Dark Dark Dark

De låter som den felande länken mellan Regina Spektor och Gogol Bordello. Eller som ljudspåret till den bästa film du ännu inte sett. Dark Dark Dark gör på sin senaste ep underskön folkpop med teatraliska inslag.

Och jag blir nästan mållös. För det borde ju inte gå. Att så här snyggt pressa ihop vaudeville, slavisk folkmusik och ballader som kunde skrivits under depressionsåren, utan att på kuppen framstå som dammiga eller ansträngda. Men det är precis vad den amerikanska sextetten lyckas med på ep:n ”Bright Bright Bright”: trots att rötterna är urgamla, bär sättet att skriva och framföra låtar innovationens prägel.

Det självklara navet i denna spännande enhet är sångerskan, pianisten och dragspelaren Nona Marie Invie. Hennes röst berör och skaver, och fyller även de mer avskalade ögonblicken med andlös närvaro. Ämnesvalen har färgats av bandets kringflackande tillvaro – ofta handlar det om försöken att finna vilopunkter i en instabil värld – men de brett anlagda berättelserna angår alla och envar. En fullängdare är planerad till senare i vår; inte heller den får missas.

Lyssna: ”Bright Bright Bright”-ep:n är utlagd på bandets hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *