Prostitutionens vara eller icke vara…

Svante Tidholms film Som en Pascha är en av de bättre dokumentärer jag sett på sistone. Människor brukar tycka så diametralt olika saker om prostitution: Män måste få ha sex, det minskar våldtäkter, prostituerade älskar sex, det måste bli lagligt för att förbättra villkoren, eller alla åsikter som är tvärtom.
Svante Tidholm besöker Pascha, europas största bordell som ligger i Köln, i Tyskland. Den är 11 våningar högt, och det jobbar ca 150 kvinnor där.
Man betalar typ 50 kronor i dörren och sen får man gå omkring och välja det som passar en bäst. Första våningen är ”snabbisar”, en våning är asiatisk, osv. Det pågår fester på taket och porrfilmsinspelningar där ”amatörer” får vara med och sätta på en kvinna eller två. Allt är lagligt. Därför att, som många i filmen säger, män måste få ha sex.  Det får bort våldet från gatorna.
Det här är ingen ”objektiv” dokumentär, eftersom ingen dokumentär är objektiv, som brukar hävdas. Svante går omkring och är chockad och perplex och sorgsen. Och filmen är så fruktansvärt bra.
Tragiken är så mångbottnad. Kvinnorna som är där, naturligtvis , deras arbetsuppgifter, deras livsöden, herregud, men också idén om att män måste ha sex, och att kvinnor måste alltid hjälpa män. Det var några män i filmen som såg riktigt obekväma ut, ledsna till och med, men för alltid kommer jag kommer jag att komma ihåg den rumänska kvinnans ord ( som också blev våldtagen vid sex olika tillfällen hemma i Rumänien): Idag kunde jag inte le. Man måste alltid le på jobbet, men idag kände jag inget. Jag vet inte varför.

Se filmen så fort som möjligt.

2 kommentarer

  1. Den intressanta frågan är om en kvinna som ärligt och uppriktigt vill prostituera sig skall få göra det? Dessutom finns det män som också prostituerar sig men varför är de inte inkluerade i debatten?

  2. Jag tycker nog det är lite intressantare att diskutera prostitution ur en annan synvinkel. Den lyckliga horan har vi alla hört talas om, men det är rätt få som skriver under på det. Att män också prostituerar sig är helt sant, och jag välkomnar också en sådan diskussion. Det var för övrigt män i filmen (de som basade över bordellen) som sa att de aldrig skulle kunna tänka sig att sälja sina egna kroppar. Trots att de talade sig varma om detta ”yrke”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *