Gräsrotsspaning med gott resultat

Imorgon släpps de första artisterna till Trästocksfestivalen i Skellefteå. Ett otvivelaktigt sommartecken, om inte annat. Jag spenderade en stund på festivalens hemsida för en stund sedan och gick igenom en digital klottervägg där arrangörerna bjudit in allmänheten till att dela med sig av sina festivalbokningar. Tanken var nog att kanske, med lite tur, råka snubbla över några av morgondagens västerbottniska musikstorheter, förespråkade av polare eller helt enkelt av artisterna själva.

Vad kom jag fram till då? Tja, om det finns något av statistisk tillförlitlighet i studiematerialet så är Umeå-metalbanden The Whyrus och My Last Escape omåttligt populära i de yngre befolkningslagren. Vidare får jag erkänna att det finns en hel del akter som hunnit åstadkomma rätt mycket  utan att jag lagt märke till dem. Ambitiöse Skellefteårapparen Kaanquest är ett exempel, han har skördat cred i hiphopsverige i åratal utan att jag noterat hans existens. Bland de mer nybakade akterna utmärker sig Umeås Dödsfisken, som spelar brusigt förpackad men uppsluppen pop av god kvalitet. Kan även siktas på Täfteåfestivalen, vad det lider.

Men min roligaste nya bekantskap för dagen är helt klart det skellefteåbaserade popkollektivet Periferin. Eller kollektiv … jag vet alldeles för lite om vad vad det här riktigt går ut på för att fastslå en adekvat benämning. Men Periferin verkar i alla fall vara en sorts sammanslutning av likasinnade, unga musikskapare från den nordöstra länsänden.

Även här har flera av artisterna redan kommit sig en bit på väg. Den av allt att döma högst begåvade och vidsynta enmansakten Chicagojazzen har redan hajpats av Johan Jacobsson i Sonic, och en ”riktig” fullängdare ska vara på gång i vår. Andra Periferin-artister är betydligt mer oslipade, det är inte alltid hantverkskunnandet riktigt hunnit komma i nivå med attityden. Men det finns mycket att bli på gott humör av. Ta till exempel de två spolingarna i Istiden, som med lite god vilja (okej, med ganska mycket god vilja, men ändå) skulle kunna betecknas som Arjeplogs mer screamo-betonade svar på No Age.

Ska jag plocka en favorit ut Periferin-buketten så blir det ändå tjejerna i Üni Foreman, en tonårig akustisk popduo med extrem framtidspotential. På Periferins MySpace laddar man fritt och enkelt ner Üni Foremans några månader gamla EP ”Dr. Phil” – jag skulle nog faktiskt vilja rekommendera dig som läser detta att göra det. För gitarrspelet, sången, atmosfären, coolheten, melodierna, ja hela klabbet.

De lirade förband till Motoboy i Skellefteå för ett par dagar sedan, så även för Üni Foreman börjar saker och ting kanske rulla i gång så smått just nu. Om jag var en riskkapitalist med kärlek till popmusik så skulle jag helt klart sticka åt Periferin-klicken en hundratusing och se vad som hände. Kanske döljer det sig en eller flera blivande Malcolm McLaren-figurer i den här ansiktslösa massan – det var i alla fall ytterst länge sedan popskellefteå kändes så tilltalande och hoppingivande som just nu.

På sikt skulle mitt riskkapitalist-jag också skicka in Üni Foreman i en skivstudio och destillera fram ett riktigt grymt debutalbum. Men nåt säger mig att den biten kommer att fixa sig på nåt sätt, tids nog.

6 kommentarer

 1. Håller med Jonas..Hörde Uni Foreman på Moto Boy och det känns verkligen nytt och kul! Vill höra mer av dom! Gärna ett debutalbum, snart!

 2. Pingback: Västerbottens Folkblad | Skelleftepopen – the (not so) golden years

 3. Förstår verkligen inte…
  Det är dåligt ljud och dåliga låtar. Jag gissar att Periferin skulle köpa öl om de fick hundratusen spänn och fortfarande suga lika mycket. Om inte mer…

 4. allså fy f*n va elak kommentarer . har ni ingen Skam i kroppen ? ! jag e inte perifern men svarar till deras för svar ! skärp ning elaka kommentarer o allt gott till dig som skrev artikeln

  mvh et fan

 5. Läste artikeln här uppe om trästocks festivalen, ja The whyrus och my last escape var publikens val. Hur kommer det sig att inget av dessa 2 band fanns på någon scen under festivalen.
  mvh:besviket fan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *