Etiopisk jazzfest

Etiopisk jazz med västerländska harmonier – kan det vara nåt? Klart det kan! En ny samling med Mulatu Astatke är ett måste för alla som dras till spännande musikaliska hybridformer.

”New York-Addis-London: The story of ethio jazz 1965-1975”, utgiven av bolaget Strut, ger oss precis vad titeln lovar. Kompositören och musikern Mulatu Astatke, född 1943, grundlade det idiom som kallas ”ethio jazz” och som – grovt sett – utgjorde en förening av etiopisk folkmusik, karibisk rytmik, jazz och västerländsk harmonilära. Och eftersom han studerade musik i såväl England som USA hade han redan i unga år skaffat sig formell skolning samt en beredskap för att plocka ihop beståndsdelar från olika traditioner.

Det framgår också med all önskvärd tydlighet på samlingen: här finns latin-jazz, funkutflykter och blåsarrangemang som på ett förbluffande sätt åsidosätter konventioner. Traditioner utmanas, vårdas och korsbefruktas – och det är upplyftande att följa alla krokiga experiment. Mulatu Astatke, som ofta och gärna excellerar på vibrafon, låter lika hemtam oavsett var skivorna spelats in; Addis Abeba, New York eller London är egalt i sammanhanget. Spotify-lyssna på skivan här.

Och ett kvitto på att Astatke alltjämt är en urkraft att räkna med gavs på fjolårets samarbete med The Heliocentrics i den pålitliga albumserien ”Inspiration Information”. Rekommenderas, även den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *