Croonern vid pianot

Den bästa vokaljazzen bygger ofta på enkelhet. När Tony Bennett och Bill Evans spelade in en skiva under fyra varma sommardagar 1975 fanns varken tid eller lust till utvikningar. Det visade sig vara ett lyckokast. ”The Tony Bennett/Bill Evans album” består enbart av sång och piano, och är en triumf för avskalad, lyrisk musikalitet.

Förutsättningarna var annars inte de bästa. Vid sjuttiotalets mitt framstod Bennett som en otidsenlig smörsångare, vars karriär avstannat rejält. Den formidable jazzpianisten Bill Evans hade fortfarande ett gott anseende, men var påtagligt tärd av mångårigt narkotikamissbruk.

Ingen trötthet eller ängslan hörs dock på den här plattans nio sånger. Tvärtom: de två artisterna kompletterar varandra på ett lika smakfullt som avspänt sätt. Evans pianospel snirklar sig runt Bennetts varma och rundade sångmelodier och duon får välbekanta standardsånger att låta som nya. ”Some other time” och ”My foolish heart” är sentimentala utan att vara sliskiga, medan Evans paradnummer ”Waltz for Debby” utförs med sällsynt dramatisk udd. Resultatet är ett klangrikt, inbjudande jazzalbum.

Fotnot: Skivan finns, med fem bonusspår, på Spotify.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *