ihop. Kritiken är berättigad på många sätt men det skulle vara bra om hon preciserade sig lite oftare än hon gör.
Men hon har helt rätt när hon poängterar vikten att organisera sig.
– Feminismen måste lämna medievärlden. Medierna utser feminismens talespersoner och väljer mediefeminister. Vi måste erövra feminismen från medierna och starta revolutionen en gång till.
Maria-Pia Boethius var också tydlig med att det finns kvinnor som förtrycker kvinnor.
– När många kvinnor frigjorde sig valde de att gå in i patriarkatet, eller så blev de Anna Anka.
När Birgitta Ahlqvist (S) och Eva-Britt Svensson (V) pratade blev det också tydligt att det finns politiker som åstadkommer saker, som kämpar och inte ger sig. Av Eva-Britt Svensson lärde vi oss att motståndet i EU-parlamentet är ganska stort men hon konstaterade helt coolt:
– Jag blir mer peppad av att möta motstånd – då vet jag att jag har rätt.
Jag gick från museet med lättare steg för det var trevligt med en påminnelse om att gamla hederliga bokbord och en paneldebatt kan ge större intryck än mediebruset.
Feminismen har sin grund i marxismen så jag förstår inte hur man kan koppla ihop det med frihet för kvinnor?
Marxismen är förtryckande.
En diktatorisk ideologi.
John: feminismen har visst sin grund i både frihets- och rättighetstankar, närmare bestämt i 1700-talets upplysningsepok, med dess uppfattning om alla människors lika värde och rättigheter. Feminismens moderna historia har för övrigt visat upp ett brett politiskt spektrum, från liberaler till socialister och anarkister, och en del däremellan. ”Marxismen” som politisk teori och rörelse fanns inte ens när kvinnorörelsen först formerades. Och inte heller idag går det att reducera feminismen till en marxistisk utlöpare.