Undersköna toner från Mali

Ali Ibrahim ”Farka” Touré dog för ganska exakt fyra år sedan. Men denne oefterhärmlige malinesiske gitarrist hann dessförinnan spela in en skiva med landsmannen Toumani Diabaté, kort och gott betitlad ”Ali & Toumani”. När den nu ges ut känner jag djup tacksamhet: de elva låtarna är rena och undersköna.

Touré gjorde en mängd omistliga plattor under sin livstid, men denna avskedsgåva hör definitivt till höjdpunkterna. Det är ett samarbete där två skilda musikaliska utgångspunkter sinsemellan berikar varandra, genom nyfikenhet och prestigelös spelglädje.  Att höra Tourés distinkta bluesgitarr flätas samman med ljudet från Diabatés fingerflinka vandringar över sin koras tjugoen strängar är en sant livsbejakande upplevelse.

Spoitfy-lyssna på skivan här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *