Lundell skriver för att han måste

Ulf_Lundell.jpg

Jag har just läst Ulf Lundells nya bok.
Om den är bra?
Det tror jag inte, men jag kunde inte sluta läsa.

Jag har försökt göra slut med Ulf. Sagt tack och hej för nu orkar jag inte längre. Klarar inte av musiken som stompar sig fram med alldeles för mycket muskler och alldeles för få refränger. Jag tycker om refränger.
Gör man slut med Ulf så innebär det också att man slutar läsa böckerna, för det finns få artister som står så nära sina verk som Ulf Lundell.

Samtidigt har jag följt Ulf Lundell sedan det allra tidigaste 80-talet och sett honom live fler gånger än jag orkar räkna. Sådana relationer går inte att radera och därför brytar han sig in i mitt liv gång efter gång.

Nu har jag läst ”En öppen vinter” som kom i våras och jag vet inte vad man ska kalla den. En sorts romanpoesi med dragning åt dagbok.
Men egentligen är allt som vanligt. Han häller ut åsikter och intryck, berättar om sitt liv, studerar naturen, försöker leva med en kvinna, tar del av nyheter och blir både förbannad och glad.
”En öppen vinter” gör det som Ulf Lundell alltid har gjort med sin konst: Han försöker komma överens med den här planeten.
Och det är därför jag läser vidare med sådan iver. Det kan vara tröttsamt och jobbigt men det finns också en kraft och glädje i skrivandet som är alldeles knäckande. Den här boken är inte skriven av plikt, den är skriven för att Lundell var tvungen att skriva den. I motsats till alla välutbildade och seriösa författare som skriver bra men tråkigt vräker Lundell ut sig själv.

”jag har inget behov av att vara populär
älskad. jag var det en gång. det räckte.
att hångla med publik och popularitet
det är att tillbedja sina lägsta känslor.” 

Han kunde ha bloggat men tillhör inte den generationen. Han skriver till och med på skrivmaskin och älskar ljudet:

”Det är liksom ljudet
av laxar
som hoppar uppför en älv som inte
reglerats”

Så även om ”En öppen vinter” inte är bra i en objektiv mening är den givetvis bra eftersom den väcker känslor hos mig och för att jag måste ta ställning. Ulf Lundell vet vad han gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *